SEO

SEO ve Anahtar Kelime İlişkisi

Anahtar kelime nedir? Anahtar kelime seçimi neden ve nasıl yapılmalıdır? SEO için anahtar kelimenin önemi nedir? SEO optimizasyonu yaparken doğru anahtar kelimeyi nasıl seçerim? gibi soruların cevaplarını arıyor ve SEO çalışmalarınızı kaliteli hale getirerek rakiplerinizden öne geçmek istiyorsanız doğru adrestesiniz.

SEO, arama motorlarının sitenizi sevmesi için, arama motorlarının kriterlerine uygun ve kullanıcılara iyi bir deneyim sunmak için yapılan çalışmaları kapsar.

Arama motorlarının amacı ise kullanıcılara çevrimiçi sorgularında en iyi sonucu sunmak için vardır. Siteniz ve arama motorları arasındaki ilişki SEO ile kurulur. Siz SEO çalışmalarınızla sitenizin kalitesini arttırır ve kullanıcılarınıza sağlıklı bir hizmet sunarsınız, arama motoru da hizmetinizi hedef kitlenize ulaştırır.

Anahtar Kelimenin Önemi

SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur anahtar kelimedir. Anahtar kelime içeriğinizin özeti niteliğinde olan kelimedir. Kullanıcının sunduğunuz ürün veya hizmetinize ulaşmak için internette arattığı her şey sizin anahtar kelimeniz olma potansiyeli taşır. Kullanıcıya içeriğin ne hakkında olduğunu, onun sorularını cevaplayıp cevaplayamayacağını hakkında daha içeriğin ilk satırlarında bilgi verecek konuma sahiptir. Sitelerle, görsellerle, yazılarla ve videolarla ilişkilendirilebilir.

Anahtar kelime tek bir kelime olabilecekken kelime öbeklerinden de oluşabilir. Kelime öbeklerinden oluşan anahtar kelimelere ‘uzun kuyruklu anahtar kelime’ denir. Arama hacimleri tek kelimelik anahtar kelimeye göre düşüktür ancak doğrudan o aramayı yapan kullanıcıya hitap ettiğinizden doğru anahtar kelime seçimi yaptıysanız güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Örneğin; dilekçe yazmakla ilgili bir içerik yazacaksınız ve anahtar kelimenizi ‘dilekçe’ olarak seçtiniz. Kelimeniz çok genel bir kelime olduğu için bu noktada hedefinize ulaşamayabilirsiniz. Ancak ‘ dilekçe nasıl yazılır’ gibi uzun kuyruklu bir anahtar kelime seçimi, daha spesifik olduğu için hedef kitlenize doğrudan ulaşıp en verimli içeriği sunmanıza olanak sağlarken arama sonuçlarında üst sıralarda yer alma şansınız arttırır.

Anahtar kelimeler kullanıcılarla, sunduğunuz içerik arasında bir köprü kurdukları için önemlidirler. Bir içerik oluştururken ki amacınız SERP’te üst sıralarda (arama motoru sonuç sayfası) görünmek ve siteye trafik çekmektir. Bu yüzden seçtiğiniz anahtar kelime hem trafik oluşturmasını istediğiniz kitleye hitap etmeli hemde içeriğinizi anlamlı bir şekilde ifade etmelidir.

Çevrimiçi varlığınız geliştikçe, kullanıcıların arama yöntemleri de değişiyor. Bu yüzden kullandığınız anahtar kelimeleri, SEO optimizasyon çalışmaları sırasında sürekli analiz etmeniz gerekirse güncellemeniz gerekmektedir.

Anahtar Kelime Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Anahtar kelimenizi seçmeden önce mutlaka bir anahtar kelime araştırması yapmalısınız. Anahtar kelime araştırması, içeriğinizi hedef kitlenize ulaştırmanızda aracılık yapacak, sektörünüze, içeriğinize uygun trafiği sitenize çekecek kelime veya kelime öbeklerinin bir SEO aracıyla araştırmasının yapılması işlemidir.
Araştırmanın amacı kullanıcıların arama motorlarında aradıkları kelimeleri öğrenerek onlara doğru kanaldan ulaşabilecek kelimeleri bulmaktır. Kullanacağınız anahtar kelimeler hedef kitlenizin içerik hakkında sorabileceği soruları yanıtlayacak şekilde seçilmelidir.
Anahtar kelime araştırması yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de hacim analizidir. Hacim analizi size seçtiğiniz kelimenin ortalama olarak aranma talebini yani popülerliğini ve trafik değerlerini gösterir. Seçtiğiniz ya da seçeceğiniz anahtar kelimenin hacminin yüksek olması iyidir ancak sırf bu yüzden o kelimeyi seçmeli misiniz?

Sadece hacmi yüksek diye o anahtar kelimeyle çalışmak sizi yanlışa sürükleyebilir. Çünkü kelimenin aranma hacminin yüksek olması, size sağlayacağı trafiğin, dönüşüm oranınızı arttıracağını garanti etmez. Ayrıca hacmi yüksek olan kelime rekabet ortamını da beraberinde getireceğinden size zorluk çıkarabilir. Öte yandan kelimenin aranma hacminin düşük olması, o kelimenin kötü olduğu ve size ziyaretçi sağlamayacağı anlamına gelmez. Yani anahtar kelimenizi seçerken sadece arama hacmi metriğine odaklanmamalısınız.

Anahtar Seçiminize Dikkat Ederek SEO Sonuçlarınızı İyileştirin!

Anahtar kelime seçimi SEO stratejilerini belirlemek için temel taştır. Hedef kitlenizin, hangi kelimeleri arattığında sizin ürüne ulaşması uygun olacaktır düşüncesiyle oluşur ve bu şekilde sitenize trafik çekerek sunduğunuz ürün/hizmetin satış hedeflerinize ulaşmanızı sağlar.

Seyseo 2018 yılından beri SEO hizmeti ve danışmanlığı vermektedir. Siz de sitenizin SEO’ya uygun düzenlenmesini istiyorsanız. Uzman ekibimizin sitenizi incelemesi ve size özel strateji geliştirip uygulaması için bizimle iletişime geçin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu