Dijital Pazarlama

Affiliate Marketing Nedir? Uygulanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dijital pazarlamanın kollarından biri olan affiliate marketing, satış ortaklığı olarak da bilinmektedir. Üretici ve satış ortakları arasındaki ürün satışı üzerinden elde edilen karın paylaşılmasına dayalı, her iki tarafında kazandığı bir pazarlama türüdür. Affiliate marketing, yurt içinde de yurt dışında da sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Peki neden?

İşte affiliate marketing hakkında bilmeniz gerekenler.

Artık günümüzde dijital pazarlama sayesinde, ürün ya da hizmetlerin tanıtımlarını basılı yayınlara göre daha avantajlı bir şekilde yapabiliyoruz. Affiliate marketing de bu avantajlı yollardan birisidir.

Affiliate marketing’in türkçe karşılığı satış ortaklığıdır. Aslında ‘’affiliate’’ ortaklık demektir. Affiliate marketing, işi veya kuruluşların bir web sitesinin, ürün ya da hizmetin reklamını yaraparak, reklam vererek verdiği hizmet üzerinden komisyon elde etmesine dayanır. Ortak olduğunuz kişi ya da kurum bir tane olmak zorunda değildir, birden fazla da olabilir. Bu yüzden satış ortaklığı denmektedir. Affiliate marketing bir nevi satış elemanlığı yapmak gibidir. Satılan her üründen komisyon alırsınız. Ancak satış elemanlarına göre daha avantajlıdır. Bunun nedeni de tek bir şirkete bağlı olmamanızdır. Dolayısıyla daha fazla gelir elde edebilirsiniz. Elde edebileceğiniz gelir için bir rakam söylenemez ama yapılan tanıtım çalışmalarının kalitesi, ürünün satılması, müşteri memnuniyeti, ürünün itibarı gibi unsurlar kazanacağınız geliri belirlemektedir.

Affiliate marketing yönteminde kazancın fazla olmasının iki nedeni vardır. Birincisi, kesin ürün satışlarına ödenmesidir. Yani ürün sahibi firma, para kasasına girdikten sonra size ödeme yapar. İkincisi ise ürünün aynı zamanda reklamının ve itibar çalışmasının da yapılmasıdır. Yüksek komisyon vadeden firmaların ürünlerine rağbet de yüksek olur.

Affiliate marketing sürecinde 3 farklı taraf vardır. Üretici(tüccar), ortak ve tüketici (müşteri). Peki sürecin işleyebilmesi için bu taraflar ne yaparlar?

Üretici (Tüccar):

Üreticiler affiliate ağlarının ilk bölümünde yer alırlar. Ürün satışını gerçekleştiren, ürünü ortaya çıkaran kişi ya da kuruluşlardır. Ortakların sattığı ürünler üzerinden gelir elde ederek, karını ortak ile paylaşır. Sadece gerçek müşteriler için ortağa ödeme yapar.

Ortak :

İnfluencerlar, blog yazarları, yayıncılar ve satış ortaklığı şirketleri ortak sınıfında yer alırlar. Bu tarafın insanları, ürünü almaları için etkileme, ikna etme gücü vardır. Bir ortağın görevi ürünü tüketici için cazip kılmak ve satın almaya ikna etmektir. Ürünü tüketicilere web sitesi, sosyal medya ve diğer pazarlama kanalları ile pazarlarlar. Örnek vermek gerekirse Youtube da makyaj kanalı olan bir influencer, kozmetik markaları üzerinden gelir sağlar.

Tüketici (Müşteri) :

Satış ortaklığı sisteminin sürekliliğini sağlayan, tanıtımı yapılan ürünleri satın alan taraftır. Ürünler tüketici tarafından satın alındığında ürün tutarı satıcı ve ortak arasında paylaşılır.

Affiliate marketing’de genelde bu 3 taraftan bahsedilir ama artık günümüzde aracı sitelerde bu sistemin bir parçasıdır. Aracı sitelerin amacı, markaları ve satış ortaklarını aynı sistemde buluşturmaktır.

Aracı siteler olmadan üretici > ortak> tüketici olarak izleyen süreç, aracı sitelerle birlikte, üretici> aracı kuruluş> ortak> tüketici şeklinde izlemektedir.

Peki affiliate marketing nasıl görünür?

Banner reklamlar affiliate marketing’de sıkça kullanılan, kolay ve anlaşılır bir yöntemdir. İster blog sayfası, ister web site olsun ortaklık yaptığınız ürünü/hizmeti banner reklam ile sayfada konumlandırdığınızda, ürün/hizmet ile ilgilenen kişi reklama mutlaka tıklayacaktır. Tıklama sonrası satıcının sayfasına giden ziyaretçiler, ürünü aldıklarında, komisyonu almanızı sağlayacaklardır.

Facebook başta olmak üzere sosyal medya üzerinde de affiliate marketing yapabilirsiniz. Bunun için hedef kitleye yönelik bir sayfa oluşturup, sizi takip eden aktif takipçilere reklam linklerinin yer aldığı paylaşımlar yaparak satış yapabilirsiniz.

İçeriklere bağlantı yerleştirmek de kullanılan bir diğer yöntemdir. İlgili bir konu üzerine oluşturulan içeriğin içerisine, kullanıcıya faydalı ürün ya da hizmete yönelik yerleştirilen bağlantı eklemek fayda sağlamaktadır.
Google Ads de affiliate marketing de aktif olarak kullanılan bir araçtır. Ancak bu platformda reklam vermeniz için para ödemeniz gerekmektedir. Dolayısıyla bu reklamları daha iyi planlamalı, reklamlardan kazandığınız paranın platformda harcadığınız paranın altında kalmamasını sağlamalı ve zarar etmemelisiniz.

Affiliate marketing için illa da bir web sitenizin olması şart değildir. Ancak istatistiklere bakıldığında satış ortaklarının trafiklerini yüksek oranda blog içerikleri üzerinden el ettikleri görülmektedir. Bu da içerik üretmek ve SEO’nun önemini bir kez daha vurgulamamıza neden olmaktadır.

Türkiye’de Trendyol, Türk Hava Yolları, Hepsiburada gibi bildiğimiz birçok marka affiliate marketing yöntemini kullanmaktadır. Dünya çapında da birçok marka bu yöntemi kullanmaktadır. Amerika affiliate marketing’in öncüleri arasında yer almaktadır.

En popüler affiliate programları ise aşağıdaki gibidir.

*Amazon Associates
*ShareASale Affiliate
*Thirsty Affiliate
*Solvid Affiliate
*eBay Partners
*Shopify Affiliate
*Clickbank Affiliate
*Google AdSense.

Affiliate Marketing Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnternet üzerinden ürün almanın hız, uygun fiyat ve ürün çeşitliliği gibi avantajlarının yanı sıra; satın alınan ürünü görmeme gibi dezavantajları da vardır. Bu sebeple tanıtımını gerçekleştirdiğiniz ürünün görsellerle desteklenmesi çok önemlidir. Özellikle ayakkabı, kıyafet, teknoloji ürünleri gibi kategorilerde; ürün fotoğrafları yanında videolarda kullanılmalıdır. Eğer satılmak istenilen şey bir hizmet ise yüzünüzün göründüğü ve hizmeti anlattığınız bir video; satış rakamlarına pozitif katkı sağlayacaktır.

Affiliate marketing için hazırlanan yazılı içerikler ve videolarda “kullanıcı yorumu”, “x ürün tavsiyesi”, “x ürün şikayet” gibi içeriklere yoğunlaşmak önemlidir. İnternet üzerinden ürün ya da hizmet almak isteyen kişiler, genelde o ürünle alakalı kullanıcı yorumlarını da okumak isterler. Özellikle web sitesi üzerinden affiliate marketing yapmayı hedefliyorsanız, SEO çalışmalarında bu kelime gruplarına yönelmeniz önemlidir.

Dikkat etmeniz gereken bir husus da müşterinin birden fazla affiliate linkine tıklandığında, hangi satıcının yönlendirmesi için ödeme yapıldığıdır. Müşteri bir ürün için araştırma yaparken, birden fazla site ya da sayfa gezebilir ve birden fazla kişinin yönlendirme linkine tıklayarak satış yapılan hedef siteye gidebilir. Bu durumda satın alma sonucundaki komisyonun kime ödeneceği önemlidir. Bununla birlikte satış sonrasında ödemenin hangi şartlarda ve nasıl yapılacağı da önemli bir husustur.

Affiliate Marketing’in Avantaj ve Dezavantajları

Dijital pazarlamanın bütün kollarında olduğu gibi affiliate marketing’in de bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Affiliate marketing uygulamasına geçmeden önce bunları bilmeniz size fayda sağlayacaktır.

Affiliate Marketing Avantajları

1- Başlangıç maliyeti düşüktür : Affiliate marketing’e başlarken yüklü bir sermayeye ihtiyacınız yoktur. Bazı programlarda ücret ödeme söz konusu olsa da genelde ortaklık programına katılmak için ücret ödemezsiniz. Çünkü üreticiler için önemli olan ne kadar ürün satıldığıdır.

2-Birden fazla şirket için çalışabilirsiniz : Komisyona dayalı bir sistem olduğundan tek bir bir kişi ya da kurum için çalışmak zorunda değilsiniz. Birden fazla kişi ya da kurum ile çalışarak gelirinizi arttırabilirsiniz.

3- Müşteri desteği sizin tarafınızdan verilmez : Ürün ile ilgili herhangi bir işlemden sorumlu olmamanız affiliate marketing’in en büyük avantajlarından birisidir. Ürün satışı, iptali, iadesi ve kargolama gibi durumlardan sadece üretici(marka) sorumludur.

4- 7/24 para kazanma şansı : Kullanıcılar pazarladığınız ürünü her saatte alabildiği için affiliate marketing ile çevrimdışı iken bile para kazanmanız mümkündür.

Affiliate Marketing Dezavantajları

Affiliate marketing avantajları sayesinde çok çekici gözükse de dezavantajları da vardır. Sonuçta gülün bile dikeni var değil mi?

1- Reklam sınırlamaları bulunur : Ortaklıklara göre farklılık göstermekle birlikte, eposta pazarlamasına izin vermemek, belirli anahtar kelimelere tıklama başına ödeme gibi sınırlar koymaktadır.

2-Referans sayısını arttırmak zaman alır : Bir ortağın güzel miktarda para kazanabilmesi için yeterli referans sayısına ulaşması gerekmektedir.

3-Dijital pazarlamada iyi olmanız gerekmektedir : Affiliate marketing’de ortak olabilmeniz için bir eğitim almanız gerekmemektedir. Ancak internet üzerinden pazarlamanızı iyi yapıyor olmanız gerekmektedir.

4-Ödeme gerekliliği söz konusudur : Neredeyse tüm ortaklık programları, belirlenen miktarda satış gerçekleştiğinde ödemeyi yaparlar.

5- Az da olsa kod bilgisine sahip olmanız gerekmektedir : Ortak bağlantılarını ve reklamları siteniz, bloga ve e-postanıza ekleyebilmek için kodların nasıl yerleştirildiklerini ve çalıştıklarını bilmeniz gerekmektedir.

Özetle affiliate marketing, yukarıda bahsettiğimiz ortaklar tarafından, marka ya da kişilere ait ürün ya da hizmetlerin tanıtımı yapılarak, bu tanıtım sonucunda da ürün ya da hizmetlerin satışını sağlamaktır. İnternetten para kazanmanın kolay yolu olması, esnek olması, satış ortağına sorumluluk yüklememesi gibi nedenlerle affiliate marketing yıllardır tercih edilen bir yöntemdir. Her geçen gün de geliştirilen bir sistemdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu