Genel

Kırık Link Nedir?

Broken link, dead link olarak da bilinen kırık link, web sayfaları içerisinde açılmayan, ulaşılamayan bağlantıları ifade eden bir terimdir. Bir hata nedeniyle ulaşılamayan linkelere yani 404 hatası veren linklere kırık link denir.
Kırık link ile, bağlantının yanlış verilmesi, bağlantının web sitesinden kaldırılmış olması, web sitesinin kalıcı olacak kaldırılmış olması ya da farklı bir uzantıya taşınması, web sitesinin erişimini engelleyen bir güvenlik duvarı, web sitesinin dışarıdan erişime kapatılması gibi çeşitli nedenlerle karşılaşılabilir.

Kullanıcıların çoğu ekranda 404 hatasını görünce, ilgili sayfayı kapatarak siteden çıkış yapar. Dolayısıyla bu da arama motoru sıralamanız üzerinde olumsuz etki yaratarak SEO performansını düşürür. Bu nedenle görünürlüğü iyileştirmek, site trafiğini arttırmak ve arama motoru sonuç sayfasında üst sıralarda yer almak için kırık linklerden kurtulmalı ve kırık link oluşumunu engellemelisiniz.

Kırık linkler sanıldığından daha önemlidir. Web sitelerinin site mimarileri açısından, özellikle SEO açısından hayati öneme sahiptir.

Kırık linklerin çok olması;

  • Çevrimiçi kullanıcıların ve arama motoru botlarının site içinde gezinmesini olumsuz etkiler.
  • Arama motoru botları sayfanızı sorunsuz indeksleyemez.
  • Kırık linkler, iç link dolaşımına zarar verdiği için, SEO uyumlu içeriklerin zayıflamasına neden olur.
  • Arama motorları tarafından web sitesinin kalitesiz olarak algılanmasına neden olurken web sitesinin otoritesini zayıflatır.
  • Kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler.

Tüm bu olumsuz sonuçlar doğuran problemlerle karşılaşmamak için sürekli olarak kırık link kontrolünün yapılması ve site içi link yapısının düzenli kontrol edilmesi gerekmektedir.

Kırık link
Kırık Link Nasıl Düzeltilir?

Peki web sitelerimiz için bu kadar zararlı olan kırık link nasıl tespit edilir?

Kırık linkleri düzeltmenin ne kadar önemli olduğu anladık. Ancak kırık linkleri düzeltebilmek için öncelikli olarak onları bulmanız gerekmektedir. Kırık link tespitinin zorluğu her web sitesine göre değişmektedir. URL sayısı az olan sitelerde tespit tek tek sayfalara bakarak gerçekleştirilebilir.Ama site içerisinde yer alan URL sayısı fazla olan siteler de kırık link tespiti kolay yapılamamaktadır. Bunun için kontrol işlemlerini belirli araçlar ile yürütebilirsiniz.

Kontrol işlemini yapabileceğiniz araçlardan en çok tercih edilenler, Broken Link Check, W3C Link Checker ve Dr. Link Check gibi araçlardır. Ahrefs, Semrush ve Screaming Frog gibi SEO araçları da kırık link tespitinde size yardımcı olabilmektedir. Bu uygulamaları kullanarak hata veren sayfaları tespit edebilir ve sonrasında kırık linklerden nasıl kurtulacağınızı düşünebilirsiniz.

Kırık linklerin tespitini araç kullanmadan da bulabilirsiniz. Google web Yöneticisi Araçları, tarama hataları altında web sitenizdeki kırık linkleri size sıralar. Google Analytics hesabınızda 404 hata sayfanız için oluşturacağınız bir filtre de kırık linkleri size gösterir. Bu yöntemlerin tek sıkıntısı harici sayfalara giden kırık linkleri bulamamanızdır.

Kırık Link Nasıl Düzeltilir?

Öncelikle çeşitli yollarla tespit ettiğiniz kırık linkleri listelemeli ve bu bağlantıların çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz.

Kırık linkleri 301 yönlendirme ile ilgili kategorilere, yazılara veya sayfalara yönlendirmek kırık linkleri çalışır hale getirebilirsiniz.Tüm linklerinizi, yerine koyabileceğiniz linkler var ise onlarla, yeni ya da alakalı versiyonlarla eşleştirin. Eşleştirme işleminden sonra da 301 yönlendirmesi ile kırık bağlantıları eşleştirdiğiniz linklere yönlendirme yapın. Yapılan bu yönlendirmeden sonra kırık linkler artık çalışan sayfalara dönüşecektir.
Son olarak yaptığınız kırık link düzeltme işlemini, sitenizi crawl ederek arama motoru botlarına bildirmeniz gerekmektedir. Arama motoru botları bildiriden sonra sitenize gelecektir ve siteyi kapsamlı bir şekilde tarayarak kırık linklerin düzeldiğini görünce bunu arama motorlarına bildirecektir.

Bu işlem size fayda sağlayacaktır. Çünkü başından beri kırık linklerin SEO performansını, site kalite ve otoritenizi, kullanıcı deneyimi gibi birçok önemli konuyu nasıl etkilediğini anlatıyoruz. Botların arama motorlarına bu olumlu bildirisi kırık linklerin neden olduğu olumsuz sonuçların düzelmesini sağlayacaktır.

Özetlemek gerekirse sitenizin link haritasını sık sık kontrol etmeli varsa kırık linkleri tespit edip düzeltmelisiniz. Böylece sitenizin kalite ve otoritesini yükseltmek için yaptığınız çalışmalar olumsuz etkilenmeyecektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu