SEO

Semantik Arama Nedir? SEO ile İlişkisi Nedir?

Arama motorlarında ilk sayfada çıkmak için kullanılan yöntemlerden biri de semantik SEO çalışmasıdır. Biz de bu yazımızda semantik aramanın ne olduğunu, semantik SEO çalışmalarının nasıl yapıldığını, ve yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedip bu konularda bilgi sahibi olmanızı sağlayacağız.

Arama motorlarını kullanarak yaptığımız sorgularda, arama motoru bize sadece sorguda kullandığımız temel kelimelerle ilişkilendirdiği sonuçları sunar. Ancak arama algoritmaları daha farklı çalışabilirler. Kelimelerin yanı sıra sorgunun amacını anlayarak, kullandığınız kelimenin geçmediği, ilgili sonuçları da sunabilirler. Yani semantik aramalarda (semantic search) algoritmalar kullanıcının yaptığı sorgu da ne anlatmaya çalıştığını anlamaktadır. Bu yüzden anlamsal arama olarak da bilinir.Semantik aramalar yapılan sorgunun amacına odaklandığından içeriğinizde kullandığınız anahtar kelimeler daha fazla anlam kazanır.

Semantik aramalar anahtar kelimeler ile sayfaları eşleştirmek yerine, içeriğindeki anlamı önemser. Buna bağlı olarak semantik aramayı anlam ve niyet olmak üzere iki unsur etkilemektedir.

Niyet: Bu, daha çok kişinin neden arama yaptığıyla ilgilidir. Kullanıcılar, bir şey öğrenmek, bir şey satın almak veya hızlı bilgi almak istiyor olabilirler. Bu yüzden içerikler, amaca daha iyi yanıt verecek şekilde üretmelidir.Arama motorları bu şekilde, bir kişinin amacının ne olduğunu anlayarak daha iyi sonuçlar sağlayabilir.

Anlam : Arama terimlerinin arkasındaki gerçek anlamı açıklayarak oluşturduğunuz içerikler, SEO’ya uygun ve zengin içeriklerdir. Bu tür içerikler, müşterilerinin ihtiyaçlarını ve isteklerini anlayan başarılı bir çevrimiçi marka oluşturmaya yardımcı olur.

Şöyle bir örnek semantik arama örneği verelim. Yüzüklerin Efendisi serisini hepimiz izlemişizdir değil mi? Meşhur Frodo’muzun amcasının kim olduğunu biliyoruz, ama bir de arama motoruna soralım. Sorgumuzda Bilbo Baggins ismini geçirmememize rağmen arama motoru kimden bahsettiğimizi anladı.

semantik SEO örneği
Semantik arama örneği

Peki bu nasıl oldu? Bizim içeriğimizde sorgu sonuçlarında bu şekilde çıkar mı? Burada söz hakkını semantik SEO çalışmalarına vermek gerekiyor.

Semantik SEO, arama motorları için, aramanın amacına yönelik açık bir şekilde cevap verebilecek anlamsal içerik sağlayarak, organik trafiği artırmaya yönelik pazarlama çalışmalarıdır.

Semantik SEO çalışmaları, aynı anda birkaç farklı ve ilgili anahtar kelime için sıralama almanıza yardımcı olduğundan organik arama sonuçları dalgalandığında bile sitenizin sıralamalarında istikrar sağlar. Daha çok uzun ömürlü içeriklerde tercih edilen çalışmalardır.

Yaptığınız semantik SEO çalışmalarını algılayan arama motorları, kullanıcı sorgularında web sitelerini sadece anahtar kelimelerle eşleyerek kullanıcılara sunmak yerine, kullanıcın sorgu ve amacına yönelik alakalı sonuçları da sunar. Buna bağlı olarak semantik SEO çalışması yürütmek istediğinizde anahtar kelime araştırmalarınızda farklılık gösterir.

Semantik SEO Çalışmalarını Nasıl Yapılır?

Semantik SEO Çalışması
Seamantik SEO çalışmasına nereden başlanmalıdır?

Semantik SEO çalışmalarına başlarken öncelikle ana hedefi değil ‘’bütün bir konuyu’’ hedef almalısınız.

Çalışmalarınızı konu bütünlüğünü göz önüne alarak yürütürseniz, anlamsal bütünlüğe sahip olan içerikler üreterek, arama motorlarının kullanıcılara en çok yönlendirdiği sayfalardan biri haline gelme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Hedef anahtar kelimelerinizi belirlemelisiniz.

Hedef anahtar kelimenizi belirlediğinizde, bu anahtar kelimeler etrafında anlamsal bütünlük sağlayacak kelime öbekleri ve cümleler kurarak devam edebilirsiniz.

İçeriğinizin kapsamını planlarken anahtar kelimelerden ve anlamsal bütünlükten kopmadan hareket edin. Bu sayede içeriğiniz boyunca hedef anahtar kelime ve anlamsal bütünlük sağlayan cümleler sayesinde konuyu daha geniş bir şekilde işleyip, etrafında alakalı birçok soruyu yanıtlamış olursunuz.

İçeriğinizin taslağı oluştuğunda da etkileyici ve dikkat çeken başlık ve alt başlıklarla içeriğinizi tamamlayabilirsiniz. İçeriğinizi hangi konuda hazırlıyorsanız o konu ile ilgili sorular hazırlamayı ve bu soruları içeriğinizde cevaplamayı da unutmayın.

Konuyla ilgili kaç ayrı içerik oluşturacağınızı belirleyin.

Konuyla ilgili oluşturulabilecek içeriklerin birbirlerine hangi sırayla bağlanacaklarını ve aralarında nasıl bağlantı kurulacaklarını belirleyin. Oluşturduğunuz içeriklerin amaçlarına yönelik, URL, başlık,meta etiketler ve bağlantı metinleri oluşturun.

Sesli aramalarda kolaylık sağlayacak doğal bir dil kullanın.

Semantik aramaların sesli aramalar için önemi büyüktür. Sesli aramalar içinde doğal dil kullanımı önemlidir. Bu yüzden yazdığınız içeriklerin doğal bir dille yazılması, anlam bütünlüğünü sağlarken semantik SEO çalışmalarını da aktif hale getirir.

Semantik arama ve SEO
Semantik arama ve SEO

İçeriklerinizde dikkat çekecek medyalar kullanın.

Ziyaretçilerinizin sitenizde daha uzun süre kalmasını sağlayacak medya unsurları kullanın. Web sitenizde, anlam bütünlüğüne uyacak şekilde ziyaretçilere sayfayı sevdirecek, iyi bir kullanıcı deneyimi sunacak biçimlendirmeler, görseller ve bazı unsurlar kullanmalısınız.

Semantik SEO Çalışmasının Bize Sağladığı Faydalar Nelerdir?

-Uzun süreli sıralama elde etmenizi sağlar.
-Doğru kullanıcıları bulmanızı sağlar.
-Arama motorları sıralamasında ön plana çıkmanızı sağlar.
-Site trafiğini arttırmanıza yardımcı olur.
-Müşteri potansiyelini arttırır.
-Çok sayıda kullanıcıya ulaşmanızı sağlar.
-Farklı farklı anahtar kelimelerde sıralama elde etmenize olanak sağlar.
-Anlam ve konu bütünlüğünü kolaylıkla sağlamanıza yardımcı olur.
-Web sitenizin anlamsal ve bütün olarak çalışmasını sağlar.

Semantik SEO Çalışması Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Semantik SEO çalışmalarına, anahtar kelime araştırması yaparak başlanır. Belirlediğiniz anahtar kelimeler içerik planlama sürecini şekillendirir. Bu yüzden en önemli nokta anahtar kelimedir de diyebiliriz. Konunuzla ilgili anahtar kelimenizi belirlerken kullanıcıların ilgili anahtar kelimeyi neden aradığını bilerek seçmeniz gerekmektedir. Kullanıcılara istediği cevapları veren, kaliteli ve kapsamlı bir içerik oluşturursanız semantik SEO’nun kendiliğinden gerçekleştirmesini sağlamış olursunuz.

Google’ın size semantik SEO için verdiği tüyoları da gözünüzden kaçırmamalı ve dikkate almalısınız. Google da yaptığımız arama sonuçlarında önümüze çıkan ‘’Kullanıcılar bunları da sordu’’ kısmında çıkan aramaları içeriğinize dahil edebilirsiniz. Böylece kullanıcıların, konuyla ilgili merak ettiği diğer konulara da değinerek sayfada daha fazla kalmasını sağlamış olursunuz.

Her zaman amacınız ‘’en iyi cevap’’ olmak olsun.

Özetlemek gerekirse, arama motorlarının, bir sorguyu doğru bir şekilde anlayıp bununla ilgili sonuçları sunabilmek için bir bağlama ihtiyaçları vardır. Semantik SEO çalışmaları ile bu bağlamı yakalayabilir, belirli arama amaçlarına yönelik alakalı içerikler üretip, arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralara çıkabilir ve web sitenizin trafiğini arttırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu