Kolay Yönetimin Yolu: İçerik Yönetim Sistemi (CMS)

Günümüzde oldukça hızlı gelişen bu dijital dünyada, insanların hızlı ve kolay ulaştıkları milyonlarca içerik bulunmaktadır. Bu durumda içerik üretmek önemli bir hale gelirken, özgün ve kaliteli içerik üretmek çok daha önemli hale gelmiştir. Özellikle bu internet çağında güncel kalmak da zor bir hale gelmiştir.

Bir çok marka ürettiği içeriklerin kontrolünü sağlamak ve içeriklerin güncelliğini sağlamak için, doğru zamanda doğru içeriklerle hedef kitlesine ulaşmak için içerik yönetim sistemini kullanmaktadır.

Peki dijital pazarlama da ciddi öneme sahip olan bu içerik yönetim sistemi nedir?

Content Management System (CMS) bilinen ‘’içerik yönetim sistemi’’ ürettiğiniz içeriklerin kontrolünü ve yönetimini sağlamak için kullanabileceğiniz bir sistemdir. Bu sistem Php, HTML, Javascript ve CSS gibi yardımcı program dillerinin kullanıldığı kod yapısı ile oluşturulur.

Çoklu kullanıcı yapısına da müsait olan içerik yönetim sistemi ile siteniz için içerik tasarımı yapabilir, sitenize içerik ekleyebilir, mevcut içeriklerinizi kontrol edebilir, güncelleyebilir ve içerikler için gerekli diğer düzenlemelerini yapabilirsiniz. Teknik bilgiye ihtiyaç olmadan kullanabileceğiniz bu sistemde verilerinizi depolayabilir, rapor alabilir ve analiz yapabilirsiniz.

Seçtiğiniz içerik yönetim sisteminin size sağladığı eklentiler (Yoast vb.) sayesinde, içeriklerinizin SEO kriterlerine göre düzenlemelerini de gerçekleştirilebilir, arama motorlarların içeriklerinizin görünürlüğünü arttırabilirsiniz.

İçerik Yönetim Sistemi Kullanmak Zorunlu Mudur?

İçerik yönetim sistemini kullanmak zorunlu değildir. Ancak içeriklerinizin sayfa ve kategori düzenlemeleri, yayınlanması, güncellenmesi ya da kaldırılması gibi işlemleri hızlı bir şekilde yapmak istiyorsanız içerik yönetim sistemi size bu konuda yardımcı olacağından kullanmanız önerilir. Ayrıca içerik yönetim sistemi kod bilgisine sahip olmanızı istemediği için bu taraftada kolaylık sağlayacaktır.

İçerik yönetim sisteminin sunduğu avantajlar nelerdir?

İçerik Yönetim Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Zamandan tasarruf edebileceğiniz ve içeriklerinizi kolayca yönetebileceğiniz içerik yönetim sistemlerinin sağladığı avantajlara gelin beraber bakalım.

  • Sistemi kullanması için yetki verilen kişilerin içerik girebilmelerini ve verilen yetkiler doğrultusunda içeriklerde düzenleme yapabilmelerini sağlar.
  • İçerikleri kategorize etme imkanı sağladığı için düzen sağlar ve planlamayı kolaylaştırır.
  • Tüm içerik yönetim sistemlerinde sitenin sağlıklı çalışması için çeşitli eklentiler bulunur. SEO eklentisi, e-posta eklentisi, e-ticaret eklentisi gibi işinize yarayacak eklentileri kullanarak yazılıma gerek kalmadan site fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasını sağlar.
  • Kullanıcıların takibini yapmanızı kolaylaştırırken raporlama yapmanıza da olanak sağlar.
  • İçerik yönetim sistemleri kendi kendilerine güncelleme ve bakım yapabildikleri için sizin zamandan tasarruf etmenizi sağlarlar.
  • Web sitenizin çökmesine karşın güvenlik önlemleri alır.
İçerik yönetim sistemi seçilirken nelere dikkat etmelisiniz?

Hangi İçerik Yönetim Sistemini Seçmeliyim? Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Kendi web siteniz ya da herhangi bir web sitesi için kullanacağınız CMS’i seçmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

Öncelikle CMS’in sağlamasını istediğiniz şeyin ne olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Önceliğiniz kolay kullanılır bir sistem mi? Kategorisi yapısı sizin için önemli mi? Sağladığı fonksiyonlar sizin için yeterli mi? Bu önemlidir çünkü CMS yazılım ve veritabanı öyle kolay değişebilir değildir, bir değişiklik istediğinizde her şeyi en baştan yapmanız gerekecektir.

Seçtiğiniz içerik yönetim sisteminin tek bir altyapı ile ayrı ayrı domain ve subdomainlerde çalışmanıza olanak vermesi gerekir. Bu sayede birden fazla yönettiğiniz site olması halinde hepsini tek bir kurulum ile yönetebilirsiniz. İçerik yönetim sistemininin, verileri dışarıya aktarabilir ya da dışarıdan veri alabilir olması da önemlidir.

Bunların dışında içerik yönetim sistemi seçimi yaparken, sisteme sonradan yazılım ekleyip ekleyememe, kullanıcı arayüzünde değişiklik yapıp yapamama, çoklu dil ve yedekleme özelliğinin olması ve içerik tiplerinde,metin özelinde, görsellerde ayrı aramalar yapabilmeniz için gelişmiş bir arama sistemi olması gibi özelliklere dikkat edebilirsiniz.

En Çok Kullanılan İçerik Yönetim Sistemi Çeşitleri

Bu kısımda size dünya genelinde en çok kullanılan içerik yönetim sistemi çeşitlerinden kısaca bahsetmek istiyorum.

WordPress : Dünyada en fazla kullanım oranına sahip WordPress, başlangıçta blog kurmak için tasarlanmışken sonrasında farklı yapıya sahip birçok web sitesi çinde kullanılır hale gelmiştir. Ücretli ve ücretsiz birçok faydalı eklentiyi bünyesinde bulundurmaktadır.

Joomla : WordPress’ten sonra popülerliği yüksek Joomla ile her türlü site oluşturabilir ve yayına alabilirsin. Yönetim paneli oldukça detaylı olan bir CMS’tir.

Drupal : Açık kaynaklı yazılıma sahip ve ücretsiz CMS Drupal, eski bir sistemdir. İçeriğinizi düzenlemenize yardımcı olacak birçok araç ve oluşturacağınız siteler için farklı özellikler sunmaktadır ​​2009 en iyi PHP CMS sistemi seçilmiştir.

Shopify : Ücretli bir CMS olan Shopify, e-ticaret mağazası yazılımı olarak da bilinmektedir. Sınırsız ürün ve bant genişliği sunmaktadır.

Kısaca özetlemek gerekirse içerik yönetimi sistemleri sayesinde web sitenizi oluşturabilir ve web tasarımı yapabilir, web siteniz için ürettiğiniz içerikleri dinamik olarak yönetebilir, fotoğraf ve video gibi medyalarınızı yükleyebilir, sitenize sayfalar ekleyip çıkartabilir ve bu şekilde sitenizi güncel tutabilirsiniz.

Bu konuda uzman ekibimiz ile WordPress CMS ya da yazdığımız özel CMS’ler ile sizlere destekler vermekteyiz. Profesyonel destek almak isterseniz bize buradan ulaşabilirsiniz.

admin

Recent Posts

Faydalı 8 SEO Uzantısı

SEO araçları, SERP’lerdeki sıralamalarınızı etkileyebilecek fırsatları görmenizi sağlar. Detaylı analizlerden, anahtar kelime araştırmasına, link kontrollerinden…

3 yıl ago

CDN Nedir?

CDN yani ‘’Content Delivery Network’’ içerik dağıtım ağı, anlamına gelmektedir. Bir web sitesinin hızını artırmanın…

3 yıl ago

Yerel SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Birçok marka artık günümüzde çevrimiçi dünyada potansiyel müşterileri ile buluşmak için görünürlüğü daha da önemsiyor.…

3 yıl ago

Kırık Link Nedir?

Broken link, dead link olarak da bilinen kırık link, web sayfaları içerisinde açılmayan, ulaşılamayan bağlantıları…

3 yıl ago

Canonical URL Nedir? Nasıl Kullanılır?

Canonical, kelime anlamı olarak ‘’ ilgili, alakalı’’ anlamına gelmektedir. Peki canonical etiket, canonical URL nedir?…

3 yıl ago

Marka Bilinirliği Nedir? Marka Bilinirliğini Arttırmanın Yolları

Marka Bilinirliği Nedir? Günden güne büyüyen bu çevrimiçi dünyada her gün başka bir marka doğuyor.…

3 yıl ago

This website uses cookies.