Dijital Pazarlama

Featured Snippet Nedir? Sıfırıncı Sırada Yer Almak

Snippet, ufak parça anlamına gelmektedir. Featured Snippetin Türkçe karşılığı tam olarak yoktur ama ‘’öne çıkan bölüm’’ olarak adlandırılır. Featured snippet, arama motorunda arama yapan kullanıcının sorgusuna tam anlamıyla cevap verebilen sayfaların, SERP’te ilk sırada bir kutucuk içerisinde gösterilmesidir. Bu kutucuk içerisinde aramayla ilgili sonucun bulunduğu sayfadan alınan yanıtın özeti, sayfanın başlığı ve URL’i yer alır.

Bu konuda kullanıcıların bilmesi gereken en önemli şey ise featured snippet olarak değerlendirilen sitenin en güvenilir ve net bilgiye sahip olduğudur. Featured snippet, her arama sonucunda kullanıcıların karşısına çıkmaz. Çünkü her sayfa yapılan aramayı net bir bilgi ile cevaplamıyor olabilir. Bu yüzden sadece doğru bilgiye sahip siteler, featured snippet olarak listelenebilir.

Featured Snippet, hangi arama sonuçlarına göre görünür diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Burada işin içerisine Google’ın algoritması girmektedir. Genellikle “nedir, ne zaman, en son, en iyi, en kötü, kimdir, nasıl yapılır, ölüm tarihi, doğum tarih” gibi arama kriterlerini arama sonuçları içerisinde bulunan içeriklerin olduğu sayfaların featured snippet kutucuğu içeriğinde listelenme şansı vardır.

Featured snippetin listelendiği pozisyon, ‘’position zero’’ yani ‘’sıfırıncı sıra’’ olarak adlandırılır. Sıfırıncı sıra olarak adlandırılmasının sebebi, featured snippet’ın SERP’te en üst sırada listelenen organik arama sonuçlarından da önce gözükmesidir.

Web siteniz Google botları tarafından taranır. Açıklayıcı, doğru bilgi veren ve kullanıcı dostu sayfalar otomatik olarak sistem tarafından seçilir ve ölçümlenir. Arama sonucu ve içerik ile uyumlu olan kısımlar belirlenerek snippet kutucuğu içerisinde SERP’te sıfırıncı sırada gösterilir. Yani bu süreçte tüm yetki Google üzerindedir. Bu önemlidir çünkü, sizi Google değerlendirip sıfırıncı sırada listelediği için kullanıcıların size olan güveni artar. Bu da daha fazla trafik, daha fazla dönüşüm anlamına gelmektedir. Aynı zamanda marka bilinirliğine de olumlu katkısı olur.

Featured Snippet Türleri

Featured snippet, farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Gelin birlikte featured sinippetlerin karşımıza hangi şekilde çıkabileceğine bakalım.

1- Lise Şeklinde Snippet

Bu snippet türü genellikle karşımıza, yaptığımız aramanın cevabı sıralı bir şekilde verilirse çıkar. Bu türde sıfırıncı sırada yer almak istiyorsanız, yapılacak sorgunun cevabını liste şeklinde vermeniz gerekmektedir.

Snippet örneği
Liste snippet

2- Tablo Şeklinde Snippet

Bu tür snippetler faydalı snippetler arasında yer almaktadır. Genelde oranlar, fiyatlandırmalar ve karşılaştırmaların olduğu içerikler bu türde listelenebimektedirler.

Snippet örneği
Tablo snippet

3- Paragraf Şeklinde Snippet

En sık karşılaşılan featured snippet türüdür. Nedir, kimdir, neden ve nasıl yapılır gibi soru kalıplarına cevap veren içeriklerin bu tür snippette listelenme olasılığı vardır. Yine sorguya verdiğiniz cevabın doğruluğu çok önemlidir.

Snippet örneği
Paragraf snippet

Featured Snippet’ta Yer Almak İçin Yapabilecekleriniz

Featured snippet olarak sunulacak içeriklerin belirlenmesinde ve ilgili diğer konularda söz sahibi kesinlikle Google’dır. Ancak bu demek değildir ki durup Google’ın içeriğinizi featured snippet olarak listelemesini bekleyin.

Google organik arama sonuçları sürekli değişmektedir. Yazı tipi değişikliği, şablonlar, rich snippetler ve bunun gibi birçok güncelleme gerçekleştirir. SERP ve algoritma güncellemeleri de bunlara dahildir. Google’ın bunu yapma sebebi artık arama motorundan fazlasını istemesidir. Kullanıcılarını oldukça önemseyen Google, onların almak istediği bilginin en doğru olanını, en kısa sürede vakit kaybetmeden onlara sunmak istiyor.

Bu noktada sizin kullanıcıya fayda sağlayacak, açıklayıcı içerikler üretmeniz faydalı olacaktır. Bu aynı zamanda içeriğinizin snippet şeklinde listelenmesi içinde çalışmaya başlayacağınız noktadır. Bunu gerçekten yaparsanız Google size sıfırıncı sırada listelenmeniz için bir şans verir. Sıfırıncı sıra için yapacağınız çalışmalar zor değildir ancak sabır istemektedir.

İşe dediğimiz gibi içeriklerinizi kullanıcı odaklı yazarak başlayabilirsiniz. İçeriği yazdığınız konuya dair long tail anahtar kelimeleri ve soru kalıplarını araştırıp, anahtar kelimeleri kullanarak soruları yanıt verebileceğiniz içerikler oluşturabilirsiniz. Burada soruları ana başlıkta (<h1>)ve konu başlığına uygun alt başlıklarda kullanın. Bu snippet için şansınızı artıracaktır.

Unutmayın daima en iyi cevabı vermeye odaklanmalısınız. Görseller, infografikler kullanarak konu hakkında ayrıntılı bilgi vermeye çalışın. Google sizi ödüllendirecektir.

Featured snippette yer almasını istediğiniz sayfalarda table etiketler kullanın. <p>, <ul>,<li> ve <ol> gibi etiketler bu noktada önem arz ediyor.

Bunların yanı sıra optimize çalışmaları da içerik kadar önemlidir. Web sitenizin, içeriğinizin yer aldığı sayfanın mobil uyumlu olması, eğer değilse gerekli düzenlemelerin yapılması ve kullanıcı deneyiminin iyi olması gerekmektedir.

Son olarak <meta name=”googlebot” content=”nosnippet”> HTML etiketini sitenizde kullanmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü bu etiketler google snippet özelliğini pasif hale getirir.

Sonuç olarak içeriğinizin sıfırıncı sırada listelenmesi sizin için oldukça faydalıdır. Belirttiğimiz gibi sıfırıncı sırada listelenmeniz tamamen Google’ın insiyatifindedir. Ancak bu sizin o sırada listelenmeniz için bomboş bekleyeceğiniz anlamına gelmemektedir. Bu yüzden bir an önce featured snippette yer almak için herkes gibi çalışmalara başlamanızı öneririz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu