İnternet Haberleri
Trend

Amazon GO Nedir? Nasıl Çalışır?

Amazon Go Servisi

Amazon dünyanın en büyük ve değerli markalarından birisi konumda. Markanın yaptığı yenilikçi ve yeni dünyayı ifade eden yatırımlar konuşulmaya devam ediyor. Bu bakımdan kasa ve bekleme derdini tarihe karıştıran bir alışveriş deneyimi sunmayı ilke edinen Amazon’un girişimlerinden biri olan Amazon GO ilk mağazasını Seattle’da açtı. Bu mağazanın sembolik bir önemi var; çünkü Amazon markasının kuruluşu ve ilk satışının yapıldığı garaj da Seattle kentinde yer alıyordu.

Amazon GO nedir?

Klasik alışveriş dönemini sona erdirecek bir uygulama olarak görünen Amazon GO ile kasasız ve sırasız mağaza alışverişi yapabilmek mümkün hale gelecek. Halihazırda henüz yaygınlaşan bir sistem değil ama ileriki dönemlerde çok daha fazla konuşulacak. Dünya, online alışveriş deneyimi nedeniyle fiziksel mağazacılık sektörünün biteceğini tahmin ederken Amazon GO ile klasik alışveriş düzenine yenilikçi bir çözüm getirilmesi fiziksel mağazacılık açısından olumlu ve pozitif bir geleceğe işaret ediyor.

Amazon GO mağazalarında ileri teknoloji yer alıyor. Bu mağazalardaki raflara akıllı raflar demek mümkündür. Çünkü ürünün alınıp alınmadığını, ne zaman alındığını, yerine konulup konulmadığı gibi birçok veriyi çok kısa süreler içerisinde çözebiliyor.

Amazon GO nasıl çalışıyor?

İşin en merak edilen kısmı Amazon GO mağazasına giren birisinin hangi ürünü aldığı, parasını nasıl ödediği ve bu işlemlerin kim tarafından takip edildiğidir. Çünkü mağazada özgürce dolaşmak, ürünlere bakmak ve almak mümkündür. Üstelik hiçbir şekilde kasa derdi yok. İhtiyacınız olan ürünü alıp, çıkılabilir. Durum böyle olunca sistemin nasıl çalıştığı de merak edilen bir konu. Yukarıda ifade edildiği gibi akıllı raf sistemi ile donatılan mağaza girmek için bir de Amazon GO uygulamasına ihtiyaç var. Bu uygulamaya kayıt olan kişilere sanal kart açılır. Mağazaya girmeden önce tek yapmanız gereken şey, mağaza girişindeki kodu uygulamaya okutmak.

Amazon GO uygulaması ile mağaza girişindeki kodu taratan kişilerin alışverişe başladıklarında her aldıkları ürünün fiyatı sanal karttan düşüyor. Eğer kişi, ürünü almaktan vazgeçer ve yerine koyarsa, sanal karttan düşülen ürün fiyatı yeniden kartta yükleniyor. Burada hızlı ve kaliteli bir iletişim söz konusu. Mağaza raflarındaki sensör ve alıcılar telefonla her an irtibat halinde ve yapılan tüm hareketler yapay zeka teknolojisi ile kayıt altına alınıyor. Bu şekilde, alışveriş gerçekleşip gerçekleşmediği de hesap ediliyor.

Kasiyerliğe veda mı ediliyor?

Bu sistemin yaygınlaşması halinde kasiyer ve kasa gibi teknolojilerin rafa kalkacağa benziyor. Ancak Amazon GO mağazalarında hiçbir çalışanın olmadığını düşünmek doğru değil. Çünkü raflara ürün yerleştiren ve ürünler hakkında bilgi edinmek isteyenlere yardımcı olmaya çalışan şefler var. Yani mağaza tamamen boş değil ve insan gücüne de ihtiyaç duyuluyor. Bu sistem ile alışverişte harcanan zaman azalacak. Müşteri memnuniyetini hedefleyen sistemin ise, kısa zamanda yaygınlaşması muhtemeldir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu