İçerik Pazarlaması

İçerik Pazarlaması Rehberi: İçerik Planlama Stratejisi

İçeriğin hedef kitleye yönelik, herhangi bir konu ile ilgili düşüncenin görsel, işitsel ya da yazılı olarak ifade edilmesiyle oluşan imgeler olduğundan daha önce ‘’İçerik Nedir? Kaliteli İçerik Üretmek Neden Önemlidir?’’ adlı içeriğimizde bahsetmiştik.

Markalar/kişiler hedef kitlesine ulaşmak, dijital kimliklerini oluşturmak istediklerinden, ürün ya da hizmetlerini tanıtmak için içerik üretirler.Peki her şeyin rayında gitmesini sağlayan içerik planlaması nedir?

İçerik planlaması fikir üretmenin en iyi yollarından birisidir. Amaçların belirlendiği, iskeletin oluşturulduğu aşamadır.

Her geçen gün binlerce içeriğin üretildiği platformlarda yer edinip, güncel kalabilmek için bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Bu durum dijital platformlardaki varlığımızı sağlıklı bir şekilde yönetmemizi zorlaştıran bir durumdur. Bu durumun önüne de iyi bir içerik planlaması yaparak geçebiliriz.

İçerik Planlama Süreci
İçerik Planlaması

Belirli bir strateji doğrultusunda, belirli bir amaç ve hedefe yönelik yapılan doğru planlama ile içerik üretim süreci bir planlama sistemine oturtulduğunda istediğiniz verimi elde ettiğinizi görebilirsiniz.

İçerik planlaması, içerik oluşturma standartlarını ve içeriklerin kime hitap edeceğini belirleme, pazarlama stratejisine uygun içeriklerin hazırlanması, farklı platformlarda ne zaman ve ne şekilde sunulacağının planlanlanması, içeriklerin belirlenen şekilde sunulup sunulmadığının dönemsel takibini yapma, sunulan içeriklerin stratejiye uyumu konusunda analiz ve raporlama yapma gibi birçok aşamayı içeren planlamadır. Bu planlama önemlidir çünkü bu içerikler sayesinde hizmetlerin/ürünlerin tanıtımı yapılır. İçeriğin üretiminden kalitesine, içerikte kullanılan dilden sunum şekline birçok aşamanın planlanması hedeflenen başarının anahtarıdır.

İyi Bir İçerik Planlaması İçin Neler Yapılmalı?

Öncelikle elinizdeki tüm verileri düzenlemenizi sağlayacak bir içerik listesi/tablosu oluşturun. Elinizdeki verileri kategorize ederek içerik tablosu hazırlamak size fayda sağlayacaktır. Tablonuzu hazırladıktan sonra hedef kitlenizi belirleyin. Buna bağlı olarak da hedef kitlenize uygun olmayan içerikleri tablodan çıkarın.

Sonrasında içerik hedefinizi belirleyin. İçeriğin amacını tanımlamak işe başlamak için iyi bir yerdir. İçeriğimin odak noktası nedir? İçeriğimde ne söylemeye çalışıyorum? İçeriğimi tüketecek kişi kim ve içerikten ne almasını istiyorum? gibi sorular içerik hedefinizi belirlemenizde size yardımcı olacaktır. İçeriğin hedefi kadar, içerikte oluşturduğunuz duygu da çok önemlidir. Çünkü içeriğinizde oluşturmak istediğiniz duyguyu belirlemeniz içeriğinizin dilini belirlemenizi sağlar. Tarafınızı belirlemeli ve içerik planınızda konumlandıracağınız içerikler buna göre yazmalısınız.

İçerikte kullanacağınız dilinizi de belirledikten sonra seçtiğiniz içerik türü ve konularına göre içeriklerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Burada bir ipucu vermek gerekirse oluşturmak istediğiniz içerik konusu seçtikten sonra bu konuyu alt başlıklara ayırarak başka içerik konuları türetebilirsiniz. Böylece ilgili tüketiciler için birbiri ile alakalı içerikler üreterek kişilerin sayfanızda kalma süresini de uzatma şansı yakalayabilirsiniz.

İçerikler hazır olduğuna göre şimdi sıra ilgili platformda paylaşımı yapılacak içeriklerin sayısını planlamakta. İçeriklerin paylaşım planlarını işlev konularına göre ayırarak günde, haftada ve ayda kaç paylaşım yapacağınızı belirleyebilirsiniz. Ama unutmayın ki sayfanızı çok içerik paylaşarak doldurmamalısınız. Kaç içerik paylaşacağınızın yanında önemli olan başka hususta içeriğinizi hangi platformda paylaşacağınızdır. Dijital mecradaki her platform birbirinden farklı bir şekilde işler. Dolayısıyla üreteceğiniz içerik formatları da platformlara göre değişiklik gösterir. Bu yüzden paylaşım yapmak istediğiniz platforma göre size en çok faydayı sağlayacağını düşündüğünüz içeriği tercih etmelisiniz.

Buraya kadar her şeyi planladık, peki içeriği ne zaman paylaşıyoruz?

İçerik paylaşımı yapılacak saati ve günü birden fazla husus etkiler. En önemli belirleyici husus hedef kitlenizdir. Hedef kitlenizi iyi tanımalı, kullandıkları platformlarda en sık hangi gün ve hangi saat aralıklarında aktif olduklarını bilmelisiniz. Çünkü içeriğinizin ulaşmasını istediğiniz kitleye uygun olmayan bir zamanda paylaşım yaparsanız içeriğinizin gözden kaçması muhtemeldir. Bu konu üzerine web sitenizin istatistiklerini inceleyerek fikir edinebilir ve uygun paylaşım zamanınızı belirleyebilirsiniz.

İçerik Planı Ölçümlemesi
İçerik Planı Analizi

İçeriğinizi paylaştıktan sonra her şey bitiyor mu?

İyi bir içerik planlaması içerisinde mutlaka ölçümlemeye de yer vermelidir. Haftalık ya da aylık ihtiyacınıza göre bir içerik planı oluşturdunuz ve plan doğrultusunda ilerlediniz. Peki planınız işe yaradı mı? Oluşturduğunuz plana yönelik içeriklerin dönüşüm oranlarını süre bazında ölçümlemeli, planın faydalı olup olmadığını ölçümlemelisiniz. Eğer bunu ölçümlemezseniz oluşturduğunuz içerik planı stratejisinin işe yarayıp yaramadığını hiçbir zaman bilemezsiniz.

Tüm bu hususlara dikkat ederek size fayda sağlayacak bir içerik stratejisi oluşturabilirsiniz. Ancak planlamayı gerçekci bir zaman çizelgesinde oluşturduğunuz emin olmalısınız.

Özetlemek gerekirse yukarıda saydığımız her hususa dikkat ettiğinizde web sitenizin dönüşüm ve etkileşim oranlarına pozitif yönde fayda sağlayacak bir içerik planlaması yapabilirsiniz.

İçerik planlaması konusunda desteğe ihtiyacınız olursa seyseo ekibi olarak yanınızda olmaktan mutluluk duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu