SEO

Takip Etmeniz Gereken 15 SEO Metriği

Web sitelerini tüm yönleriyle arama motorlarına uyumlu hale getirerek bu sayede arama motorları sonuç sayfasında (SERP) üst sırada çıkmak ve ziyaretçilerin sitenize kolay bir şekilde ulaşabilmesi için yaptığımız SEO çalışmalarının siteniz için ne kadar önemli olduğundan daha önce bahsetmiştik. Bu konuda daha daha detaylı bilgi almak için SEO nedir? içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Web sitenizin sürdürülebilirliği için, trafiğini ve dönüşüm oranlarını artırmak için SEO çalışmaları yaparsınız. Peki yaptığınız bu SEO çalışmalarının amacına hizmet edip etmediğini nasıl anlarsınız?

SEO çalışmalarında başarı kadar başarının ölçümü de çok önemlidir. Çünkü yaptığınız çalışmalarda hangi adımlarda ne kadar başarılı ya da başarısız olduğunu ölçmezseniz iyi bir SEO çalışması yapıp yapmadığınızı anlayamazsınız. Ve iyi bir SEO çalışması yapmanın yolu kesinlikle iyi bir SEO öncesi ve sonrası analizi yapmaktan geçer.

SEO performansınızı ölçmeye önce hedef doğrultusunda hangi metriklere odaklanacağınızı belirleyerek başlamalısınız. Değerlendirmeleri yaparken mutlaka ihtiyacınız olan verilere odaklanmalısınız. Sonrasında bir yol haritası çıkarıp, test periyotları oluşturarak takibe başlamalısınız Odaklanılacak metrikler hedeflere, sektör ve firmadan firmaya göre değişiklik gösterebilmektedir.

Metrikleri ölçmenin sağladığı avantaj belirlenen hedef doğrultusunda yapılan çalışmaların hangilerinin olumlu hangisinin hangilerinin olumsuz sonuçlar doğurduğunu görmektir.

Peki yaptığımız SEO çalışmalarında başarılı olup olmadığımızı gösteren metrikler nelerdir?

SEO’da başarı sadece SERP’te sıralamanızın yükselmesi değildir. Aynı zamanda somut ve ölçülebilir metriklerinde başarıyı destekler nitelikte olması gerekmektedir. SEO için temelde iki başarı kriteri vardır. Bahsedeceğimiz metrikler ise bu temel maddelerin altında şekillenmektedir.

1.Temel başarı kriteri : Sitenizi arama motorlarına uygun bir hale getirerek sitenizdeki içerikleri kullanarak ziyaretçi elde etmenizi sağlama. Buna organik trafikte diyebiliriz.

2.Temel başarı kriteri : Hedeflediğiniz ziyaretçilerin başka siteler üzerinden sitenize gelmesini sağlama. Buna yönlendirilen trafikte diyebiliriz.

Şimdi bu başlıklar altında SEO performansının ölçerken dikkat etmemiz gereken metriklerden bahsedelim. Tabii bu ölçmenizi önereceğimiz metrikleri sizler için önemli olanlara göre ayrıştırabilirsiniz.

1.ZİYARETLERDEKİ ARAMA MOTORU PAYI 

Doğrudan Dolaşma : Bu trafik yer imlelerini kullanarak gelen ziyaretçiler tarafından sağlanır.

Yönlendirme Trafiği : Web üzerindeki bulunan bağlantılarınızdan, kampanyalardan vb. şekilde gelen ziyaretçilerin sağladığı trafiktir.
Arama Trafiği : Arama motorunda yapılan sorgular ile gelen ziyaretçilerin yarattığı trafik.

Düzenli olarak sitenizin trafiğinin hangi kaynaklardan geldiğini denetlemeniz gerekmektedir. Bu trafiklerin yüzdelerini bilmeniz size zayıf ve güçlü alanları göstereceğinden iki taraf içinde avantaj sağlar. Zayıf olan alanı gördüğünüzde çalışmalarınızı o alana yönlendirerek iyileştirmeye çalışabilirsiniz.

2.ORGANİK TRAFİK

Organik trafik de ölçümünü yapmamız gereken temel SEO ölçüm metriklerinden biridir. Organik trafik, arama motorları üzerinden kullanıcıların sizin sitenizin linkine tıklayarak sitenize gelmeleri sonucunda oluşur.

3.ANAHTAR KELİME SIRALAMASI

Arama motoru kullanıcıları genellikle aradıkları sonucun üst sıralarda kendilerine sunulduklarını düşündüklerinden SERP’te ilk sonuçlara tıklama eğilimleri yüksektir. Buna bağlı olarak hedeflediğiniz anahtar kelimede içeriğinizin kaçıncı sırada olduğunu ve anahtar kelimelerinizde ilk 10 sonuç arasında yer alıp almadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.

4.ARAMA MOTORLARINDA GÖRÜNÜRLÜK

Arama sonuçlarında kaç kullanıcının sitenizi gördüğü de ölçülmesi gereken metrikler arasındadır. Burada sitenizin ilk sonuçlarda çıkmasının yanı sıra kullandığınız anahtar
kelimelerin aranma hacmi de önemlidir.

5. SAYFA VE ALAN ADI OTORİTESİ

Bu metrik sitenizin alan adının ve sitenizi oluşturan sayfaların arama motorlarındaki güçlerini ve sıralamalarını gösterir.

Alan adı otoritesi (DA) ve sayfa otoritesi (PA), siteniz değer kazandıkça zamanla yükselen değerlerdir. Ancak bu değerler her zaman kendiliğinden olmayabilir bu yüzden güçlü SEO çalışmaları yapmanızı tavsiye ederiz.

6.BACKLİNK MİKTARI VE KALİTESİ

Siteniz için alınan backlinklerde, sıralamanıza katkı sağlayan faktörlerden biridir. SERP’te üst sıralarda çıkabilmek için kalite puanı yüksek ve siteniz ile alakalı sitelerden backlink almak gerekmektedir. Eğer kalitesiz backlinkleriniz mevcutsa bu sizinde kalite puanınızı etkileyeceğinden bu metriği de analiz sürecinize dahil etmek isteyebilirsiniz.

7.ORGANİK TIKLAMA ORANI

Organik trafik oranının fazla olması arama motoru sizi SERP’te üst sıralara taşıyacak demektir. Çünkü arama sorgusunda kullanıcı içeriğiniz ile ilgileniyorsa algoritma çalışmaya başlar ve ilgili arama için doğru içeriğin sizin içeriğiniz olduğunu belirler. Buna bağlı olarak da sitenizi üst sıralara çıkarır.

8.DÖNÜŞÜM ORANI

Dönüşüm oranı, hedeflediğiniz işlemi tamamlayan ziyaretçi sayısıdır. Dönüşüm oranı hedeflediğiniz her işleme uyarlanabilir. Örneğin bu bir bültene kayıt olmak, satın alma işlemini gerçekleştirmek ve uygulama indirmek gibi şeyler olabilir.Dönüşüm oranını bilmek önemlidir çünkü sitenizin size sağlayacağı yatırım getirisini ölçmenizi sağlar. Bu yüzden önemli bir KPI’dır.

9. OTURUM BAŞINA ZİYARET EDİLEN SAYFA SAYISI

Siteniz için herhangi bir sayfa oluştururken amacınız bir yandan da ziyaretçileri etkileşime iterek diğer sayfalarınızı da ziyarete teşvik etmek olmalıdır. Ziyaretçi sitenizde girdikten sonra, ne kadar çok sayfa görüntülerse bu sitenizin o kadar ilgi çekici olduğu anlamına gelir. Bu bağlamda oturum başına ziyaret edilen sayfa sayısı metriğinin ölçülmesi önemli bir etkileşim metriğidir.

10.OTURUM BAŞINA GEÇİRİLEN ORTALAMA SÜRE

Oturum başına geçirilen ortalama süre metriği, ziyaretçilerinizin sitenize yaptığı ziyaretlerin ortalama ne kadar sürdüğünü ölçer.

Ortalama oturum süresi oldukça önemli bir KPI’dır.Ziyaretçi site içeriğinizi ne kadar kaliteli bulur, sitenizde uzun kalırsa ve site içerisindeki gezindiği sayfa sayısını artırırsa bu metrik size pozitif sonuçlar sunacaktır. Bu kullanıcı deneyiminizin iyi olduğunu da gösterir. Eğer metrikte bir düşüş yaşarsanız bu, kullanıcı deneyiminde teknik sorunlar yaşıyor olabileceğiniz anlamına gelebilir.

11. HEMEN ÇIKMA ORANI

Hemen çıkma oranı, arama motorunun sıralama yaparken dikkate aldığı etkileşim oranlarından biridir. Eğer sitenizin hemen çıkma oranı yüksekse bu ziyaretçilerinizin siteye göz atmadan hemen çıkış yaptığı anlamına gelir. Sitenizin başarılı olmasını istiyorsanız, hemen çıkma oranını düşürmeli ve ziyaretçilerinizin bir sayfadan fazlasını görüntülemesini sağlamalısınız.

12. SAYFA YÜKLENME HIZI

Sayfa yüklenme hızı da oldukça önemli bir faktördür. Sayfanızın yavaş yükleniyor olması demek kullanıcı deneyiminizi kötü etkileyerek SERP’te üst sıralarda bulunmaktan, kalite puanınıza kadar birçok noktayı etkileyebilmektedir.

Sayfa yüklenme hızınız düşükse site içerisinde kullandığınız görsel boyutlarını ve HTML, CSS, JS dosyalarının boyutlarını inceleyebilir, kullanılmayan CSS dosyalarını kaldırabilir ve AMP kullanabilirsiniz.

13. İNDEKSLENMİŞ SAYFA SAYISI

Sitenizde kaç sayfa olduğu ve bu sayfaların kaçının arama motorları tarafından indekslenmiş olduğu da önemli bir ve takip edilmesi gereken bir metriktir. Kimi sayfalarınızın eksik olması durumunda, sayfada ‘’ <meta name=”robots” content=”noindex” /> ‘’ etiketinin olmadığından emin olmalısınız.

14.KOPYA İÇERİK TAKİBİ 

Siteniz için ürettiğiniz ya da satın aldığınız içeriklerin kopya olmaması çok önemlidir. Özellikle içeriklerinizi satın alıyorsanız sitenize eklemeden mutlaka içerik kontrolünü gerçekleştirmelisiniz. Bu kontrolü başlık ve meta açıklaması içinde uygulayabilirsiniz.

15.ANCHOR TEXT

Anchor text, üzerine tıklanabilen metin anlamına gelmektedir. Herhangi bir backlinkte bağlantının üzerinde yazan yazıyı ifade eder, yani link verilen metinlerdir de diyebiliriz.

Anchor text takibi sitenizin kalitesini etkilediği için önemlidir. Backlink verilen sitelerde sizin için önemli anahtar kelimeler üzerinden anchor text verilmesi önemlidir. Ayrıca anahtar kelimenizle birlikte sitenizin adınında anchor textte olması önemlidir. Sitenize gelen bağlantıların anchor textinde de sizin için önemli ve anlamlı anahtar kelimelerin yer alması size oldukça fayda sağlayacaktır.

Sonuç olarak SEO çalışmaları yapıp sonra bırakılacak çalışmalar değildir. Yapılan çalışmaların olumlu ya da olumsuz sonuçlarının da sürekli olarak takip edilmesi gerekmektedir.SEO stratejinizin başarılı olup olmadığını anlamak için en az iki kez ölçüm yapmanız gerekmektedir. Ölçüm sonuçlarına göre de yeni aksiyonlar alıp almayacağınıza karar verebilirsiniz.

Sizde sitenizin performansı hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz ön-SEO raporunuz için bize ulaşabilirsiniz.

Ayşe C.

Güncel Yazılar

Faydalı 8 SEO Uzantısı

SEO araçları, SERP’lerdeki sıralamalarınızı etkileyebilecek fırsatları görmenizi sağlar. Detaylı analizlerden, anahtar kelime araştırmasına, link kontrollerinden…

% gün önce

CDN Nedir?

CDN yani ‘’Content Delivery Network’’ içerik dağıtım ağı, anlamına gelmektedir. Bir web sitesinin hızını artırmanın…

% gün önce

Yerel SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Birçok marka artık günümüzde çevrimiçi dünyada potansiyel müşterileri ile buluşmak için görünürlüğü daha da önemsiyor.…

% gün önce

Kırık Link Nedir?

Broken link, dead link olarak da bilinen kırık link, web sayfaları içerisinde açılmayan, ulaşılamayan bağlantıları…

% gün önce

Canonical URL Nedir? Nasıl Kullanılır?

Canonical, kelime anlamı olarak ‘’ ilgili, alakalı’’ anlamına gelmektedir. Peki canonical etiket, canonical URL nedir?…

% gün önce

Marka Bilinirliği Nedir? Marka Bilinirliğini Arttırmanın Yolları

Marka Bilinirliği Nedir? Günden güne büyüyen bu çevrimiçi dünyada her gün başka bir marka doğuyor.…

% gün önce

Kullanıcı deneyimini iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamızdan erişebilirsiniz.