SEO

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Nedir? Neden Önemlidir?

Çevrimiçi kullanıcılar arama motorlarında aradıkları konu ile ilgili sonuçlara ulaşabilmek için bazı kelime ya da kelime öbekleri kullanırlar. Bu kelimeler ya da kelime öbekleri sizin anahtar kelimelerinizdir. Anahtar kelime, içeriğinizin ne hakkında olduğunu tanımlayan fikir ve konulardır. Bu yüzden SEO çalışmaları açısından da oldukça önemlidir. Bu konu da daha detaylı bilgi edinmek için SEO ve Anahtar Kelime İlişkisi içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Anahtar kelime, tüm arama motorları için SEO çalışmalarının en önemli ögesidir. Çünkü arama motorları, arama motorlarında üst sıralarda yer almak için yaptığımız SEO çalışmalarında bu kelimeler sayesinde kullanıcıların sorguları ile bizim sayfamızı eşleştirirler. Ve bize fayda sağlarlar.

İçerikleriniz için seçtiğiniz anahtar kelime, sadece tek bir kelimeden oluşmak zorunda değildir. Bir kaç kelimeden oluşan kelime öbeklerini de anahtar kelime olarak belirleyebilirsiniz. Birden fazla kelimeden oluşan anahtar kelimeler, uzun kuyruklu anahtar kelime (long tail keywords) olarak adlandırılırlar.

Peki nedir bu uzun kuyruklu anahtar kelime?

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler genellikle sorular, ifadeler ve cümlelerden oluşan sorgulardır. Genellikle üç veya daha fazla kelime uzunluğunda oluşurlar. Genellikle kullanıcıların satın alma noktasına daha yakın olduklarında ya da sesli arama yaptıklarında kullandıkları spesifik anahtar kelimelerdir.

Anahtar kelime seçimi yaparken seçilecek kelimenin arama hacmi önemlidir. Ancak herhangi bir konuyla ilgili yapılan sorgular spesifik hale geldikçe, arama hacmi azalır.

Kısa anahtar kelimelerin aranma hacimleri, uzun kuyruklu anahtar kelimelere göre daha yüksektir. Yapılan sorgularda kullanılan anahtar kelime sayısı arttıkça aranma hacmi de buna bağlı olarak doğru orantılı bir şekilde azalmaktadır.

Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin arama hacmi düşük olduğundan, rekabet düzeyleri de kısa anahtar kelimelere göre düşüktür. Buna bağlı olarak arama hacmi yüksek kısa anahtar kelimeleri tercih ettiğinizde rekabet düzeyleri fazla olduğundan dolayı yüksek başarı elde edememe imkanınız vardır. Ancak uzun kuyruklu anahtar kelimeler düşük rekabet düzeyine sahip olduklarından dolayı bu kelimeler üzerinden yüksek bir dönüşüm değeri elde etmek daha kolaydır.

Çünkü anahtar kelimenizdeki kelime sayısı arttıkça, aramanın amacı oldukça netleşmektedir. Böylece uzun kuyruklu kelimeler ile arama yapan kullanıcılara ve onların kişisel hedeflerine yönelik arama sonuçları önlerine sunulmuş olmaktadır. Bu yüzden SEO çalışmalarında hedefe yönelik uzun kuyruklu anahtar kelimelerin tespiti oldukça önemlidir.

Yani uzun kuyruklu anahtar kelimeler, niş arama sorgularından oluşmaktadır diyebiliriz. İşin püf noktası, sizin ve nişiniz için doğru olan güvenilir, yenilenebilir bir uzun kuyruklu anahtar kelime kaynağı bulmaktır.

Uzun kuyruklu anahtar kelimelerle arama yapan kullanıcı, bu kelimeleri kullanarak web sitenizi bulan kullanıcının hizmetinizi veya ürününüzü satın alma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu yüzden bunu avantaja çevirmek isteyebilirsiniz.

Yani anlatmak istediğimiz SEO çalışmaları için uzun kuyruklu anahtar kelimelerin oldukça stratejik bir öneme sahip olduğu.

Siteniz için sadece arama hacmi yüksek olan anahtar kelime ve sorgulara odaklanmak, dönüşüm oranlarını iyileştirme konusunda süreyi oldukça uzatacaktır. Ama doğru hedefleme ile uzun kuyruklu anahtar kelimeleri de kullanmanız halinde daha kısa sürede başarılı olabilir ve dönüşüm oranlarınızı iyileştirme imkanı bulabilirsiniz.
‘’Bu uzun kuyruklu anahtar kelimeleri nasıl bulabilirim?’’ dediğinizi duyar gibiyim.

İçeriğinizle hedeflemeyi deneyebileceğiniz neredeyse sonsuz sayıda uzun kuyruklu anahtar kelime vardır. Ama tabii ki bizi ilgilendiren kelimeler, içeriğimiz ile alakalı kelimelerdir.

İşte ziyaretçileriniz ile içeriğinizi buluşturacağınız en alakalı uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bulmanın yolları.

1.Arama Motoru İle

Kullandığınız arama motorunda ilgili konu ile ilgili arama yapıp, arama motorunun size sunduğu otomatik önermeleri inceleyebilirsiniz. Bu yöntem ile kullanıcıların o konunun etrafında yaptıkları diğer spesifik aramalar hakkında güzel fikirler edinebilirsiniz.

Bu yöntem biraz zaman alıcı olabilmektedir. Ancak dilerseniz anahtar kelime araştırma araçları kullanarak kelimeler hakkında daha çok bilgiye daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.

2. Kelimenizin Etrafında ’’Ne’’,‘’Nerede’’ ve ‘’Nasıl’’ Gibi Soru Kalıpları Kullanarak

Bu kalıpları kullanırken hedef kitlenizin, ziyaretçilerinizin sunduğunuz hizmet ve ürününüz ile ilgili nasıl arama yapacağını düşünün. Hangi dili ve ifadeyi kullanırlar? Neyi merak ederler? gibi soruları aklınıza getirin.

3. Niteleyiciler Kullanarak

Kısa anahtar kelimelerinize sunduğunuz hizmet, ürün ya da içeriğinizle ilgili alakalı niteleyiciler ekleyerek de uzun kuyruklu anahtar kelimenizi bulabilirsiniz. Diyelim ki uzman olduğunuz alan SEO, bu kelimeyi içeriğinizde uzmanlığınızı belirtecek şekilde ‘’en iyi SEO hizmeti’’, ‘’ucuz SEO hizmeti’’ şeklinde niteleyici ekleyerek uzun kuyruklu kelime yaratabilirsiniz.

4. Dahili Site Arama Geçmişine Bakarak

Eğer sitenizin dahili bir arama işlevi varsa, kullanıcıların ne aradığını kontrol ederek buradan fikir geliştirebilirsiniz.

5. Rakiplerinizi Araştırarak

SEO araçlarının yardımı ile rakipleriniz hakkında yapacağınız araştırmada kullandıkları anahtar kelimeleri bulabilirsiniz. SERP’te ilk sıralarda çıkan sayfalara bakıp, sık kullandıkları kelimeleri inceleyebilirsiniz.

6. Forumları ve Direkt Kullanıcı Sorularını İnceleyerek

Siteniz ile ilgili olan forumlara, forumlarda açılan konu başlıklarına orada bulunan kullanıcı yorumlarına, kullanıcıların ilettiği sorulara bakarak uzun kuyruklu anahtar kelimenizi bunlara karşılık verecek şekilde kullanabilirsiniz.

Uzun lafın kısası SEO çalışmalarında uzun kuyruklu anahtar kelimelerin ne kadar önemli olduğunu olabildiğince anlattık. Hedef kitlenizi iyi tanıyor, sorabilecekleri soruları kestirebiliyor ya da satışa hazır oldukları tarafı iyi biliyorsanız, kesinlikle kullanmanız gereken uzun kuyruklu anahtar kelimenin ne olduğunu da biliyorsunuz demektir.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler riskli olmayışları ve dönüşüm oranlarının yüksek oluşuyla birlikte ön plana çıkmaktadır. Ancak yanı sıra kısa dönemde getiri sağlaması ve reklam vermek istediğinizde kelimenin arama hacmi düşüklüğü dolayısıyla maliyetin düşük olması ile de ne kadar avantajlı olduğunu göstermektedir.

Sizde bu konuda siteniz için fayda sağlamak istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, seyseo olarak yanınızdayız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu