Hemen Ara
Genel

CDN Nedir?

CDN yani ‘’Content Delivery Network’’ içerik dağıtım ağı, anlamına gelmektedir. Bir web sitesinin hızını artırmanın ve kaynak kullanımını azaltmanın en iyi yolu bir içerik dağıtım ağı kullanmaktır. Amacı içeriği kullanıcılara kesintisiz sunmak için kullanılan CDN, web site performansını yükselterek, network ile kullanıcı arasındaki gecikme süresini kısaltır. Bir dağıtım altyapısı olan bu sistem, web sitenizde bulunan içeriklerin bir kopyasını önbelleğinde tutarak kullanıcılara hızlıca ulaştırabilmenizi sağlar. CDN kullanımı aynı zamanda site hızını artırmaya yönelik yapılan en önemli teknik geliştirmelerden biridir.

CDN, web sitesinde bol miktarda içerik bulunan büyük siteler tarafından kullanılsa da herhangi bir site tarafından, site performansında artış yaratmak amaçla da kullanılmaktadır. CDN hizmeti, e-ticaret, haber, oyun, video gibi amaçlara hizmet eden internet siteleri için olmazsa olmaz durumdadır. Ayrıca finans kurumları ve devlet kurumları gibi güvenliğin en üst seviyede olmak zorunda olduğu siteler de CDN’in güvenlik nimetlerinden yararlanmaktadırlar. CDN’ler, ana sunucunun dışında pek çok varlık noktasına sahiptir.

CDN’in Sahip Olması Gereken Özellikler

İyi bir CDN’in aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekmektedir.

● Push/pull fonksiyonelliği
● Menşe kalkanı (origin shield)
● Günlük tutma
● Önbellek kontrolü
● Özelleştirme kabiliyeti
● DDoS koruması
● HTTP/2 desteği
● Diagnostics (hata tespiti), analiz ve bildirimler
● Coğrafik filtreleme

CDN Kullanmanın Faydaları

CDN sunucularını kullanmanın 4 temel avantajı vardır.

1-Güvenliği sağlar.

CDN’i kullanabilmek için DNS’leri CDN hizmeti üzerine almanız gerekmektedir. Bu da karşılama ihtimaliniz olan DDoS saldırılarına karşı CDN’in koruma sağlayacağı anlamına gelmektedir. İyi bir CDN servisi, saldırılara karşı teknolojiye sahip bir tür güvenlik duvarı görevi görür.

CDN’ler TLS/SSL sertifikalarını sürekli güncel tutarak daha yüksek doğrulama ve şifreleme standartları sağlar. Bu sayede CDN’inizi hackerları uzak tutmak ve hassas verinizi korumak için de kullanabilirsiniz.

2-Site hızını arttırır.

CDN’in tercih edilmesinin bir numaralı nedeni hız artışına katkıda bulunmasıdır. CDN bunu kullanıcılara en yakın konumdan dosya göndererek sağlamaktadır.

Site hızının hemen çıkma oranına etki eden önemli bir unsur olduğunu biliyoruz. Bu yüzden CDN sunucularını kullanarak web sitenizde gözle görülür bir hız artışı elde ederek SEO performansınıza da katkı sağlamış olursunuz.

3-Ana sunucu yükünü azaltır.

CDN, sizi birçok ek maliyetten kurtarır. Bu maliyetlerden biri de bant genişliğidir. Web sitenizde yer alan içerik sayısı ve trafik dalgalanmaları doğrultusunda server sınırını aştığınız zaman, daha büyük bant genişliğine ihtiyacınız olabilir. Bu da maliyeti artırır. CDN kullanımı bu tür problemleri engellemektedir.

4-Trafik yoğunluğunu yönetir.

Web sitenizin trafiği her zaman durağan değildir. Ani trafik artışları web sitenizin sağlığı açısından önemlidir. Dönemsel olarak trafik artışı yaşadığınızda CDN kullanıyorsanız, gelen trafiği farklı sunuculara dağıtarak sitenizin çökmesi, yavaşlaması gibi olasılıkları ortadan kaldırmış olursunuz.

CDN nasıl çalışır

CDN Nasıl Çalışır?

CDN temel olarak web sayfalarının hızlı ve güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem birçok içeriği aynı anda farklı sunucularda barındırarak çalışmaya dayalıdır.

CDN sunucuları, sitenin bağlantı sistemini geliştirmek için farklı ağlar arasındaki değişim noktalarını yerleştirilir. Bu noktalarda internet sağlayıcılarının diğer ağlardan gelen trafiğe erişim sağlayabilmeleri için bağlandıkları birincil alanlardır. Bir CDN sistemi, çeşitli yerlere dağıtılan ve birbirine bağlı durumda olan sunucularla bağlantı kurarak hem yüksek hızlı veri dağıtım maliyetlerini hem de geçiş sürelerini düşürür.

Web sitesi içerikleri CDN’nin sunabileceği tek bir içerik türü değildir. CDN, farklı boyutlarda video, ses, oyun ve uygulamaları da kullanabilmenizi sağlar. Ayrıca finansal veriler gibi çeşitli kayıtlar için de tercih edilen içerik dağıtım sistemi, sayısallaştırılabilen birçok bilgiyi güvenli ve hızlı bir şekilde iletebilen bir ağdır.

Sonuç olarak web sitenizi bir içerik dağıtım ağı kullanacak şekilde yapılandırmak, site hızınızı arttırırken aynı anda kaynak maliyetini düşürmenizi sağlayarak size fayda sağlayacaktır. CDN’nin sunduğu hızlı yükleme ve daha iyi kullanılabilirlik, web sitenizi kullanıcılarınız ve ziyaretçileriniz için daha çekici hale getirerek olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Ayrıca CDN’in etkinleştirilmesi için kodlama bilginizin olmasına gerek yoktur. Bu nedenle CDN, hem yeni başlayanlar hem de ileri düzey kullanıcıların kolaylıkla kullanabileceği bir çözümdür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu