İçerik Pazarlaması

İçerik Pazarlaması Nedir? Nasıl Yapılır?

İçerik pazarlaması nedir sorusunu cevaplamadan önce içerik kavramını ele almak gerekir.
Oldukça hızlı gelişen bu çevrimiçi dünyada da insanların bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde ulaşacakları çeşitli kanallar vardır. Bu nokta da karşımıza içerik kavramı çıkar.

İçerik, hedef kitleye yönelik, herhangi bir konu ile ilgili düşüncenin görsel, işitsel ya da yazılı olarak ifade edilmesiyle oluşan imgelerdir. Markalar hedef kitlesine ulaşmak, dijital marka kimliğini oluşturmak istediklerinden, ürün ve hizmetlerini tanıtmak için içerik üretirler.

Milyonlarca içeriğin bulunduğu bu sonsuz çevrimiçi dünyasında markalar, marka kimliklerini ön plana çıkarabilmek ve kullanıcıların akıllarında kalabilmek için içerik pazarlaması kanalını kullanırlar.

İçerik Pazarlaması Nedir?

Günümüzde bilgiye kolay ulaşmanın beraberinde getirdiği içerik bolluğu ile kullanıcılar boş içerikler yerine okuduğunda bilgi alabileceği, değer yaratan içeriklere daha fazla ilgi göstermeye başladılar. İçerik pazarlaması da size tam bu noktada yardımcı olmaktadır. İçerik pazarlaması (content marketing) hedef kitlenizi tanımanızı, onlara yönelik ilgi duydukları konularda bilgi veren ve güncel içerikler üretmenizi sağlayarak, kullanıcıların akıllarında yer etmenizi sağlar.

İçerik pazarlaması, yeni ya da mevcut müşteri kitlesinin zihninde duygusal yer edinme çalışmalarının yapıldığı, hedef kitlenizin ilgisini çekmek için faydalı bilgiler vererek, hedef kitleyi harekete geçirici içeriklerin düzenli bir şekilde üretildiği ve dağıtımının yapıldığı pazarlama sürecidir.

İçerik üretmenin önemi
İçerik üretim süreci

Bu yüzden dijital içerik pazarlaması geleneksel pazarlama yöntemlerinden çok farklıdır. İçerik pazarlamasında, hedef kitleye talep edileni doğrudan sunmak yerine hedef kitle ile bağ kurmaya çalışılarak, ürün ya da hizmeti talep etmesi sağlanır. Yani içerik pazarlaması bir ‘’gel, satın al’’ çağrısı değildir. Hedef kitlenin markaya ve ürüne/hizmete dikkatini çekerek satın alma davranışını doğal bir şekilde gerçekleştirmeleri için yönlendirme söz konusudur. Ayrıca geleneksel pazarlama daha maliyetli iken, dijital içerik pazarlama daha düşük bütçe ile daha çok kişiye ulaşmaktadır.

İçerik pazarlamasında bloglar, e-dergi ve e-kitaplar, videoları webinarlar, vaka incelemeleri, haber bültenleri, forumlar gibi birçok içerik türü kullanılır. Hangi içerik türünü kullanırsanız kullanın içerikleriniz dikkat çekici, marka benliğinizle bağdaşan, ulaşmak istediğiniz hedef kitlenin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olmalıdır.

Başarılı içerik pazarlaması “doğru içerik” ve kapsamlı bir içerik planıyla yapılır. İçerik planı sürekli bir yapıda hazırlanmalıdır. Bu sayede akılda kalıcılığınız artacaktır. Ayrıca doğru bir içerik planı hedef kitleniz tarafından bulunabilir olmalıdır. Bu da içeriklerinizi sağlam bir SEO stratejisi ile oluşturmanız gerektiği anlamına gelmektedir. SEO stratejinizi sürekli denetleyip geliştirerek en yüksek bulunabilirliği elde etmelisiniz.

İçerik Analiz Aşaması

İçerik Pazarlamasının Faydaları Nelerdir?

  • İyi bir içerik pazarlama stratejisi sonucunda ROI artar.
  • Web siteniz için sağladığınız devamlı içerik üretimi sayesinde kullanıcıların güvenini kazanırsınız.
  • Sadık bir müşteri ağı oluşturmanızı sağlar.
  • Daha iyi bir SEO trafiği elde etmenizi sağlar.
  • Hedef kitlenize doğrudan ulaşmanızı sağlar.
  • Ürettiğiniz kaliteli içerikler sayesinde dönüşüm oranlarınız artar.
  • Ürettiğiniz kaliteli içerikler marka bilinirliğinizi artırarak kaliteli bir site halinize gelmenizi sağlar ve buna bağlı olarak kaliteli backlinkler kazanırsınız.
  • İçerik pazarlama analizinde elde edilen istatistikleri inceleyerek hedef kitleniz hakkında derinlemesine bilgi kazanmanızı sağlar.
  • Potansiyel müşterilerinize kullanışlı ve problemlerini çözmelerine yardımcı olacak bilgilere ulaşmasını sağlar.
  • Web sitenizin trafiğine göre farklı farklı yeniden pazarlama listesi oluşturmanızı sağlayarak dönüşüm oranlarınızı arttırmanızı sağlar.
  • Sosyal medya ve içerik pazarlaması birbirinden ayrılmaz bir ikili olduğundan sosyal medya tarafında yaptığınız çalışmalar web sitenizin günlük trafiğini artırarak kullanıcı ağınızın genişlemesine yardımcı olur.

İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?

Satın alma davranışlarının %90 gibi büyük bir kısmı artık online arama ile başlamaktadır. Buradan yola çıkarak gelin bakalım içerik pazarlaması nasıl yapılıyormuş.

Her gün her bir bireyin binlerce pazarlama faaliyetine maruz bırakıldığı günümüz dünyasında içerik pazarlamasını bu kadar önemli kılan, bu geçerlilik ve değer niteliğidir.

Öncelikle içerik pazarlama stratejisinde odak nokta olan hedef kitlenizi belirleyerek işe başlamalısınız. Hedef kitle araştırması yapmalı ve onları tanımalısınız. Ürün, hizmet ya da marka kimliği her ne olursa olsun insanlara neyin ulaşmasını istiyorsanız, bunu hedef kitlenize uygun bir şekilde yaparak onlarla bağ kurmaya çalışmalısınız.

Sonrasında rakip analizinizi yapmalısınız. Her gün gelişen ve değişen bu dijital dünyada rekabette aynı hızla artmaktadır. Rakiplerinizin ürün ya da hizmetlerini nasıl, ne şekilde pazarladıklarını incelemeli içerik pazarlama stratejinizi bu bağlamda farklılaştırarak geliştirmelisiniz.

Stratejinizi oluşturarak devam edin. Hedef kitleniz için oluşturacağınız içeriklerde vermek istediğiniz mesajı belirleyin. Hedef kitleme ne sunmak istiyorum? sorusunu cevaplayarak işe başlayabilirsiniz. Sonrasında hedef kitlenizin sık kullandığı paylaşım yapabileceğiniz platformları belirleyerek stratejinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz.

Stratejinizi oluşturduktan sonra hedef kitlenize hangi içerik türleri ile ve hangi konularda ulaşacağınızı belirleyin. Detaylı olarak bir plan oluşturun ve plana uyun. Ürettiğiniz içeriklerinizin mutlaka ki özgün olması gerekmektedir. Bu içerik kalabalığından sıyrılmanız için marka kimliğinizi olabildiğince yansıtan, samimi, çözüm odaklı, kesinlikle basit ve anlaşılır içerikler üreterek, pazarlamanızı hedef kitlenizi yormadan, sıkmadan yapmanızı sağlayacaktır.

Hedef kitlenizi göz önünde bulundurarak ürettiğiniz özgün içeriklerin, doğru zamanda ve doğru kanallar üzerinden dağıtımını yapmayı da atlamamalısınız. Bunun için sosyal medyanın sağladığı fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

İçerik Analizinin Önemi
İçerik Analiz Aşaması

Son olarak düzenli bir şekilde geliştirdiğiniz içerik pazarlama stratejinizin işe yarayıp yaramadığını ölçümlemeli ve değerlendirmelisiniz. Yayınladığınız farklı içerikler arasında verimliliği ve etkinliği ölçün, SEO stratejinizi sürekli gözetin. Stratejinin etkili olup olmadığı bu adımda belli olacaktır. Dijital dünyada her şey çok hızlı değiştiğinden bu gözlemlemeyi asla bırakmamalısınız.

Özetlemek gerekirse günümüzde dijitalleşmenin önemi her sektörde giderek artmaktadır. Çevrimiçi kanallar markaların hedef kitlelerine ulaşabilecekleri önemli bir araçtır. Bu da ürettiğiniz her içeriğin marka kimliğinizi yansıttığı, büyümenizi etkilediği ve sizin imajınızı çizdiği anlamına gelir. Dolayısıyla üretilen içeriklerin önemi bu kadar arttıkça, içerik pazarlaması da yapılması gereken ve önemli bir pazarlama türü haline gelmiştir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu