Oyunlar

Google Stadia Nedir?

Google Stadia

Google tarafından 19 Mart’ta Oyun Geliştiriciler Konferansında düzenlenen etkinlikte oyun sektörünü çok fazla etkileyeceği düşünülen bir platform tanıtıldı. Stadia… Henüz ülkemizde aktif olmayan uygulamanın çok kısa zaman sonra ülkemizde de olması bekleniyor. Kısaca Google Stadia nedir ona değinelim. Stadia, bulut tabanlı bir oyun altyapısıdır. İyi derecede HDR grafiklere ve akıcı kare hızlarına sahip olduğu ifade edilen Stadia üzerinden arzu edilen her oyunun oynanması mümkün olacak. Üstelik yüksek ram ve grafik kartına sahip olması gereken bilgisayara gerek kalmadan. Yani Google Stadia, eşsiz oyun keyfinin her platform üzerinden mümkün olmasını sağlayıcı bir adım attı.

Google Stadia fiyatı nedir?

Google tarafında sunulan hizmetin henüz bir fiyatı söz konusu değil. Zaten platform henüz çok aktif sayılmaz. Google, birden fazla oyun firması ile anlaşmayı düşünüyor ve kendi platformu için cazip oyunların geliştirilmesini planlıyor. Şimdilik Stadia için tek gereken cihazın oyun kolu olduğu bilgisi yer alıyor. Bu kol da, Google firması tarafından üretilip satışa sunulacak. Ancak bazı söylentilere göre bilgisayar ve fare desteği de getirilecek özellikler arasında yer alıyor.

Neden Stadia çok daha cazip olacak?

Google tarafından etkinlikte paylaşılan rakamlar oyun dünyasının tekelinin Google Stadia’ya geçme ihtimali olduğunu düşündürüyor. Çünkü en çok tercih edilen oyun konsolu Xbox One GPU değeri saniyede 6 trilyon kadar işlem hacmine sahip. Google Stadia ise, saniyede 10 trilyon işlem hacmine sahip şekilde çalışıyor. Yine bu rakamların PS 4 için de 4 trilyon olduğunu ifade edelim. Sonuç olarak, Google Stadia performans açısından mevcut oyun konsollarına büyük bir fark atmayı başarmış gibi. Tabi kullanım sırasında elde edilen deneyim ve memnuniyet platformun ne kadar iyi olduğu gerçeğini asıl yansıtacak testtir. Ama Google tarafından yapılan deneme çalışmalarında binlerce kişi tarafından denenen platformdan memnun kalmayan yok gibi…

Google Stadia’da oyun nasıl oynanacak?

Stadia uygulamasının yaklaşık 200 ülkeye yayılması planlanan çalışmalar arasında. Bu platforma erişmek için ise, Google Chrome tarayıcınızın olması yeterlidir. Google Stadia platformuna üye olan ve buradan sunucu kiralayacak kişiler için her türlü oyuna erişmek mümkün olacak. Bir nevi film yapımlarını bir araya getiren Netflix uygulamasının oyun bazındaki karşılığının Stadia olduğu ifade edilebilir. İşin güzel yani oyunlara erişmek için çok iyi bir bilgisayara sahip olmanız gerekmez. Ancak internet hızınızın iyi olmasında fayda var. Çünkü verilen hizmet 4K kalitesinde olacağı verilen bilgiler arasında. Daha sonra ise, 8K çözünürlüğe kadar çıkacak bir destekten bahsediliyor.

Stadia, çoklu oynanan oyunları da destekliyor. Üstelik herhangi bir donma veya komut sorununa yer verilmeden yüksek verimlilikte bir oyun imkanı sunuyor. Tabi bunun için Google oyun kollarının temin edilmesi lazım. Çünkü bu kollar wifi aracılığı ile doğrudan Stadia sunucularına bağlanıyor. Arada herhangi bir şey olmadığından dolayı da komutlarda bir donma veya gecikme yaşanmıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu