SEO

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO Nedir?

Akıllı teknolojilerle beraber iyiden iyiye hayatımızın içerisine giren internet birçok alışkanlığın da değişimini beraberinde getirdi. Özellikle alışveriş alışkanlıklarını etki eden internetin ürün ve hizmet satışındaki payının giderek yükselmesi nedeniyle birçok firma ve kurum tarafından ticari faaliyetlerin online alana kaydırılması bir gerekliliğe dönüştü. Bu yöndeki teşvikleri kullanarak, ticari faaliyetlerini internete taşıyan kurumların karşılaştıkları bir gerçek var. O da şudur: her şeyin sanılan kadar kolay olmadığı ve internet üzerinden müşteri kitlesine erişmek için pazarlama çalışmalarının profesyonel bir şekilde yapılması gerektiğini gerçeğidir.

SEO nasıl yapılır?

İnternet üzerinden yapılan pazarlama çalışmalarının en önemli kısmı SEO’dur. Çünkü gerçek alıcı kitlesine erişmek için organik arama sonuçlarında yükselmek ve potansiyel müşteri kitlesine erişmek gerekir. Sosyal medya, Google Ads ve diğer dijital pazarlama mecralarında yer almak da, SEO çalışmalarını destekleyici bir unsurdur. Ancak pazarlama çalışmalarından arzu edilen verimin alınabilmesi adına SEO’ya önem verilmesi Google Ads kanalına önem vermekten çok daha önemlidir. Çünkü geçici reklamlarla sadık müşteri kitlesi oluşturabilmek mümkün değildir ve reklam çalışmaları durdukça müşteri kaybının yaşanması da mümkündür. Ancak SEO ile sadık müşteri kitlesi oluşturulabilir ve dijital reklamlar gibi sürekli bir bütçe harcaması yapılmasına gerek kalmaz.

SEO, arama motoru optimizasyonu olarak tarif edilir. Hem site hem de site dışı SEO çalışmaları vardır. Site içi SEO, mevcut sitenin arama motorları kriterlerine uyumlu hale getirilmesi anlamını taşır. Bir sitenin mobil versiyonunun olmaması, site içi SEO bakımından olumsuz bir durumu ifade eder. Ayrıca, sayfa içerikleri başlık ve açıklama kısımları, görseller ve video kullanımları gibi birden fazla değişken de site içi SEO durumuna etki edebilir. Site dışı SEO ise, mevcut sitenin tanıtımı için farklı platformlarda yapılan çalışmaları içerir. Sosyal medya paylaşımları, forum tartışmaları, imleme ve tanıtım yazısı gibi planlamalar, site dışı SEO’dur.

SEO çalışması nasıl yapılır?

Oldukça kapsamlı bir strateji hazırlanmadan kısmı inceleme ve düzenlemelerle yapılan çalışmalarından arzu edilen sonucun alınabilmesi mümkün olmaz. Bu nedenle SEO çalışması hem iç hem de dış SEO olarak planlanmalıdır. Öncelikle, firmanın bulunduğu sektöre göre site sayfaları ayarlanmalı, sitedeki kodlama hataları ve yazılımla ilgili sorunlar giderilmelidir. Mesela, bir sitenin çok geç açılması asla kabul edilebilir bir durum değildir. Kullanıcı deneyimini zorlayıcı bu unsuru düzeltmeden site dışı çalışma yapmanın pek bir önemi olmaz. Sadece zaman ve maliyet kaybı yaşanır. Çünkü açılmayan bir site hem kullanıcı hem de Google için problemlidir ve bu sitenin ön sıralarda olması engellenir.

SEO uyumlu içerik de önemli bir konudur. Yazılan içeriklerin özgün olması birinci kriterdir. Kopya içerikler kullanan sitelerin SPAM cezası alması muhtemeldir. Bu riske düşmemek adına yazılan içeriklerin özgün olduğundan kesinlikle emin olunması lazımdır. SEO çalışması nasıl yapılır sorusundan elde edilecek cevaplarla SEO çalışmasından verim alınamadığını gözlemliyoruz. Bir uzman tarafından hazırlanacak çalışma planı ve takip ile başarılı bir süreç izlenebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu