SEO

Mobile First SEO Nedir? Neden Gereklidir?

Mobile First Arama Motoru Optimizasyonu

Akıllı teknolojilerin gelişimi internet kullanımını yaygınlaştıran bir etki yarattı. Artık mobil platformlar sayesinde her an her yerden internete bağlanıp, dijital dünyanın sunduğu avantajlardan faydalanmak mümkün. Bu durum mobil cihazlar üzerinden internete erişim oranına olumlu yönde katkı sağladı ve internet trafiğini yöneten en önemli kurumlardan biri Google tarafında bazı değişikliklere gidilmesini zorunlu hale getirdi. Bilindiği üzere arama sonuçlarındaki sıralamalarda sitelerin masaüstü performansına dikkat edilirdi. Ancak Google, 2016’da sinyalini verdiği ve Mart 2018’den beri de uygulamaya koyduğu yeni sıralama algoritması ile SERP sonuçlarını mobil site performansına göre yapacağını duyurdu. Bunun diğer anlamı şudur: hem masaüstü hem de mobil platformlar üzerinden yapılan aramalarda iyi bir sıralama elde edebilmek için tek kıstas mobile SEO performansıdır.

Mobile First SEO Kavramı Nedir?

Google tarafından “Mobile first indexing” öncelikli bir sıralama algoritmasının yayınlanması ile mobile siteye sahip olanların endişelenmesine gerek olmadığını belirtelim. Ancak mobil site ile masaüstü sitesi arasındaki farklılıklardan dolayı indeksleme konusunda sıkıntı yaşanabilecek durumlar olabilir. Çünkü bazı sitelerde rel=alternatif ve birtakım standart etiketlerle ile masaüstü mobil ayrımı yapılır. Bu da, sadece mobil sitenin taranması ve buradaki içeriklerin indekslenmesi anlamına gelir. Eğer, mobil site ile masaüstü site arasında içerik farkı varsa mobil öncelikli indeksleme yapıldığı için masaüstü sürümdeki farklı içeriklerin indekslenmesi söz konusu olmaz. Diğer bir ifadeyle, mobil site ile masaüstü site arasındaki uyumsuzluğun ortadan kaldırılması oldukça önemlidir. Bunun en iyi yolu da responsive tasarımlar…

Neden Mobile SEO?

İnternet kullanım oranının mobil lehine artması ile masaüstü platformlara göre şekillenen arama sonuçlarının değişmesinin bir ihtiyaç olduğu ortada idi. Çünkü mobil platform üzerinden arama yapan kişinin karşısına çıkan sonuçlara tıklanıldığı zaman farklı içeriklere yönlendirme söz konusu olurdu. Bu farklı yönlendirmenin nedeni ise, masaüstü sitede yer alan içeriğin aynısının mobil sitede yer almamasıdır. Durum böyle olunca hızla artış gösteren mobil aramaları kullanıcı deneyimi açısından çok daha iyi noktalara çıkarmak için mobil öncelikli indeksleme getirildi. Dolayısıyla, bir sitenin mobil sürümün olmaması veya mobil ile masaüstü site arasındaki farklılıkların bulunması trafik kaybına neden olacak.

Ne Yapılmalı?

Öncelikle şunu ifade edelim. Mobil öncelikli indeksleme deneyiminden asla kötü etkilenmeyecek siteler responsive ve dinamik tasarıma sahip olan sitelerdir. Mobil uyumlu sitelerin hem masaüstü hem de mobil versiyonları arasında herhangi bir fark söz konusu olmadığından dolayı herhangi bir değişiklik yapmalarına gerek yok. Ancak mobil ve masaüstü sitelerin birbirinden farklı olması halinde mobile first SEO ile eksikliklerin halledilmesine çalışılabilir. Mesela, henüz yapılmadı ise search console üzerinden masaüstü sitenin yanında mobil sitenin de doğrulanması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu