Genel

DuckDuckGo Nedir? Ne İşe Yarar?

Tarayıcılar: DuckDuckGo

Bilindiği üzere dünyanın en çok kullanılan ve tercih edilen arama motoru Google’dır. Her ne kadar Google’dan farklı arama motorları olsa da, kullanım oranı açısından ve teknolojisi bakımından en üstün özelliklere sahip arama motoru pazarının liderinin Google olduğunu not etmek durumundayız. Ancak Google’ın her şeyi kayıt altına alan ve kullanıcı kimlik profilini çıkarabilen bir altyapıya sahip olması herkesi rahatsız edici bir durumdur. Google tarafından elde edilen bilgilerin ticari olarak kullanması ve sistemini kullanan kişilere en iyi hizmeti verebilmek amacı gösterilerek saklanmaya devam edilmesi farklı arama motoru girişimlerinin de doğmasını tetikledi. Onlardan biri, 2008’de Gabriel Weinberg tarafından kurulan DuckDuckGo arama motorudur.

DuckDuckGo nedir?

Perl dilinde programlanan arama motorunun en büyük özelliğinden birisi, hiçbir veriyi kayıt altına almamasıdır. Google arama motorunun aksi bir şekilde hizmet vermeyi hedefleyen sistemin kullanıcı gizliliğine değer ve önem verildiğini gösteren tek yolun onu takip etmemek ve bilgilerini kayıt altına almamaktan geçtiğini savunur. Bilindiği gibi Google hangi cihaz üzerinden girmiş olursanız olun sizi takip eder ve işlemlerinizi kayıt altına alır. Her ne kadar tarayıcı geçmişini silmiş olsanız da, kayıt altına alınan bilgiler veritabanına kayıt edilir ve günü gelince tekrar kullanılabilir.

DuckDuckGo arama motoru bir VPN gibi değildir. Çünkü VPN sisteminde de IP numaranız kayıt altına alınıp, ticari olarak kullanılabilir. DuckDuckGo ise, hiçbir veriyi kayıt altına almaz ve internette özgürce dolaşmanızı sağlar. DuckDuckGo tarafından tercih edilen slogan ise oldukça ilginçtir. Çünkü kendisini Google karşıtlığı ile konumlandıran bir arama motoruna en çok yakışan bir slogan tercih edilmiş: Senin hakkında en çok şeyi Google biliyor… Buna benzer bir slogandan sonra gizliliğe önem veren kişilere bir mesaj veriliyor. Artık buna dur demenin zamanı gelmedi mi?

DuckDuckGo indirebilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsin

DuckDuckGo arama motorunu sitesine girerek hemen kullanmaya başlamak mümkündür. Ayrıca, DuckDuckGo browser eklentisini de kurarak, gizlilikle ilgili tüm kontrolü ele alabilirsiniz. Sistem hiçbir şekilde sizi takip etmez ve IP numaranız gibi özel bilgilerinizi kayıt altına almaz. Sistem geçmişi diye bir şey de söz konusu değildir. Sistemin sağladığı bazı avantajlardan da söz edelim: Öncelikle, kişisel bilgilerinizin kayıt altına alınmaması ve internette güvenli bir dolaşım imkanı sunması son zamanlarda en çok ihtiyaç duyulan iki şey. Bu durum ticari menfaat sağlamak amacıyla bilgilerinizin istenmeyen kişilerin eline geçmesini engeller. Ayrıca, reklam göstermek amacıyla takibe düşen çerezlerden de kurtulmak mümkün olur. Her yerde rastlanılan ve karşınıza çıkan reklam kirliliğinden korunma sağlanabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu