SEO

SEO Nedir? SEO Başlangıç Kılavuzu

Her türlü bilgi, ürün, hizmet için arama yaptığımız arama motorunda, karşımıza çıkan sonuç sayfasında genellikle ilk sıralardaki sonuçlara bakılır. Dolayısıyla web sitenizin sıralamasının aşağılarda olması trafiğinizin oldukça düşük olacağı anlamına gelir. Bu durumun önüne geçmek ve web sitesi trafiğini artırmak için zamanla SEO’ya ihtiyaç duyulmuş, SEO bir gereklilik haline gelmiştir.

SEO yani ‘’Search Engine Optimization(Arama Motoru Optimizasyonu)’’ bu bağlamda web sitelerini tüm yönleriyle arama motorlarına uyumlu hale getirerek ziyaretçilerine daha kolay ve hızlı ulaşabilecekleri bir web platformu sunmayı amaçlayan çalışmalar olarak tanımlanabilir.

Web sitelerinin arama motoru sonuç sayfasında üst sırada çıkması ücretli reklamlarla da sağlanabilmektedir. Ancak bu yol maliyetli olabileceğinden SEO çalışması yaparak doğal arama sonuçlarında üst sıralarda görülebilir ve dolayısıyla trafiğinizi organik olarak yaratabilirsiniz.

SEO çalışmalarına nereden başlayacağınızdan bahsetmeden önce, bizim sıralamamıza karar veren arama motorunun bizi nasıl değerlendirdiğini anlamamız gerekmektedir.

Arama Motorları Sitenizi Nasıl Değerlendirmektedir?

SERP’deki (arama motoru sonuç sayfası) sonuçları belirleyen birçok faktör vardır ancak en önemlileri alaka düzeyi ve kişiselleştirmedir. Arama motorları bir sayfanın içeriğine, içeriğin alaka düzeyine, sitenin kullanıcı dostu oluşuna, hangi sayfalar tarafından referans gösterildiğine ve hangi sitelere referans olduklarına kadar birçok faktörü inceleyerek sitenizin SERP’teki sıralamanıza karar verir. Sitenizi bu faktörleri göz önünde bulundurarak optimize etmeniz gerekmektedir.

Arama motorları devamlı algoritma değişiklikleri yaptığından bu değişiklikleri takip etmeli ve buna göre çalışmalarını güncel tutmalısınız.

SEO çalışmaları düzenli bir şekilde yapılmaya devam ettiğinde arama motorlarının botları sizi daha sık tarar ve bu sayede her yeni içeriğiniz arama sonuçlarında gösterilir. Bu sayede zaman içinde üst sıralarda görülmeye başlarsınız.

Nereden Başlayalım?

SEO, adım adım ilerleyip uzun solukta dönüş alabileceğiniz çalışmaları kapsar. Bu yüzden SEO çalışması yapmanız gerektiğini düşünüyorsanız öncelikle bir SEO analizi ve planlama sürecini başlatmanız gerekir.

Bu süreçte anahtar kelime araştırmalarınızı, sektör ve rakip analizinizi gerçekleştirmelisiniz. Bu sayede öncelikleriniz ve ihtiyaçlarınız ne olduğunu öğrenmiş olursunuz. Tabii bu analiz ve planlama sürecinin firmadan firmaya göre farklılık gösterebileceğini unutmamalısınız. Çünkü yapılması gereken çalışmalar ne kadar benzer olsa da ihtiyaçlar farklı olabilmektedir.

Analiz ve planlama sürecinde ortaya çıkan detaylı SEO raporunda yapılacak çalışmalar site içinde yapılacak (site içi SEO) ve sitenin dışında yapılacak (site dışı SEO) çalışmalar olarak ikiye ayrılmaktadır.

Site İçi SEO

Site içi SEO, sitenin içerisinde yapılan optimizasyon çalışmalarını kapsar. Site içi SEO çalışmalarının amacı sitenizin sayfalarını alakalı şekilde birbirlerine bağlayarak kategorize etmek, kaliteli ve kullanıcı dostu olduğumuzu arama motorlarına kanıtlamak ve arama motorlarına sitemizi tarayabilmesi konusunda yardımcı olmaktır.

Web sitenizi bu teknikler ile kurduğunuzda botlar alıştıkları düzende sitenizin sayfalarını oldukça kolay bir şekilde tarayıp kayıt altına alabileceklerdir. Buna bağlı olarak da sitenizin kalite puanını artıracak ve arama motoru SERP’te sizi yukarı taşıyacaktır.

Site içi SEO çalışmaları birer kalite çalışmasıdır. Arama motorları web sitelerine, bazı kurallar dahilinde, kalite puanları vermektedir. Bu kalite puanlarını etkileyen maddeleri; sitemizin içerikleri, site içinde verilen linkler, kod ve URL yapısı, başlık ve meta etiketleri şeklinde sıralayabiliriz.

Arama motoru botlarının sitenizi kolay tarayıp indekslemesi için sitenizin temiz bir kod yapısının ve URL biçiminin olması gerekmektedir. İndekslemenin nasıl yapılacağını anlattığınız robots.txt dosyasını da siteniz için hazırlamış olmalısınız. Site haritası da hazırlayabilir, botların işini kolaylaştırabilirsiniz.

Site içi SEO çalışmalarında web sitenizin uyumlu düzenlenmesinin yanı sıra bir o kadar önemli olan diğer konu içeriktir. Siteniz için ne kadar alakalı ve özgün içerik üretirseniz, sizde içerik kadar kralsınız demektir. İçerikleriniz çok uzun olmamasına, anahtar kelimenizi mutlaka içermesine ve anahtar kelimeyi içerme yoğunluğuna da dikkat etmelisiniz.

İçeriğinizi oluşturduğunuzda bu noktada başlık ve açıklama etiketlerine de önem vermelisiniz. Eğer içeriğinizde görsel mevcut ise görsel alt etiketleri de mutlaka doldurulmalıdır.

Site içerisinde ziyaretçinin fazla vakit geçirmesi için, site içerisinde vereceğiniz anlamlı ve alakalı linkler de önemlidir.

Site içi SEO çalışmalarında mobil uyumluluk da önemlidir. Mobil uyumlu ve hızlı açılan bir site yaratmanız gerekmektedir.

Site Dışı SEO

Site dışı SEO çalışmaları ise adı üzerinde sitenizin haricinde yaptığınız çalışmaları kapsamaktadır. Backlink çalışması bu alanda yapılan bir çalışmadır. Backlink, diğer web sitelerden kendi sitemiz için verilen linktir ve sitenizin arama motorlarına tavsiye edilmesini ifade eder. Backlinkleri doğal biçimde edinmek ve anahtar kelimeler üzerinden link almak oldukça önemlidir.

Dış sitelerden backlink alınırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar, sitenin domain değeri, kalite puanı, sitenin daha önceden link verdiği siteler, sitenin aldığı backlinkler ve site içeriğidir. Bu noktalara dikkat etmezseniz sitenizin geri dönüşü olmayacak şekilde kara listeye girmesine neden olup bir daha arama sonuçlarında gözükmemesine neden olabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse sitenizin sürdürülebilirliği ve büyümesi için atılması gereken temel adım pazarlama çalışmalarıdır. SEO da bu bağlamda bu pazarlama çalışmaları içinde yapacağınız bir yatırımdır. Tabii SEO ‘uygula ve bırak’ türü iş değildir. SEO çalışmalarının sonuçlarını görebilmeniz için sabır göstermelisiniz çünkü sonuçları uzun vadede görülen çalışmalardır. Ziyaretçilerinize düzenli olarak güncel, eşsiz içerikler sağlamanız ve bunu yukarıda değindiğimiz her noktaya dikkat ederek yapmanız gerekmektedir.

İnternetin her kesime bu kadar nüfus ettiği dönemde, internette var olabilmek ve yüksek kitlelere erişerek, yeni müşteriler kazanmak isterseniz, Arama motorlarında var olabilmeniz gerekmektedir. Bunun içinde alanında uzman bir SEO ajansı ile çalışmalara hemen başlayabilirsiniz.

Biz seyseo olarak bu alanda size destek vermeyi çok isteriz her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu