Genel

Sesli Arama Nedir? Sesli Arama Optimizasyonu

Herkes hayatında en az bir kez sesli arama yapmıştır değil mi? Peki sesli aramalardan sonra yazarak arama yapmaya dönebildiniz mi? Teknolojinin nimeti, hayatımızı kolaylaştıran bu sesli arama nedir gelin beraber bakalım.

Sesli arama (Voice search), telefon, tablet ya da bilgisayarlarda yazarak arama yerine, yapay zeka destekli sanal asistanları kullanarak, ses ve komutlar ile yapılan aramalardır. Artık günümüzde her yaştan insan sesli arama teknolojisini sıkça kullanmaktadır. Geçtiğimiz her yılda kullanım oranı biraz daha artmaktadır.

Yazarak arama yapmaktan daha kolay gelen sesli aramalar gün geçtikçe yazarak arama yapma oranlarını düşürmeye başlamıştır.Bunun nedeni ise Google’ın her geçen gün sesli aramalara getirdiği iyileştirmeler ve yenilikler. Pandemi döneminde geçirdiğimiz süreçte sesli arama devriminin büyümesine hız kazandırmıştır.

Peki bu devrime ayak uydurmak zorunda mıyız? Öyleyse nasıl ayak uyduracağız?

Dünya genelinde artan sesli arama kullanım oranı, bu sisteme uygun olmayan web siteler için değişimin habercisidir. Aksi takdirde sesli arama optimizasyonuna önem vermeyenleri büyük kayıplar bekliyor.

Peki sesli aramaları kaçırmamak, uyumlu olabilmek için optimizasyon çalışmaları nasıl yapılmalı?

Sesli aramalarda yapılan sorgular ile yazarak yapılan sorguların sonuçları birbirlerinden farklıdır. Yazarak yapılan aramalarda kullanıcılar genelde kısa ve standart kelimeler kullanırken sesli aramalarda konuşma dilinden aktarılan uzun cümleler kullanılır.

Bir örnek verelim yazarak arama yapan bir kullanıcı ‘’Bodrum’da konser bileti’’ şeklinde arama yaparken, sesli arama yapan kullanıcı bu aramayı ‘’Bodrum’da konser bileti nereden alınır?’’ şeklinde yapar. Peki içeriklerinizde bu aramalara karşılık gelen anahtar kelimeler var mı? Bu noktada sesli aramalara yönelik optimizasyon devreye girmektedir. Ürettiğiniz içeriklerde semantik yapıyı kurmalı, rotanızı semantik aramalara çevirmelisiniz. Bu sayede durumu lehinize çevirebilirsiniz. Sesli aramalar için yapılan semantik SEO çalışması hakkında detaylı bilgiyi ‘’Semantik Arama Nedir? SEO ile İlişkisi Nedir?’’ içeriğimizden edinebilirsiniz.

Sesli arama nasıl yapılır
Sesli Arama Teknolojisi

Sesli aramalar için içeriklerinizi nasıl üretebilir ya da optimize edebilirsiniz gelin birlikte bakalım.

Sesli Aramalara Uygun İçerik Üretimi ve Web Site Optimizasyonu İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sesli aramalara yönelik üretilecek içerik ile normal aramalar için üretilecek içerikler arasında elbette ki farklılıklar olacaktır. Burada ki en belirgin fark içeriğin yapısıdır. Aşağıda sıraladığımız maddelerde, sesli aramaya uygun içerikleri nasıl üreteceğinizi ve web sitenizi sesli aramalar için nasıl optimize edebileceğinize yönelik püf noktaları bulacaksınız.

İçeriklerinizde ve web sitenizde yapacağınız bu optimize çalışmaları sizin, sesli aramalar için daha iyi bir sıralama ve organik trafik almanıza yardımcı olacaktır.

1- İçeriğinizde soru kalıpları ya da soru cümleleri kullanın.

Kullanıcılar sesli aramalarda soru cümlelerinde sıkça kullanırlar. Bu yüzden ne, nerede, nasıl gibi soru kalıplarının içerikte kullanılması ve bu soruların içeriğin içerisinde cevaplanması önemlidir. Örneğin; “Yüzme Nasıl Öğrenilir?”, “SEO Nasıl Yapılır?”, “İçerik Nasıl Yazılır?” gibi soru kalıpları ve bu sorulara uygun cevaplar vererek sesli aramalara uygun içerik üretebilirsiniz.

2- Kısa anahtar kelimeler ile birlikte uzun kuyruklu anahtar kelimeleri daha sık kullanın.

Araştırmalara bakıldığında sesli aramalardaki sorguların yüksek oranda uzun kuyruklu anahtar kelimelerden oluştuğu görülmektedir. Bu yüzden kısa ana anahtar kelimelerinizin yanında içeriğiniz ile bağlantılı uzun anahtar kelimeler de kullanmayı unutmamalısınız. Bu durum size avantaj sağlarken, organik trafiğinizinde artmasına yardımcı olacaktır.

3- Kullanıcının sorguyu neden yaptığını anlamaya çalışın.

Sesli arama ile ilgili SEO çalışmalarında odak noktası “kullanıcı niyetini”dir. Her gün arama motorlarında arama yapan kullanıcılar için içerik oluştururuz. Sorgu yapan kullanıcıların niyetini bilmek burada önem kazanıyor. Mesela ‘’MacBook Pro’’ araması yapan kişi ile ‘’MacBook Pro İndirim’’ şeklinde arama yapan kişinin yaptıkları aramada amaçları farklıdır. Biri ürünü almaya yönelik arama yaparken diğeri ise ürün hakkında bilgi almak istemektedir. Bu yüzden kullanıcıya doğru içeriği sunmak için önce kullanıcının ne aradığını anlamak gerekmektedir.

Kullanıcı niyeti hakkında, hedef kullanıcı kitlenizin ne tür anahtar kelimelerle sorgu yaptıklarını, sorgular için en uygun cevapların ne olduğunu, en çok nasıl soru sorduklarını öğrenerek fikir sahibi olabilirsiniz.

4- Konuşma dilinde içerikler oluşturun.

Kullanıcılar sesli aramaları, doğal bir dil kullanarak yaparlar. Eğer siz içeriklerinizi doğal dilde değilde, resmi bir şekilde, robotik bir dilde yazarsanız sesli arama sonuçlarında çıkma olasılığınız düşecektir.

5- Web sitenizi mobil cihazlarla uyumlu hale getirin ve web site açılış hızının yüksek olduğundan emin olun.

Mobil uyumluluk arama motorlarındaki görünürlüğünüz için çok önemli iken bir de sesli aramaların genellikle mobil cihazlardan yapıldığını düşününce, mobil uyumluluk önemli bir optimizasyon çalışması haline gelmiştir.

Web sitenizi mobil uyumluluk testine sokup, eksikleri belirleyip optimize ederek kullanıcılara iyi bir mobil kullanıcı deneyimi sunabilirsiniz.

İyi bir kullanıcı deneyiminin yanı sıra web sitenizin açılış hızı da çok önemlidir. Çünkü mobil uyumlulukla birlikte açılış hızı da hemen çıkma oranını etkileyen önemli bir unsurdur.

Açılışı uzun süren web siteler her zaman, hızlı açılan web sitelere göre daha çabuk terk edilir ve dolayısıyla daha az tercih edilir.

Sesli arama ve yerel SEO
Sesli aramalarda yerel SEO çalışmaları önemlidir.

6- Yerel arama sonuçlarınızı optimize edin.

Yol tarifi ve konum arama sesli aramaların sık kullanıldığı alanlardır. Bu yüzden yerel SEO çalışmalarına önem vermelisiniz. Google My Business ve Google Maps üzerinde gerekli çalışmaları yürüterek yerel çalışmalara yön vererek yazarak aramalarda olduğu gibi sesli aramalarda da sonuç sayfasında listelenme olasılığını arttırabilirsiniz.

Ayrıca yerel çalışmalarınız için web sitenize işletmenizle ilgili telefon numarası, işletme adresi, işletmenin açık olduğu saatler, işletmenize dair fotoğraflar gibi detayları eklemeyi atlamamalısınız.

7- Teknik detayları atlamayın.

Sesli aramalarda içerik ne kadar kullanıcılara yönelik de hazırlansa, web sitenizi kullanıcının karşısına çıkaracak araç arama motorlarıdır. Bu yüzden arama motorlarının içeriğinizi farketmesi, indekslemesi için yapılması gereken küçük çalışmaları unutmamalısınız.

Sitemap.xml dosyası ve robots.txt dosyası arama motorlarının site içeriklerini anlamasını sağlayan dosyalardır. Önemlidirler çünkü arama motorları site içeriğinizi anlayamazsa sizi kullanıcıların karşısına çıkaramayabilir. Bu yüzden doğru çalıştıklarından emin olun.

Günümüz teknolojisinin de sayesinde çok hızlı gelişen sesli arama teknolojisi zamanla çalışan tüm sistemleri kendisine entegre edecek. Google, Amazon, Apple vb. birçok büyük şirket sesli arama teknolojisine entegre oldular bile. Her gün daha da fazla şirket bu teknolojiyi kullandıkça, sesli aramanın bir numaralı bilgi kaynağı haline gelmesi çok da şaşırtıcı olmaz değil mi?

Yukarıda bahsettiğimiz optimizasyon çalışmaları, sesli aramalar için daha iyi sıralama ve trafik almanızı sağlayacak ve daha iyi kullanıcı deneyimi sunabileceğiniz sesli arama optimizasyon stratejisi geliştirmeniz için size yardımcı olacaktır.

Dolayısıyla sesli arama için nasıl hazırlanmanız gerektiğini artık öğrendiğinize göre, şimdi öğrendiklerinizi uygulama zamanı.

Rakiplerinizden geri kalmayın, onlar başladılar bile.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu