Yerel SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
Birçok marka artık günümüzde çevrimiçi dünyada potansiyel müşterileri ile buluşmak için görünürlüğü daha da önemsiyor. Teknolojinin hızlı gelişimi birçok şey gibi işletmeleri de değişime mecbur bıraktı. İşletme ve markaların dijital dönüşümden geçmesine artık günümüzde daha fazla ihtiyaç var. Peki bu dönüşüm nasıl başlayacak?
Markalar, işletmeler ve bireysel kullanıcılar tarafından, SEO çalışmaları bu dönüşümün ilk adımlarından sayılmaktadır. SEO çalışmaları kapsamında sunduğunuz hizmet, ürün ya da markanız ile ilgili doğru anahtar kelime araştırması yapıp, doğru anahtar kelimeler ile ürettiğiniz içerikler ile, SEO uyumlu web siteniz ile arama motorunda üst sıralarda çıkarak görünürlüğünüzü arttırabilir yanı sıra bu sayede satış oranlarınızı artırabilirsiniz.
Yerel SEO çalışmaları da bu genel SEO çalışmalarına benzemektedir. Aralarındaki en büyük fark ise yerel SEO çalışmalarının lokasyon odaklı olmasıdır.İnternette yerel arama yapan kullanıcılar, bir işletmeyi bulmak ya da herhangi bir ürün/hizmet sağlayan işletmeyi bulmak için arama yaparlar. Bu aramalarda görünür olmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır. Artık çevrimiçi kullanıcıların yaptığı bölgesel arama sonuçları çok hızlı değişiyor. Dolayısıyla yerel SEO çalışmalarının gerekliliğini ortaya koyuyor.
Yerel SEO çalışmaları potansiyel müşterilerinize oldukları yerde, sunduğunuz ürün ya da hizmeti ararken ulaşmanızı sağlayacak çalışmaları kapsar. Yani alakalı yerel aramalardan daha fazla kullanıcı çekmek için web sitenizi “optimize etme” çalışmalarıdır.
Örneğin bir çilingir arayan kullanıcı düşünün. Bu kullanıcı arama yaptığında karşılaştığı ilk sonuçlar bulunduğu lokasyondaki hizmet veren çilingirler olacaktır. Bu yüzden başarılı bir yerel SEO çalışması yürüterek, arama motoruna verdiğiniz hizmet ya da sunduğunuz ürün ile ilgili en alakalı ve güncel bilgileri sunan marka, işletme olabilirsiniz.
Yerel SEO, arama motoru için yapılacak çalışmalar ile küçük işletmelerin rakipleri ile rekabet edebilmesine de yardımcı olur. Bu da yerel SEO çalışması yürütmeye karar verdiğiniz andan itibaren rakiplerinizden bir adım önde olduğunuz anlamına gelir. Rekabet edebilmenin yanı sıra arama motorlarında yapılan aramalarda yerel aramaların artması, özellikle mobil üzerinden yapılan yerel aramaların çoğunda ürün ya da hizmet alımının artış göstermesi ve uygun maliyetli çalışma olması yerel SEO çalışmasının yapmanın önemini göstermektedir.
Yerel SEO Nasıl Yapılır?
Yerel SEO çalışmaları bölgesel hedefleme ile bir bütün halinde yürütülen birden fazla çalışmayı kapsamaktadır. Yerel SEO çalışmasına işletmenize ait ad, adres, web sitesi, iletişim numarası, çalışma saatleri, hizmetler, sosyal medya profilleri gibi temel bilgilerin yer aldığı işletme sayfası oluşturularak başlanır. Yerel SEO’da da genel SEO çalışmaları gibi hedef kitle analizi, anahtar kelime analizi gibi çalışmalar yapılır. Bölgesel anlamda yapılan listelemeler için belirli anahtar kelimelerle de çalışmalar yürütülür.
Gelin yerel SEO çalışması yürütürken hangi unsurlara dikkat etmeli, neler yapmalıyız yakından bakalım.
1- Konuma Dayalı Başlık Etiketleri
Başlık etiketleri, başta arama motorlarına ve kullanıcılara sayfanızı anlatan etiketlerdir. Bu başlık etiketlerinde yerel SEO kapsamında konum bilgisine yer vermeniz, arama motoru botlarının sizi farketmesini sağlar. Bu durum sizi konum odaklı aramalarda öne çıkarır.
2- URL Düzenlemeleri
URL, her SEO çalışmasında önemli bir unsurdur. Yerel SEO çalışmalarında URL’lerde yerel ifadelere yer verilmelidir. Web sayfalarınızın URL’leri kısa, etkili ve ana anahtar kelimelerinizi barındıran yapıda olması önemlidir.
3- Yerel SEO Odaklı Anahtar Kelime Araştırması
SEO çalışmalarının hepsi anahtar kelimeler üzerine kurulur. Doğru anahtar kelimelerle çevrenizdeki kullanıcıların aramalarında ilk sıralara çıkabilirsiniz. Yerel SEO çalışmaları için coğrafi odaklı anahtar kelimeler belirlenmelidir. Hedef kitle analizi doğrultusunda belirlediğiniz anahtar kelimelere bölgesel unsurlar ekleyerek anahtar kelimelerinizi belirleyebilirsiniz.Yerel odaklı anahtar kelimeleri belirlerken uzun kuyruklu anahtar kelime gruplarını da atlamamak gerekir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler yerel aramalarda listelenmek için faydalı olmaktadır.
4- Kullanıcının Arama Niyetine Göre İçerik Oluşturma
Arama motorları, kullanıcı deneyimini önemser. Yerel SEO çalışmaları kapsamında içerik üretirken arama motorlarını yönlendirecek içerikler oluşturmamalısınız. Burada içerikler hedef kitlenizin sorunlarına çözüm bulacak ve kullanıcıya en etkili deneyimi yaşatacak şekilde üretilmelidir.
5- Görsel Optimizasyon
Sitenizin görsel arama sonuçlarında çıkması yerel SEO çalışmaları için önemlidir. Görseller önemlidir ancak görsel boyutları site hızınızı etkileyeceğinden görselleri mutlaka optimize ederek kullanmalısınız. Görsellerinize bölgesel odaklı alt metin ve açıklamalar ekleyerek görsel arama sonuçlarında da üst sıralarda çıkabilirsiniz.
6- Sesli Arama Optimizasyonu
Arama motorları sesli arama sonuçlarına her gün daha fazla önem vermektedir. Yerel aramalarda üst sıralarda çıkmak için doğru anahtar kelimeleri belirlemeli, uzun kuyruklu anahtar kelimeler ve soru tabanlı ifadeler kullanmalısınız.
7- Dahili Bağlantı Optimizasyonu
Web sitenizin içinde kullanacağınız, harekete geçmeye yönelik ifadelerle ziyaretçilerin aksiyon almalarını sağlamalısınız. Bu durum kullanıcıların sitenizde kalma süresini uzatırken, sitenizin arama motorları tarafından da olumlu değerlendirilmesine neden olacaktır. İletişim formu, tıklanabilir telefon numarası ya da haritalar gibi yöntemlerle hiyerarşik bir sayfa düzeni oluşturabilirsiniz.
8- Doğru Backlink Kanalları Oluşturma
Web sitenizin dışında yapılan ve web sitenize yönlendirilen bağlantılara backlink denir. Arama motorlarında üst sıralara çıkmak için farklı kaynaklardan aldığınız referanslara yerel SEO’nun bakış açısı daha farklıdır. Web siteniz için sizinle aynı sektörde web sitelerinin tanıtımını yapan rehber web sitelerinden link alabilirsiniz.
9- NAP (Name, Address, Phone) Düzenlemesi
NAP, web sitenizde bulunan tüm iletişim detaylarını ifade eden kavramdır. Bu düzenleme önemlidir çünkü kullanıcılarla iletişime geçmenizi sağlayacak olan bu araçlardır.Web sitenize gelen kullanıcılar ve arama motoru botlarının size ulaşabilmesi için NAP düzenlemelerini yapmalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey ise web sitenizi optimize ederken, verdiğiniz bilgilerin doğru ve tutarlı olması.
10- Mobil Optimizasyon Çalışmaları
Mobil kullanımı günden güne artmaktadır. Arama motorları mobil uyumlu siteleri her zaman daha çok sevmiştir. Bunun web siteniz için mobil uyumlu, responsive tasarım bir tema seçmelisiniz. Böylece tüm sayfalarınız ve içerikleriniz akıllı cihazlardan da sorunsuz olarak görüntülenebilir.
11- Yerel Kaynakları Kullanma
Optimizasyon verimini arttırmak için blog sayfaları, Facebook grupları, Instagram gönderileri ve Youtube kanalları üzerinden bölgesel kaynaklar oluşturulabilir. Web sitenizin blog bölümünü de verimli kullanırsanız bölgesel SEO çalışmalarınızı destekleyebilirsiniz.
12- Sosyal Medya Yönetimi
Yerel SEO çalışmalarının arttırılması için sosyal medya hesaplarınızdan da yararlanmalısınız.Sosyal medya uygulamaları üzerinden hedef kitlenize ulaşabilir ve buradan etkileşim kurabilir, daha sonra web sitenize yönlendirebilirsiniz.
13- Google My Business Kaydı
Google My Business (Google Benim İşletmem), Google’ın yerel olarak hizmet veren küçük işletmeler için geliştirdiği, işletmelerin kullanıcılara haklarında detaylı bilgi verebilecekleri etkili ve ücretsiz bir araçtır. Her işletme bölgesel görünürlük için Google My Business kaydı yapmalıdır.
Google My Business kaydı yaparken aşağıdaki maddeleri gözden kaçırmamanız gerekir. Bu bilgilerin eksiksiz girilmesi önemlidir.
- Bağlantı içeren açıklama
- İşletme kategorisi
- işletmenizin görselleri
- Telefon numarası
- Açık adres
- Açılış-kapanış saatleri
- Kapalı günler
- Müşteri yorum alanı
Aracın ilgili bölümünde bu bilgileri detaylı bir şekilde doldurduktan sonra Google My Business sayfanızı hazırlamış olursunuz.
14- Google, Yandex ve Apple Üzerinde Harita Kaydı
Google Haritalar, Yandex Navigasyon ve Apple haritalar kullanıcıların arama yaptıkları navigasyon uygulamalarıdır. Bu haritalara kaydınızı yaptırarak yerel SEO çalışmalarınız dışında fiziksel olarak daha ulaşılır hale gelebilirsiniz.
15- Yorum Etkileşimi Çalışmaları
Web sitelerinde yorum bölümleri arama motorlarının etkileşim olarak algıladığı alanlardır. Bu bölüm sayesinde eski müşterilerinizden dönüşüm alırken potansiyel müşterileriniz için de güven oluşturabilirsiniz. Sattığınız ürünlerden ya da verdiğiniz hizmetlerden sonra müşterilerinizin sizi işletme profiliniz üzerinden puanlaması yerel SEO için oldukça önem taşır. Bu puanlama sizin SEO puanlamanıza katkı sağlarken prestijinizi de artırır.
Sonuç olarak, yerel SEO çalışmaları, işletmenizi daha görünür kılan, potansiyel müşterilerinize ulaşmanızı sağlayan en iyi yollardan birisidir. Yerel SEO çalışmalarını, internette markanızın ya da işletmenizin görünürlüğünü attırırken potansiyel müşterileriniz ile aranızdaki bağı sıkılaştırmak ve yeni müşteriler edinmek için tercih edebilirsiniz.