İçerik Pazarlaması

İçerik Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Markalar, bilinirliklerini ve görünürlüklerini arttırmak, marka kimliklerini yansıtmak için dijital pazarlama amacıyla içerik üretirler.Ürettiğimiz içeriklerin hep daha fazla çevrimiçi kullanıcı kitlesine ulaşmasını isteriz değil mi? İçeriklerinizin daha geniş bir kitleye ulaşması için yapılan çalışmalardan biri de içerik analizidir ve dijital pazarlamada büyük öneme sahiptir.

Üretilen içeriklerin, çevrimiçi kullanıcılara ulaşıp ulaşmadığını, ne sıklıkla ulaştığını, verilmek istenen bilginin içerikte verilip verilmediği gibi birçok hususu içerik analizi sayesinde öğrenebilirsiniz.

Gelin beraber bakalım içerik analizi nedir, ne değildir.

İçeriklerin sunulan hizmet ya da ürünü tanıtmak ve marka bilinirliğini sağlamak amacıyla üretildiğini biliyoruz. Peki bu sizi yansıtan içerikler, üretildikleri konularla ilgili hizmet ya da ürüne yönelik bilgi almak isteyen çevrimiçi kullanıcıların kaçına ulaşıyor? Ne ölçüde ulaşıyor. İçerik analizi de tam bu noktada devreye girerek ürettiğiniz içeriklerin daha geniş çevrimiçi kullanıcı kitlesine ulaşmasını sağlıyor.

İçerik analizi, nitel ve nicel yollarla yapılan, ürettiğiniz özgün içerikleri optimize ederek, bu içeriklerin hedef kitlenize ulaşmadaki başarılarını arttırmaya yarayan bir analiz yöntemidir. İçerik analizi aynı zamanda SEO çalışmalarının planlama aşamasında size fayda sağlayacak etkili verileri de elde etmenizi sağlar. Tek seferlik bir analiz değildir. Düzenli aralıklarla yapılıp nabız yoklamak gerekmektedir.

İçerik analizi
İçerik analizi bize ne sunar?

İçerik Analizi Bize Ne Sunuyor?

İçerik analizinin size, verilerin nasıl değiştiğini gösteren sayılar, tablo ve grafikler sunar. Bu sunulan veriler sizin görmek, ölçümlemek istediğiniz verilere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden verileri kişiselleştirerek, içerik analizi kapsamında sizin için önemli olan ögelere öncelik verebilirsiniz.

Analizin öncelik verdiği nokta, çevrimiçi kullanıcıların içeriği nasıl bulduğu ve içerik ile nasıl etkileşime girdiğidir.

Gelin bir içerik analizinde karşınıza çıkabilecek verilere beraber bakalım.

Ziyaretçi Oranı: Ürettiğiniz içeriğin belirlediğiniz herhangi bir zaman diliminde kaç ziyaretçi tarafından görüldüğünü gösterir. Bu veri içerisinde de yeni gelen ziyaretçilerle birlikte geri dönen yani daha öncede sitenizi ziyaret etmiş ziyaretçilerin sayılarını da görebilirsiniz.

Trafik Kaynağı: Trafik kaynağı, ziyaretçilerin nereden geldiğini gösteren veridir. Ziyaretçilerin hem hangi konumdan hem de hangi kaynak (sosyal medya, reklam, arama vb.) üzerinden geldiğini göstermektedir.

Ziyaretçilerin Sayfada Kalma Süresi: İçerik üretmek ziyaretçilerin sayfada kalma süresine etki etmektedir. Bu yüzden ziyaretçilere bilgi veren, ziyaretçinin yararlı bularak sonuna kadar okuyacağı içerikler üretmek gerekmektedir. Sayfada kalma süresi uzadıkça ziyaretçi sitenizdeki diğer sayfalara da yönelebilir o yüzden bu oran olabildiğince yüksek tutulmalıdır.

Zaman Aralığı: Ziyaretçilerin sitenizi hangi saat diliminde sıklıkla ziyaret ettiklerini gösteren veridir. Bu veri içerik takviminizi şekillendirmeye yarar. Bu veriden yola çıkarak içeriğinizi ziyaretçi trafiğinin yoğun olduğu saatte paylaşarak okunurluğunu arttırabilirsiniz.

Sayfa Açılış Hızı: Sayfa açılış oranı da oldukça önemli bir veridir. Sayfanızın açılış süresi yavaşsa görsel optimizasyonu yapabilir, kod altyapısını kontrol edebilirsiniz. Bu veriyi sürekli ölçümlemeli sayfa açılış süresini maksimum 3 saniyede tutmaya çabalamalısınız aksi halde ziyaretçiler sayfa açılmadan çıkış yapacaklardır.

Hemen Çıkma Oranı: Bu veri, web sitenizde geçirilen zamanı ve aksiyon almadan sitenizden ayrılan ziyaretçilerin sayılarını gösterir.Bu oran ne kadar düşükse, içeriğiniz ilgi çekiyor demektir.

Aksiyon Oranı: Bu veri ile sitenizi ziyaret eden kullanıcılardan kaç tanesinin aksiyonda bulunduğunu belirleyebilirsiniz.Her içerik bir amaca hizmet ettiğinden ziyaretçilerin hangi aksiyonu almasını istiyorsanız içeriklerinizi aksiyona yönlendirmelisiniz. Bu bir üyelik, anket doldurma da, ürün satın alma da olabilir. İçeriğiniz bu aksiyonları almanızda işe yarıyorsa analiz sonucunuz olumludur.

Anahtar Kelime Kullanımı: Analiz etmeniz gereken en önemli verilerden biridir. İçeriğiniz ile ilgili, arama hacimleri yüksek, hedeflenen anahtar kelimelere içeriğinizde mutlaka yer vermelisiniz. Başlıkta, URL’de ve meta açıklamalarda anahtar kelimelerinizi kullanmaya özen göstermelisiniz. Ancak anahtar kelimeleri içeriğinize belli bir oranda dağıtmalısınız. Aksi takdirde anahtar kelimenin sık kullanımı sizi olumsuz etkileyecektir.

URL Yapısı: Bir sayfanın, sayfaya eklenen içeriğin URL yapısı çok önemlidir. URL, olabildiğince kısa olmalıdır ve, içinde anahtar kelimelere yer vermelidir. Uzun URL yapısı trafiğinizi olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden içerik analizi yaparken bu veriyi incelemeyi de unutmamalısınız.

Site İçi Link Kalitesi: İçeriğinizde yer verdiğiniz linklerin hatalı ya da spam olmaması gerekir, linklerin kalitesinin mutlaka ki yüksek olması gerekmektedir. Çünkü bu sitenizin, arama motorları ve ziyaretçiler tarafından önemli bir kaynak olarak algılanmasını sağlar.

Tüm bunların yanında backlinkler, içerik akışlarınız, arama motorlarındaki sıranız, tıklama oranınız, benzer içeriklerle konumunuz gibi yukarıda listelediğimiz gibi birçok parametre sayabiliriz. İçerik analizi sonucunda elmizde hangi veriler olursa olsun sonuçlar somut veriler olarak elimize geçecektir. Bu verileri değerlendirip sıkıntılı olarak belirlenen noktalarda mutlaka düzenlemeler yapmalısınız.

Size bu verileri sunabilecek içerik analizi için kullanabileceğiniz Google Analytics, SemRush, Moz ve Yoast gibi program ve eklentiler vardır. Yukarıda bahsettiğimiz birçok veriye bu program ve eklentiler sayesinde ulaşabilirsiniz.

İçerik analizi nasıl yapılır

İçerik Analizi Nasıl Yapılır?

Sitenizde yer alan içerikler hem paylaşımı yapılmadan hem de paylaşımından bir süre sonra analiz edilmelidir. Sitenizdeki herhangi bir içeriği analiz etmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle çalışmak istediğiniz içerikte bulunan unsurları tespit edip, kategorilere ayırmalısınız. Sonrasında neyi ölçümlemeniz gerektiğini bilerek içerik analizi yapmaya başlarsınız bu da size avantaj sağlar.

İçerik analizine başlamadan önce ‘’amaç’’ belirlemek de yol gösterici niteliktedir. Neyi merak ediyorum? Bu içerikten ne bekliyorum? soruları bu yolda size yol gösterici nitelikte olabilirler.

Dijital pazarlamada içerikler, belirlenmiş hedef kitleye ulaşmadaki başarıyı ölçmek için analiz edilmektedir. Sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin sitenize ve içeriğinize karşı nasıl davranış sergilediklerini uçtan uca içerik analizi ile gözlemleyebilirsiniz.

İçerik analizi yöntemleri kullandığınız araçlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak amaç ve işleyiş daima aynıdır. İçerik analiz çalışması yalnızca bir kez yapılmamalıdır, planlanmış bir süre içerisinde tekrar edilerek yapılması gerekmektedir.

Tüm bu içerik analizi sürecini doğru ve etkili bir strateji ile planlamak, sizi hedeflediğiniz başarıya götürecektir. Bu konuda desteğe ihtiyacınız var ise bizlerden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu