SEO

Arama Motoru Optimizasyonunun Tarihi

Arama motoru optimizasyonu, web sitelerinin arama motorlarında daha görünür hale gelmesi için yapılan çalışmalara verilen genel addır. Peki, arama motoru optimizasyonu kavramı hayatımıza ne zaman girmiştir? Birlikte inceleyelim.

SEO Tarihi

İnternet tarihinin ilk web sitesi 1991 yılında ortaya çıksa da SEO kavramı daha geç ortaya çıkmıştır. 1993 yılında Excite isimli bir arama motorunun geliştirilmesi ile ilk arama motoru ve böylece arama motoru optimizasyonu kavramları ortaya atılmış oldu. 1994 yılında Yahoo’nun kurulması ile arama motoru dünyası daha da gelişmeye başladı. Fakat bu alanda yaşanan en büyük devrimlerden biri 1998 yılında Google’ın geliştirilmesi idi. Google ilk yıllarında rakipleri olan Yahoo, MSN, DuckDuckGo, Baidu veya AltaVista gibi arama motorlarına kıyasla çok daha başarılı arama sonuçları verdi. Çünkü Google’dan önce backlink ve bir içerikte binlerce anahtar kelime kullanımı gibi illegal yöntemler işe yarıyordu. Bu durum da haksız rekabete yol açıyordu. Fakat Google’ın geliştirdiği algoritmalar ile birlikte bu durum ortadan kalkmış oldu. Dijital pazarlama kavramına değer katmak isteyen Google, “Don’t Be Evil” kampanyası ile illegal yöntemlere başvuran web sitelerini arka sıralara atmaya başladı ve onları kaliteli içerik üretimine davet etti. 2008 yılında Google Trends ve Google Analytics servislerini devreye sokarak SEO kavramını daha da verileştirmiş oldu. Yakın zaman diliminde MSN’de, arama motoru ve sistemini optimize ederek “Bing” adıyla servis vermeye başladı. Tüm bu gelişmeler olurken Yandex de piyasaya girmeye hazırlanıyordu. Sosyal medya kullanımının giderek artması ile birlikte Google, Google Plus hizmetini devreye soktu ve içeriklerin sosyal medya kanallarında dolaşımda olmasını sağladı. Böylece organik trafiği artırma adına büyük bir adım atılmış oldu. 2010’lu yıllardan itibaren hızla artış gösteren mobil internet kullanımı, 3G, 4G, yüksek hızlı kablosuz internet (Wi-Fi) gibi kavramların yaygınlaşmasıyla beraber optimizasyon, ihtiyaç duyulan bir alan haline geldi. Gelecekte ise “Arama Motoru Optimizasyonu” kavramının “Arama Deneyimi Optimizasyonu” kavramına evrilmesi beklenmektedir.

Her geçen gün gelişen teknolojiyi yakalamak ve başarılı bir SEO çalışması gerçekleştirmek adına seyseo’yu tercih edebilirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu