İçerik Pazarlaması

Evergreen İçerik Nedir? Evergreen İçerik Rehberi

Evergreen İçerik Nedir?

Dijital pazarlama olsun içerik üretim dünyası olsun evergreen içeriklerin önemi bu mecralarda büyüktür. Bu yüzden evergreen içerik nedir, sağladığı faydalar nelerdir ve nasıl oluşturulur mutlaka bilinmelidir.

Bu yazımızda, içerik pazarlamasının en önemli aktörlerinden biri olan evergreen içeriği sizlere tanıtacağız. Evergreen içerik nedir, ne değildir, evergreen içerik neden önemlidir ve evergreen içerik hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir başlıklarıyla Evergreen İçerik Rehberini sizlerle paylaşıyoruz.

Gelin bakalım neymiş bu ‘’Evergreen İçerik’’.

Evergreen içerik, ‘’sürekli yeşil’’ anlamına gelmektedir. Yani çevrimiçi kullanıcıların devamlı okuyabilecekleri, yazılmasının üzerinden günler geçse de güncelliğini koruyan, SEO uyumlu içeriklerdir. Zamansız içerik olarak da bilinmektedir. Bu içerikler genellikle nedir, nasıl yapılır gibi soruları yanıtlarlar.

Bir şeyin nasıl olduğunu, ne olduğunu anlatan bu içerikler, bir çok çevrimiçi kullanıcı tarafından sık sık aratılırlar. Bu içerikler sürekli arama hacimlerine sahip olduklarından web site trafiğinizi olumlu yönde etkilerler.

İçeriğinize yönelik, seçtiğiniz içerik konusu, daima güncel kalma potansiyeli taşıyor mu?, içerik, okuyucu kitlesinin bir sorununa çözüm buluyor mu/bir soruya cevap veriyor mu? gibi sorulara ‘’evet’’ şeklinde cevap veriyorsanız. İçeriğiniz evergreen içeriktir.

Belirtmekte fayda var ki arama hacmi yüksek olan her konuda yazılmış içerik, başına nedir ve nasıl yapılır gibi sorguları koyabildiğimiz tüm arama sorguları üzerine oluşturulmuş içerikler evergreen içerik değildir. Evergreen içeriğin, güncelliğini koruyan içerikler olduğunu biliyoruz. Peki hangi konularda yazılmış içerikler evergreen içerik değildir?

  • Güncelliğini korumayan haftalık/aylık/yıllık istatistiksel verilere dayalı içerikler,
  • Dönemsel odaklı yazılmış içerikler,
  • Kişisel, gerçek verilere dayanmayan konularda yazılmış içerikler,
  • Son dakika haberleri üzerine yazılmış içerikler,
  • Haber içerikleri,
  • Trend ve popüler kültür üzerine yazılmış içerikler
  • Moda trendleri üzerine yazılmış içerikler
  • Rakamsal raporlar

Yukarıda saydığımız maddeler güncelliğini koruyamayacağı için zamansız içerik kapsamında sayılmamaktadır.

Peki evergreen içerik için ne tür içerikler ve formatlar örnek olabilir bir bakalım.

İşte bazı örnekler :

  • İş ve kariyer üzerine yazılmış içerikler
  • Sağlık konusu üzerine yazılmış içerikler
  • Nasıl Yapılır? konseptinde yazılmış içerikler
  • Nedir? konseptinde yazılmış içerikler
  • Nasıl kullanılır?konseptinde yazılmış içerikler
  • Ürün inceleme ve tanıtımları üzerine yazılmış içerikler
  • İpuçları, püf noktalar içeren içerikler
  • Liste içerikleri ( 3 adımda kahve nasıl demlenir? gibi. )
  • Saydığımız konuları içeren videolar
  • Tanım yapan içerikler
  • Tarif içerikleri
  • Sık sorulan sorular
  • Tarihi bilgi içeren içerikler
  • Biyografi ve otobiyografi içerikleri
  • ’’En iyi’’ formatında yazılmış içerikler
  • Kontrol (Checklists) formatında yazılmış içerikler
  • Röportajlar
  • Sözlükler
  • Bir konuyu açıklayan infografikler

Yukarıda verdiğimiz örnekler evergreen içeriğin ne olduğunu anlamanız, hangi konularda,hangi formatlarda bu içeriği yazabileceğiniz hakkında bilgi sahibi olmanız için verilmiştir. Bu konular genişletilebilir ve uyarlanabilirler.

Evergreen içerik neden önemlidir?

Evergreen İçerik Neden Bu Kadar Önemlidir?

Evergreen içerik üretmek, diğer içerikleri üretmekten biraz daha uğraş istemektedir. Peki bu uğraşa neden katlanalım?

Evergreen içerikler, uzun vadede web sitenizin trafiğini, markanızın bilinirliğini ve farkındalığını artırmaya yarar. Uzun araştırmalar sonucu, emek harcayarak yarattığınız, sizin rakiplerinize kıyasla fark yaratmanızı sağlayacak bu içerik sayesinde kullanıcılar, içeriğinizden memnun kaldıkları için sitenizde daha uzun süre vakit geçirecek ve bu kada kalite puanınıza yansıyacaktır.

Diğer içerik türlerine göre daha kaliteli olan evergreen içerikler SEO açısından da önemli bir yere sahiptir.Evergreen içerikler her daim yüksek hedef kitlelere hitap eden, bilgi bakımından kaynaklar barındıran kaliteli içerikler olduğu için SEO faaliyetlerinde daha fazla başarı elde edilmesine yardımcı olabilmektedir. Evergreen içerikler, SEO ile birleşince, arama motoru sonuç sayfasında üst sıralarda çıkma olasılığınız oldukça yüksektir. Buna bağlı olarak web sitenizin trafiğinin artması da çok olasıdır.

Evergreen içerik, sosyal medya çalışmaları için de oldukça önemlidir. Evergreen içerik, bireysel ya da kurumsal olun hedef kitleniz ile olan iletişimi sağlamaya yarar. Bunun yanı sıra sosyal platformlarda paylaşma potansiyeli yüksek içeriklerdir. Marka ile olan bilgi akışı sağlanırken bir yandan da satışa yönlendirecek etkiye sahiptir.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi yüksek arama hacimlerine sahip oldukları için ziyaretçi çekme potansiyellerinin de yüksek olması evergreen içeriğin önemli olduğunu gösteren özelliklerden birisidir.
Ancak evergreen içeriğin ne kadar önemli faydaları da olsa dönüşüm oranları ile ilişkisi çok iyi değildir.

Evergreen içerikte dönüşüm oranları biraz düşüktür. Bunun nedeni, kullanıcıların bilgi odaklı olmasıdır. Kullanıcılar almak istedikleri bilgiyi aldıktan sonra genellikle sayfayı terk ederler. Böylece başarılı bir dönüşüm oranı elde edememiş olursunuz.
Ayrıca kullanıcı profili de önemli bir etkendir. evergreen içerik üretirken hedef kitleniz genelde konu ile yeni ilgilenen kişilerdir. Yani henüz konu hakkında yeni bilgi sahibi olmaya başlayan kişinin web sitenizde aksiyon (satın alma, abone olma, form doldurma vb. gibi dönüşüm yaratma) yaratma olasılığı düşüktür.

Evergreen İçerik Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evergreen içeriğinde oluşturulma süreci diğer içeriklerden pek farklı değildir. Bu konuda detaylı bilgiyi ‘’İçerik Nedir? Kaliteli İçerik Üretmek Neden Önemlidir?’’ içeriğimizi okuyarak edinebilirsiniz.

Evergreen içerik üretirken dikkat etmeniz gereken, bazı püf noktalardan bahsedeceğim.

1. İçeriğinizin konusunu olabildiğince dar ve spesifik tutmalısınız.

İçeriğinizde sadece içerik konunuza bağlı kalın ve konunuzu her yönüyle ele alın.

2. İçeriği yeni başlayan kişiler için oluşturuyormuş gibi yazın.

İçeriğiniz yeterince açıklayıcı olmazsa konu hakkında hiç bilgi sahibi olmayan kişileri dışlamış olursunuz.

3. İçeriğiniz sonunda call to action kullanın.

İçeriğinizde kullanıcının istediği bilgiyi verdiniz. Peki siz bu işten nasıl fayda sağlayacaksınız? İçeriğinizin sonuna kullanıcıları dönüşüme yönlendirecek cümleler ekleyin.

Call to action
Kullanıcıları dönüşüme yönlendirin.

4. İçeriğiniz ile markanız aynı konseptte olsun.
5. İçeriğinizde sektörünüze ait kısaltmaları açıklayın.
6. İçeriğinizin güncelliğini devamlı kontrol edin.
7. Evergreen içeriği blogunuza gömmeyin.
8. İçeriğinizin sitenizin içerisinde görünür olduğundan emin olmalısınız.
9. Blogunuzda diğer evergreen içeriklerinizi birbirine linkleyin.

Sonuç olarak araştırılması iyi yapılmış, kullanıcıyı doğru ve zamanlı bilgilendirmek için oluşturulmuş bir evergreen içeriğinin başarıya ulaşması ve daha fazla kişiye ilham vermesi için püf noktaları sizlere aktardık.

Sizde okuyucularınıza fayda sağlayarak, arama motorunda üst sıralara çıkmak istiyorsanız evergreen içerik sizin için bunu sağlayacak seçeneklerden birisidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu