Dijital Pazarlama

Canonical URL Nedir? Nasıl Kullanılır?

Canonical, kelime anlamı olarak ‘’ ilgili, alakalı’’ anlamına gelmektedir. Peki canonical etiket, canonical URL nedir?

Bir web sitesi, kurulmasından itibaren devamlı büyür. Dolayısıyla bu süreçte sayfa içeriklerinin tekrarlanması olası bir sorundur. Böyle benzer sayfalarınız varsa ve genelde belli anahtar kelime üzerinden sıralama alıyorsanız, arama motorlarının botları gelen trafiği hangi URL’e göndereceğine karar veremez. Bu noktada da sizin tercih ettiğiniz URL’in hangisi olduğunu arama motoruna bildirmeniz gerekmektedir. Yani arama motoru botlarına otoriter sayfanın hangisi olduğunu söylemeniz gerekmektedir.Böylece web sitesine gelen trafik belirttiğiniz URL’ye yönlendirilir. Bunu da ‘’canonical URL etiketi’’ ile yapabilirsiniz.

Canonical URL’ler sık sık ana sayfayı tanımlamak için kullanılmaktadır. Mesela aşağıdaki tüm URL’ler ana sayfayı ifade etmektedir.

  • www.örnek.com
  • örnek.com
  • www.örnek.com/index.html
  • http://www.örnek.com

Aynı sayfayı ifade etseler de bunların hepsi farklı URL’lerdir ve arama motorları tarafından indekslenirler. İndekslenmenin sonucunda da arama motorları tarafından kopya içerik olarak algılanırlar. Bu durum arama motorları için problem yaratmaktadır. Bu yüzden canonical etiket kullanımı ortaya çıkmıştır.

Yapmanız gereken ise bu URL’lerden birini ana URL olarak belirleyip, canonical URL olarak etiketlemektir. Botlar diğer URL’leri tarasa bile indekslenen URL, sizin seçtiğiniz ana URL olacaktır. Böylece sayfalarınız kopya içerik olarak algılanmayacaktır. Canonical etiket ile birden fazla seçeneğin olduğu yerde en iyi URL’i seçebilir, diğer benzer seçenekleri de canonical URL’e yönlendirebilirsiniz. Canonical URL, arama motorlarının otoriter olarak görmesini istediğiniz URL’dir. Yani ziyaretçilere göstermek istediğiniz URL de diyebiliriz. Canonical etiketi yalnızca arama motoru botlarının gördüğü bir öğedir, kullanıcılarınız bundan etkilenmeyecektir.

Canonical etiketi, HTML kod yapısının üst kısmında yer alır. Başlık etiketi, meta etiketler nerede konumlandırılıyorsa canonical etikette orada yer alır. Etiket ise aşağıdaki gibi gözükmektedir.

<link rel=”canonical” href=”http://www.ornek.com/“/>

Bu etiket, aynı sayfa için canonicalleştirilmek istenen tüm URL’lere yerleştirilmelidir. Eğer wordpress altyapısını kullanıyorsanız canonical URL’i web sitenize eklemek daha kolaydır. Yoast Plugin eklentisi canonical etiket kullanmanız gereken isteklerinizi otomatik olarak gerçekleştirir. Yapmanız gereken eklentiyi indirip kurduktan sonra, istediğiniz sayfa için canonical URL oluşturmak.

Canonical URL Kullanılan Durumlar

  • Web sitenizde aynı içeriğe farklı kategori ve etiketler üzerinden ulaşıldığında
  • Web sitenizin ‘’www’’ ile başlayan ya da başlamayan adresleri bulunuyorsa
  • Web sitenizdeki mobil arayüz, farklı URL ve subdomain ile görüntüleniyorsa
  • URL’in varsayılan sürümlerinde aynı içerik sunulduğunda
  • Sitede “http” ve “https” içerikli aynı URL’ler bulunuyorsa
  • Web sitenizde aynı içerikli farklı linkler bulunuyorsa
  • Aynı içerikte farklı linkler içeren bir web siteniz varsa
  • Web sitenizin genelinde bir sayfanın AMP ve AMP dışı varyasyonları varsa
  • Web sitenizin genelinde parametreli URL çeşitlerine sahipseniz
  • Aynı içeriği hem küçük hem de büyük harfler ile belirtmişseniz

Yukarıda sıraladığımız durumlarda canonical etiket kullanmanız sizin faydanıza olacaktır.

Canonical URL

Canonical Etiketin SEO’ya Etkisi

Google, kullanıcıların aradığı içeriğin en iyisini bulup, kullanıcıya sunmaya çalışır. Eğer içerikleriniz arama motorlarında yineleniyorsa, yinelenen içeriği, arama motorlarının içeriği anlamasına yardımcı olmak için netleştirmeniz gerekmektedir. Bu içeriğinizin, sayfanızın görmezden gelinmesini engelleyerek, arama motoru sonuç sayfasında sıralanma şansını arttıracaktır. Bunu da canonical etiketlerini kullanarak yapabilirsiniz.

Sık Sık Yapılan Canonical URL Hataları

Canonical URL doğru bir şekilde kullanılmadığı takdirde sorunlara yol açabilmektedir. Aşağıda sıraladığımız maddelerde canonical URL kullanırken sık sık düşülen hataları listeledik.

Canonical URL’in “noindex” olarak ayarlanması : Eğer bir URL adresini standartlaştırmak istiyorsanız 301 yönlendirmesini kullanmanızı öneririz.

Canonical etiketini <body> içerisinde konumlandırmak : Canonical etiketin konumlandırılması gereken yer, <head> etiketinin içidir. Eğer etiketi <body> kısmına eklerseniz, etiket yok sayılacaktır.

Birden fazla canonical etiketine sahip olmak : Mevcut bir sayfa için birden fazla canonical URL etiketi kullanmak arama motoru tarafından hiçbir etiketin dikkate alınmaması gibi olumsuz bir sonuç doğuracaktır.

Canonical etiket için 404 durum kodu ayarlanması : Bu hata “noindex” kullandığınız durumdayi ile aynı etkiyi yaratır. Arama motorları sayfanın default etkisini göremez ve tarayamaz. Bu da istemediğimiz bir durumdur.

Hreflang ile canonical URL kullanmamak : Hreflang etiketleri, web sayfasının dilini ve coğrafi hedeflemesini belirtmek için kullanılır. Hreflang kullanırken, Canonical aynı dil için yoksa aynı dilde standart bir sayfa veya mümkün olan en iyi yedek dili belirtmek gerektiriyor.

Sayfalama sistemi olan tüm sayfaları kök sayfaya yönlendirmek : Sayfalama sistemi olan sayfalar, serideki ilk sayfaya standartlaştırılmamalıdır. Canonical etiketine ek olarak sayfalama sistemi olan siteler next / prev komutlarını da kullanmalıdırlar.

Canonical URL Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Canonical URL kullanırken, uyulması gereken bazı kurallar ve dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunları sizin için sıraladık.

  • Canonical etiketi kulkanırken, URL’i mutlaka tam yazın.
  • Canonical etiketi mutlaka tek bir tane kullanılmalıdır.

Web sayfası özelinde birden fazla Canonical URL olması durumunda, arama motorları her iki URL’i de görmezden gelir. Böyle durumlarda birden fazla canonical etiketi yerine, doğrudan sayfaya özel bir canonical URL kullanılmalıdır.

  • URL’lerinizde küçük harf kullanmalısınız.

Örneğin :

1.kullanım :<link rel=”canonical” href=https://seyseo.com/ornek-sayfa/”/>
2.kullanım: <link rel=”canonical” href=”/ornek-sayfa/”/>

Yukarıdaki canonical etiketlerden kullanımı doğru olan 2 numaradır. Canonical URL için tercih edilecek bağlantı öğesi dolaylı yollar içermemeli ve direkt olarak verilmelidir

Sonuç olarak canonical URL kullanımı, çok sayıda içerik barındıran siteler için önemlidir. Bunun kadar canonical URL’in doğru kullanımı da çok önemlidir. Çünkü sitenizin rakiplerinizin dışında kendi sayfaları ile yarışmasını istemezsiniz değil mi? Bu yüzden canonical etiket kullanımına önem vermeli ve bir an önce web sitenizi inceleyerek gerek kendiniz gerek bir uzman ile çalışmalara başlamalısınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu