Uncategorized

Yaratıcılığın Pazarlamadaki Hali : Gerilla Pazarlama

Gündemi oldukça meşgul eden, gerilla pazarlama nedir? Gelin beraber bakalım.Gerilla pazarlamanın ne olduğunu anlattıktan sonra sizlere tarihi gelişim sürecinden bahsedelim.

Gerilla terimi, Gerilla Savaşında, küçük savaş ordularının, büyük savaş ordularına karşı, baskın, pusu ve sürprizler içeren, taktik stratejilerle direnmesinden gelmektedir. Savaşta süren bu direnişte kullanılan taktiklere ‘’ gerilla taktikleri’’ denmiştir. Taktiklerin en etkili noktası az kaynakla uygulanabilir olmasıdır zaten bu nokta da gerilla pazarlamanın en etkili noktasıdır.

Gerilla Pazarlama(Guerrilla marketing), 1984 yıllarında ilk defa Jay Conrad Levinson tarafından ortaya atılmış bir kavramdır.Levinson’ın kısıtlı bütçesi olan işletmelerin yapabileceği pazarlama faaliyetlerine yönelik yaptığı liste ile gerilla pazarlamanın temelleri atılmıştır. Buradan da anlayacağınız üzere gerilla pazarlama; düşük bütçe ile yaratıcı pazarlama ürünlerinin oluşturulduğu pazarlama türüdür.

Gerilla pazarlama, maliyetli geleneksel pazarlama yöntemleri gibi olmayan, alışılmışın dışında taktiklerle, beklenmeyen yerde ve zamanda, markaların kendilerini diğerlerinden farklı kılmak için yürüttüğü düşük maliyetli pazarlama stratejisidir.

Bu alternatif reklamcılık stratejisi, yüksek enerjiye dayalıdır ve mutlaka kreatif stratejilere dayanmak zorundadır. Çünkü ne kadar yaratıcı olursanız, akıllarda kalma potansiyeliniz o kadar artacaktır. Gerilla pazarlamanın amacı budur, akılda kalmak.

Geleneksel pazarlama yöntemlerine nazaran, küçük ölçekli veya piyasaya yeni giren firmalar için marka imajlarını olumlu yönde etkileyebilecek bir pazarlama stratejisidir. Gerilla pazarlama ile geleneksel pazarlama anlayışlarının temelde kar etme, satış yapma gibi hedefleri aynıdır. ikisinin birbirinden ayrıldıkları nokta amaçları değil kitlelere ulaştıkları araçlar ile ortaya çıkmaktadır.

Geleneksel pazarlama da pazarlama faaliyetleri için ayıracağınız bütçe çok önemli iken gerilla pazarlamada en büyük güç hayal gücüdür.Gerilla pazarlama, bu şekilde geleneksel pazarlama yöntemlerinin dışına çıkmış, günümüze kadar da yerini ve önemini korumuştur. Geleneksel pazarlama stratejilerini tecrübe ve analizler ile belirlerken, gerilla pazarlama insan psikolojisini temel almaktadır. İşte gerilla pazarlama, bu şekilde geleneksel pazarlama yöntemlerinin dışına çıkmış, günümüze kadar da yerini ve önemini korumuştur.

Gerilla Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Gerilla pazarlama çalışmalarının pozitif etkisi görülmeye başlandıktan sonra küçüklü büyüklü birçok firma gerilla pazarlama çalışmalarına yatırım yapmaya başlamıştır. Bunun nedeni de gerilla pazarlamanın sağladığı avantajlardır. Gerilla pazarlamanın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz.

Düşük bütçe ile pazarlama çalışmaları yapmanızı sağlar. Doğru pazarlama stratejisini yakaladığınızda reklamlardan daha ucuza ve büyük ölçüde marka bilinirliğinizi sağlayabilirsiniz. Yaratıcılığınızı daima geliştirmenizi sağlar. Kısa Sürede viral hale gelip geniş kitlelere ulaşabilir. Sosyal medyanın da sayesinde pazarlama faaliyetiniz kısa sürede uluslararası bir şekilde dahi yayılabilir.

  • Geniş kitlelere ulaşmanızı sağlar.
  • Rekabet edebilme şansı elde etmenizi sağlar. Özellikle küçük işletmeler yaptıkları ilgi çekici gerilla pazarlama faaliyetleri ile büyük işletmelerle rekabet etme şansı yakalarlar.
  • İlgi çekicidir. İnsanlar reklamları gördüklerinde ilgi göstermeden geçebilirler ancak gerilla pazarlamada çalışmaların odağı ilgi çekmek olduğundan, bu tarz reklamların izlenme oranları yüksektir. Buna bağlı olarak insanların markanıza ilgi duyması da çok olasıdır.
  • Yapılan çalışmalarda özgürlük sunar. Geleneksel pazarlamada çalışmalar gerek kelimeler gerek görseller açısında bir sınır söz konusudur. Ancak gerilla pazarlamada akılda kalıcılığı yakalamanız, marka bilinirliğini sağlayabilmeniz için birçok konu da özgür bırakılmıştır.

Gerilla Pazarlamanın Dezavantajları Nelerdir?

Yukarıda gerilla pazarlamanın avantajlarından bahsettik. Gerilla pazarlama teşvik edici avantajlarla, çok etkili bir pazarlama stratejisi olsa da olumsuz yanları da vardır. Bakalım gerilla pazarlamanın dezavantajları neler.

  • Zaman yatırımı yapmak. Gerilla pazarlamada stratejileri düşünmek geliştirmek, planlamak ve uygulamak uzun bir süreçtir. Eğer başarılı olamazsanız zamanınız boşa gitmiş olacaktır.Unutmayın ki gerilla pazarlama da çabalarınız kısa sürede sonuç verebileceği gibi uzun vadede de sonuç verebilir.
  • Görünürlük hatası oluşabilir. Bu riskin gerçekleşme ihtimali düşük olsa da, hedef kitleniz pazarlama stratejinizi farketmeyebilir ya da markanızla bağdaştıramayabilir.
  • Pazarlama stratejiniz yanlış anlaşılabilir ya da anlamayabilirler. Vermek istediğiniz mesaj tamamen başka bir şeye yorumlandığında, bu durum ürün ya da hizmetinizi tehlikeye atabilir. Dolayısıyla markanıza, ürün ya da hizmetinize karşı tepki gösterebilirler. Başka bir senaryoda da stratejiniz anlaşılamayabilir. Çünkü insanlar genellikle düz reklamlara alışıktırlar. Ancak gerilla pazarlama da alışılmışın dışında reklam yaratmak söz konusudur.
  • Gerilla pazarlama stratejileri tahmin edilemez ve öngörülemezdir. Bu yüzden gösterim oranları, izleme süresi, büyüme oranı gibi dönüşümler tahminlenemez ve garanti edilemez.

Gerilla Pazarlama Nasıl Yapılır ?

Gerilla pazarlamanın etkileri gerçekleştirmeden önce görülemez. Bu yüzden iyi bir etki yaratmak için, marka kimliğinizi yansıtan ve hedef kitlenizin dikkatini çekecek, nasıl bir etki yaratmak istediğinizi belirleyerek işe başlamalısınız. Başarılı bir gerilla pazarlama için aşağıdaki maddelere dikkat edebilirisiniz.

  • Hedef kitleni iyi belirleyip, pazar araştırmasını iyi yapmalısınız.
  • Yapmayı düşündüğün pazarlama çalışması ile sağladığın faydaları listelemelisiniz.
  • Pazarlama faaliyetin için kendinize benzeyen kişi veya firmalar bulup, onlarla ortak çalışma yürütebilirsin.
  • Pazarlama faaliyetinin en önemli noktası, kullanacağın silahı seçmektir, silahı belirle. Çalışmalarını faaliyete geçirdikten sonra silahları ölçümle, eğer işe yaramıyorsa değiştir.
  • Ekibiniz ile ya da kendiniz bir beyin fırtınası yaparak hedef kitleye vermek istediğiniz mesajı belirleyin, bunu en iyi şekilde yapmalısınız.
  • Pazarlama faaliyetinin gerçekleştirilebilmesi için, hedef kitleye uygun doğru zamanı ve yeri belirlemelisiniz.
  • Bir pazarlama planı yapın. Gerilla pazarlamada en önemli noktalardan birisi de planlı hareket etmektir.
  • Bir paylaşım takvimi yapın.
  • Gerilla pazarlama stratejinizi sürekli hale getirin ve yerinizi korumaya çalışın.

Dikkat Çekici Gerilla Pazarlama Örnekleri

Geçmişten günümüze kadar verilebilecek bir çok yaratıcı gerilla pazarlama örnekleri vardır. Sizin için, bizi etkileyen 8 yaratıcı örneği derledik.

Film ve dizilerini pazarlamak için gerilla pazarlamayı sık sık kullanan Netflix’in Türkiye’deki ilk gerilla pazarlama örneğini, yük gemisine astığı bu pankart ile görmüştük.

Gerilla pazarlamayı çok iyi kullananlardan biri de Nivea’dır. Selülit kreminin pazarlaması için yaptıkları çalışma sizce de çok yaratıcı değil mi?

Mini Cooper’dan aracın küçük ve kullanışlılığını ortaya koyan bir çalışma.

Coca Cola’da bu işi iyi yapanlardan diyebilir miyiz? Bizce evet.

Bu araç garajınıza bir hayli yakışacak gibi duruyor. Bir düşünmeye ne dersiniz?

Yürüyen merdiveni kullanamayacakları için ne kadar keyifsiz olsalarda, Nike ortaya hareket etmenin önemini vurguladığı güzel bir iş çıkarmış. Oradan geçen her kişinin aklına reklam kalktıktan sonra bile Nike’ın geleceğiniz eminiz.

Koleston’un doğallığı vurguladığı, gerilla pazarlama çalışmasını nasıl buldunuz?

Yumoş, yeni çıkarttığı deterjanının tanıtımı için sıra dışı bir tanıtım gerçekleştirdi. Ses getiren bu çalışma sadece sokakta kalmayıp, sosyal medyada da oldukça paylaşılmıştı.

Özetlemek gerekirse, örneklerde de gördüğünüz gibi çok maliyetli olmayan reklamları, yaratıcılığınızı konuşturarak düşük bütçeler ile gerilla pazarlama stratejilerine odaklanarak oluşturabilirsiniz. Yani özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler yüksek bütçeli pazarlama kampanyaları yapamadıkları için üzülmeyi bırakabilirler. Çünkü gerilla pazarlama, doğru bir stratejiyle yapıldığı zaman yüksek bütçeli kampanyalardan bile daha başarılı olabilir.

admin

Recent Posts

Faydalı 8 SEO Uzantısı

SEO araçları, SERP’lerdeki sıralamalarınızı etkileyebilecek fırsatları görmenizi sağlar. Detaylı analizlerden, anahtar kelime araştırmasına, link kontrollerinden…

3 yıl ago

CDN Nedir?

CDN yani ‘’Content Delivery Network’’ içerik dağıtım ağı, anlamına gelmektedir. Bir web sitesinin hızını artırmanın…

3 yıl ago

Yerel SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Birçok marka artık günümüzde çevrimiçi dünyada potansiyel müşterileri ile buluşmak için görünürlüğü daha da önemsiyor.…

3 yıl ago

Kırık Link Nedir?

Broken link, dead link olarak da bilinen kırık link, web sayfaları içerisinde açılmayan, ulaşılamayan bağlantıları…

3 yıl ago

Canonical URL Nedir? Nasıl Kullanılır?

Canonical, kelime anlamı olarak ‘’ ilgili, alakalı’’ anlamına gelmektedir. Peki canonical etiket, canonical URL nedir?…

3 yıl ago

Marka Bilinirliği Nedir? Marka Bilinirliğini Arttırmanın Yolları

Marka Bilinirliği Nedir? Günden güne büyüyen bu çevrimiçi dünyada her gün başka bir marka doğuyor.…

3 yıl ago

This website uses cookies.