İçerik Pazarlaması

İçerik Nedir? Kaliteli İçerik Üretmek Neden Önemlidir?

Günümüzde en hızlı yayılan şey bilgidir. Oldukça hızlı gelişen bu çevrimiçi dünyada da insanların bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde ulaşacakları çeşitli kanallar vardır. Bu nokta da karşımıza içerik kavramı çıkar.

Sizlere bu içeriğimizde, içeriğin ne olduğunu, içeriklerin önemini, kaliteli içeriğin nasıl oluşturulacağını ve içerik türlerinin neler olduğundan bahsedeceğiz. Haydi gelin bir bakalım, neymiş bu içerik ?

İçerik, hedef kitleye yönelik, herhangi bir konu ile ilgili düşüncenin görsel, işitsel ya da yazılı olarak ifade edilmesiyle oluşan imgelerdir. Markalar hedef kitlesine ulaşmak, dijital marka kimliğini oluşturmak istediklerinden, ürün ve hizmetlerini tanıtmak için içerik üretmek ile ilgilenirler.

Bu içerikler merak uyandıran görsel, işitsel ya da yazılı olarak hazırlanabilir. Dijital dünyada kullanabileceğiniz bir çok içerik türü vardır. Web sayfaları, reklam panoları, oyunlar, televizyon ekranları, SMS’ler, podcastler, galeriler, sosyal medya paylaşımları vb. bir sürü şey günlük hayatımızda karşımıza çıkan içerik örnekleridir.

İçeriğini üretebileceğiniz bir sürü format olması güzel ancak burada önemli olan sizin hedef kitleniz ve içeriği nerede paylaşacağınız..

İçerik Neden Bu kadar Önemlidir?

Dijital dünyada içerik üretmek çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle internet üzerinde varolmak isteyen tüm firma ve kişiler içeriğe önem vermelidir. Peki neden böyle olmalıdır?
Dijital dünya her geçen gün biraz daha büyümektedir. Web dünyasında içeriğin önemi ise dijital dünyanın büyümesinden çok daha fazlasıdır.

Aşağıda 2021 Nisan ayına ait internet, sosyal medya ve mobil kullanıcı istatistiklerini görmektesiniz.

Dünya İnternet ve Sosyal Medya Kullanıcı Yüzdesi
2021-We Are Social Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanıcı İstatistikleri

7.85 milyarlık dünya nüfusunun %60.1’i internet kullanırken, %55.1’i aktif sosyal medya kullanıcısıdır. Yine dünya nüfusunun %67.1’lik kısmı mobil telefon kullanıcısıdır.

Tabloyu daha net görebilmeniz için bir de bu istatistiklerin 2020 yılı ile karşılaştırmasına bakalım.

Dünya İnternet ve Sosyal Medya Yüzdesi 2020-2021 Karşılaştırması
We Are Social Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanıcı İstatistikleri 2020-2021

Çevrimiçi büyümenin ne denli hızlı olduğunu, içerik tüketiminin önemini ve içeriklerin ne kadar hızlı tüketilebileceğini bu istatikler sayesinde daha net anladığınızı düşünüyorum. Dijital dünyada bu denli geniş bir kullanıcı kitlesi olması içeriğe, kaliteli içerik üretimine olan ihtiyacı net bir şekilde ortaya koyuyor.

Arama motorlarının web sitenizi SERP’te üst sıralarda göstermesini istiyorsanız, içerik üretmelisiniz. Arama motorları düzenli ve özgün içerik üreten siteleri üst sıralara taşır. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar sayfanızda ne kadar fazla durursa o arama motorlar tarafından o derece dikkate alınırsınız. Bunun yolu da kaliteli ve ilgi çekici içerikten geçer. Ziyaretçilerinizle aranızdaki ilişkileri güvenli yöne çekebilmek için etkileşimde bulunmanız gerekir. Sizler de yüksek kalitesi olan içerikler paylaşarak insanların size güvenmesini sağlayabilirsiniz.

Kaliteli İçerik Üretirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Binlerce kullanıcının olduğu, binlerce içeriğin üretildiği bu çevrimiçi dünyada kullanıcılara, ziyaretçilere yenilikçi, özgün ve kaliteli içerik üretmek ne kadar önemliydi bundan daha önce bahsetmiştik. Bu içeriklerden bazıları diğerlerine nazaran fazla ilgi görüyorlar. Sizin de yapmanız gereken bu içerikler gibi kaliteli ve özgün içeriği nasıl üretebileceğinizin peşine düşmek.

Peki kaliteli içerik nasıl üretilir bir bakalım.

İçeriğiniz hedef kitleye hitap etmelidir.

Oluşturacağınız içerik öncelikle belirlediğiniz hedef kitlenize hitap etmelidir. Çünkü her web sitenin kendisine ait bir ziyaretçi kitlesi vardır. Bu yüzden içeriği kimin için ürettiğiniz önemlidir.

İçeriğiniz sektöre uygun olmalıdır.

Hedef kitlenizden sonra pazar analizine de önem vermelisiniz. Hazırladığınız içerik sektörünüzü yansıtmalı ve sizi rakiplerinizin önüne geçirmelidir. Bunun için, rakiplerinizin hareketlerinizi göz ardı etmemelisiniz.

İçeriğiniz doğru anahtar kelimeleri içermelidir.

Anahtar kelime size rekabet edeceğiniz alanı gösterir. Bir içeriği yazmaya başlamadan önce kesinlikle anahtar kelime analizi yapmak gerekmektedir. Özellikle sizin hedef kitlenizin kullandığı anahtar kelimeleri belirlemelisiniz ve çalışmalarınızı bu kelimeler üzerinden yürütmelisiniz.

Ayrıca anahtar kelimelerin içerikte kullanım oranı da çok önemlidir. Kelimeleri doğru oranda içeriğinize yaymalısınız ve başlık, linkler, alt etiketler, meta açıklamalar gibi önemli noktalarda anahtar kelimenizi kullanmalısınız.

İçeriğinizde kullanacağınız hitap dilini belirleyin.

İçeriklerinizde kullandığınız dil, içeriğinizi etkili hale getirmenin yanı sıra marka bilinirliğiniz kısmında da oldukça etkilidir. Çünkü kullandığınız dil hedef kitleniz ile iyi bir şekilde iletişim kurmanızı sağlar. Hitap dilinizi başta belirlemeli ve mümkünse zorunda olmadıkça değiştirmemelisiniz.

İçeriğinizin kurgusunu doğru şekilde yapmalısınız.

İçeriğinizi oluşturmadan önce mutlaka kurgusunu yapmalısınız. Konuya doğrudan dalmak karışıklıklara neden olabilir. Bu yüzden içeriğinizi yazmaya başlamadan önce giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini belirlemeniz, anahtar kelimelerinize, başlık ve alt başlıklara karar vermeniz ve içeriğinizin uzunluğunu belirlemeniz içeriğinizin yazımını kolaylaştırır ve kullanıcıya da iyi bir deneyim sunar.

İçeriğinizi ziyaretçileri sıkmayacak formatta hazırlamalısınız.

İçeriğinizi, kullanıcıyı sadece yazı görüntüsüyle sıkmayacak şekilde hazırlamalısınız. Yani kolay okunabilir hale getirmeniz gerekmektedir. Verdiğiniz paragraf başları, yaptığınız listelemeler, anahtar kelimeleri boldlamak, önemli yerlerin altını çizmek vb. çalışmaların hepsi kullanıcıya iyi bir okuma deneyimi sağlar.

İçeriğinizi yazarken yazım ve noktalama kurallarına uymaya dikkat etmelisiniz.

Oluşturduğunuz içerikte, yazım ve noktalama hatalarının olması okuyucuların dikkatini dağıtır ve içeriğinizin kalitesiz görünmesini sağlar.

İçeriğinizde ilgili görseller kullanmalısınız.

Kullanıcılar içeriğinizi okurken sıkılsın istemezsiniz değil mi? İçeriğinizde konunuz ile ilgili, çözünürlüğü yüksek kaliteli görseller kullanmalısınız. Bu sayede kullanıcıların dikkatini çekerek içeriğinizin okunabilirliğini arttırmış olursunuz.

Link vererek içeriğinizi zenginleştirilmelisiniz.

İçeriğinizde vereceğiniz iki link türü vardır. Birincisi site içi linkleme. İçeriğinizin içinde, web sitenizdeki başka bir içerik için verdiğiniz link, kullanıcıların sitenizde daha uzun süre kalmasını sağlayarak size avantaj sağlar. Site dışı linkleme de içeriğiniz ile ilgili referans alınabilecek sayfalara verdiğimiz linklerdir.

Başlık Etiketi
İçeriğin olmazsa olmazı, etkileyici bir başlıktır.

İçeriğiniz için konu ile ilgili çekici bir başlık seçmelisiniz.

İçerik için önemli bir nokta da başlıktır. Eğer başlığınız kullanıcıların ilgisini çekmiyorsa kullanıcı web sitenize girip, içeriğinizi okumayacaktır. Seçeceğiniz başlık tıklanma oranını da artırarak size fayda sağlayacaktır.

İçeriğinizin güncel olduğunuzdan emin olmalısınız.

Çevrimiçi dünyada kullanıcılar her zaman doğru ve güncel olan içeriğe ulaşmak isterler. Bu yüzden içeriklerinizi devamlı güncel tutmalısınız. Yanı sıra evergreen içerik üretmekte size avantaj sağlayabilir. Evergreen içerik her zaman güncel kalacak olan içeriktir.

kullanıcı yorumu

Kullanıcıların içeriğinizle ilgili yapacakları yorumuna açık olmalısınız.

Kullanıcıların ürettiğiniz içerik için yaptıkları yorumlar içeriğiniz için önemlidir. Kullanıcıların sayfanıza, içeriğinize yaptıkları yorum sayısı arttıkça arama motorları web sitenizi SERP’te üst sıralara taşır. Bu yüzden kullanıcıları etkileyecek onları yorum yapmaya teşvik edecek içerikler üretmelisiniz.

İçeriğin ne olduğunu anlattık ve neden önemli olduğunun altını güzelce çizdik. Kalite içerik üretiminin ne olduğunu, içeriği üretirken nelere dikkat etmeniz gerektiği detaylarına da değindik. Şimdi ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz.

Kaynak :

2021-We Are Social Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanıcı İstatistikleri, We Are Social Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanıcı İstatistikleri 2020-2021 :  https://wearesocial.com/blog/2021/04/60-percent-of-the-worlds-population-is-now-online

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu