Hemen Ara

  Çalışma Saatleri :

Pzt. - Cm. , 09:00 - 18:00

+90 536 780 4870

SEO Uyumlu İçerik Nedir? Nasıl Yazılır?
  • admin
  • Comments 0
  • Mayıs 17, 2021

İnternete bağımlı hale geldiğimiz günümüz dünyasında , her şeyin cevabını aradığımız bu dijital mecra için içerik üretmek ve bu içeriği pazarlamak oldukça önemlidir. İnternet kullanımının artışıyla beraber artan içerik üretici sayısı da bizimde kaliteli ve özgün içeriklere olan ihtiyacımızı artırmaktadır. Dolayısıyla milyonlarca içerik üreticisinin olduğu bu mecrada içeriğinizin kaybolmaması için bir şeyler yapmamız gerekmektedir. Bu durumdan bizi kurtaracak şey ise SEO’dur.

SEO uyumlu içeriğin nasıl oluşturulduğundan ve bunun neden önemli olduğundan bahsetmeden önce SEO’nun ne olduğunu hatırlatmakta fayda var. SEO çalışmaları, internet kullanıcılarının yaptıkları aramalar sonucunda çıkan arama motoru sonuç sayfasında üst sıralarda çıkmak için yapılan çalışmaları kapsar. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz SEO nedir yazımızı okuyabilirsiniz.

SEO uyumlu tasarladığınız sitenin amacı arama motoru sonuç sayfasında siteyi üst sıralara taşımak iken SEO uyumlu üretilen içeriğin amacı içeriği arama motoru sonuç sayfasında üst sıralara yerleştirmektir. SEO uyumlu bir web sitesine sahipseniz, kullanıcı dostu bir yapıya sahipsiniz demektir ancak arama motorları için de ziyaretçileriniz içinde bu yeterli değildir. Düzenli olarak girdiğiniz içeriklerinizin de pazarlama çalışmaları kapsamında SEO uyumlu olmaları gerekmektedir.

Peki nedir bu SEO uyumlu içerik?

SEO uyumlu içerik, sitenize yerleştirdiğiniz içeriklerin kullanıcılar için ilgi çekici ve doyurucu olmasıyla birlikte arama motoru botlarının da ilgisini çekebilecek ve birtakım şartlara uyacak şekilde düzenlenmesidir.

Arama motorları kullanıcı isteklerini, kullanıcıya ait geçmiş davranışlar ile yorumlar. Daha sonra da kullanıcıya en uygun içeriği bulmaya çalışırlar. Bu nedenle siz de hazırladığınız içeriğin kullanıcılar tarafından nasıl ve ne şekilde aranacağını en iyi şekilde analiz etmeli ve belli kurallara uygun bir içerik hazırlamadan önce kullanıcılara faydalı ve bilgilendirici bir içerik üretmeye özen göstermelisiniz.

Peki hem okuyucu hem de web sitesi açısından en etkili SEO uyumlu içeriği yazmak için nereden başlamalıyım?

SEO dostu içerikler üretmeye başlamadan önce detaylı araştırmalar yapmalı ve anahtar kelime çalışmasına önem vermelisiniz. Etkili bir içeriği etkili bir hedef kitle ve anahtar kelime çalışmasıyla buluşturabilirseniz, bu işi kaptınız demektir. Bu artık eskisinden daha çok trafik alan ve etkileşim yaratan siteniz olduğu anlamına gelir.

Peki anahtar kelimeyi içerikte nasıl kullanmalıyız?

Anahtar kelime çalışması içerik oluşturmak için stratejinizin başladığı noktadır. Mutlaka sizin için doğru anahtar kelimeyi seçmeniz gerekmektedir. Anahtar kelimenizi hangi arama sonuçlarında çıkmak istediğinize ve hedef kitlenize göre uygun olacak şekilde belirledikten sonra kelimeleri içeriğinizde kullanım yoğunluğuna dikkat etmeniz gerekmektedir.

Anahtar kelimenin çok önemli olduğunu belirtiyoruz evet, ama bu her yeri anahtar kelime ile dolduracağınız anlamına gelmiyor. Çünkü eskiden olduğu gibi her yeri anahtar kelimeyle doldurarak değişen algoritmaları kandıramıyoruz. Artık arama motorları (Google, Yandex vb.) ne yapmaya çalıştığınızı anlıyor. Eğer bu hataya düşerseniz cezalandırılabilirsiniz.

Hedef kitlenizi ve ne hakkında yazacağınızı biliyorsunuz, anahtar kelimenizi de seçtiniz. Peki ya içeriğin başlığı ne olacak?

Başlık da anahtar kelime kadar önemli bir faktördür. Çünkü içeriğinizin okunması için önce dikkat çekici bir başlık ile kullanıcıyı içeriği okumak için heyecanlandırmanız gerekir. Başlığı bir nevi fragman olarak görebilirsiniz. Bildiğiniz gibi fragmanlar içeriğin konusuna mutlaka değinirler. Yani başlığı oluştururken mutlaka içeriğinizi anlatan anahtar kelimelerinizi kullanmalısınız.

Başlığın yanı sıra oluşturulabilecek alt başlıklar içinde benzer bir çalışma yapmalısınız. Çünkü alt başlıklar da başlık kadar önemlidir. Alt başlık kullanımı, ziyaretçilerinizin içeriğinizi okumasını kolaylaştırmanızı sağlar. Alt başlık kullanımındaki püf nokta ise kesinlikle hiyerarşik yapıdır. Ana başlık h1 etiketi ile belirtilirken alta atılacak her başlık h2,h3,h4,h5 ve h6 etiketlere karar kademeli şekilde sıralanmalıdır.

Fragmanda olması gereken bir başka unsurda açıklamadır. Arama motoru sonuç sayfasında içeriğinizin tamamı görünmediğinden orada görünen, içeriğinizin ne ile ilgili olduğunu söyleyen meta açıklama kullanıcıların içeriğinizi okumaya karar vermeleri için oldukça önemlidir.

Meta Description
Meta Açıklama

İçeriğin içini doldururken nelere dikkat etmeliyim?

Ürettiğiniz içerik mutlaka özgün olmalıdır. Özgün, kullanıcıya faydalı bilgi sunan ve kimliğinize uygun bir dille, yazım kurallarına uygun şekilde yazılmış olmalıdır. Bununla beraber içeriğin uzunluğu da dikkat edilmesi gereken başka bir husustur. İçerik uzunluğu içerik yazma tarzınıza, içeriğinizin konusuna, içeriği paylaştığınız platforma ve web sitenize kadar birçok faktöre bağlı olarak farklılık gösterebilir.

İçeriği giriş, gelişme ve sonuç şeklinde sıralı bir şekilde yazdığınızdan da emin olmalısınız. Bu noktada giriş kısmının önemini vurgulamak gerekiyor. Giriş kısmı ziyaretçinin içeriği okuyup okumayacağına karar verdiği kısımdır. Bu kısımda ziyaretçiyi ikna edemezseniz içeriğinizi muhtemelen okumayacak, siteyi terk edecektir. Sonuç bölümünde de CTA (eylem çağrısı) kullanarak ziyaretçilerinizin istediğiniz eylemde bulunmasını sağlayabilirsiniz.

İçeriğimizi yukarıda anlattığımız hususlara dikkat ederek yazdınız. Hep yazıdan bahsettik peki ya görsel?

Oluşturduğunuz içerik, içerikte olması gereken her madde ile bütün olmalı. Görselde bu maddelerden biridir. Artık günümüz dünyasında bir çok ziyaretçi okumak yerine bilgiyi resim, video, grafik ya da infografik tarzı görsellerden edinmeyi tercih ediyor.

Bu yüzden içeriğinizle doğru orantılı olacak şekilde görsel kullanmalısınız böylece ziyaretçileri sıkmadan sitede tutabilir ve yazınızı okutabilirsiniz.

Görsellerle içeriği zenginleştirmenin önemli olduğu kadar bu görsellerin alt etiketlerini doldurmanızda önemlidir. Alt etiketleri düzenlerken yine anahtar kelime kullanmayı atlamamalısınız.

Ziyaretçi içeriğinizi okuyabilir hatta beğenebilir de ancak bu yeterli değildir. Ziyaretçinin sitenizde uzun süre kalması için yapabileceğiniz çalışmalardan birisi de internal link vermektir. İnternal link ile ziyaretçiyi site içerisinde farklı içeriklere ya da sayfalara yönlendirmiş olursunuz. Bu da sitede kalış süresini ve okuma oranlarınızı artırarak size avantaj sağlar.

SEO uyumlu içerik üretirken seçeceğiniz anahtar kelimeler için internal link verip veremeyeceğinizi de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Temiz olsun bizim olsun!

Sitenizin URL yapısını arama motorlarının anlayabileceği cinsten, olabildiğince düz ve içeriğinizi okumadan ne ile ilgili olduğunu belirten şekilde oluşturmalısınız. Kod yapısı da aynı şekilde temiz ve düz olmalıdır.

Aslında çalışmalarımız ne kadar arama motoru için yapılıyor olsa da işin mantığı arama motoru için değil arama motorunun davranışlarını önemsediği ziyaretçiler için içerik üretmektir.

Bu şekilde içerik üretimine başladığınızda ziyaretçilerinize ulaşma potansiyeliniz artacağından trafiğiniz artacak ve dolayısıyla Google sizi fark edecektir. Tabii ki ziyaretçileriniz için üretmenizin yanı sıra teknik düzenlemeleri de yapmanız sizin çok daha iyi bir sıralama elde etmenizi sağlayacaktır.

Bu mantık ve strateji ile oluşturduğunuz içerik SEO açısından oldukça zengin olacaktır ve uzun vadede organik arama sonuçlarında iyi bir sıralama elde etmenizi, ücretli reklamlara gerek kalmadan trafiğinizi ücretsiz bir şekilde arttırmanızı sağlayacaktır.

seyseo’nun uzman kadrosu ile çalışmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Blog Shape Image Blog Shape Image

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir