GenelSosyal Medya

Sosyal Medya Kılavuzu : Etkileşimi Arttırmanın Yolları

Teknolojinin günden güne gelişmesi ile birlikte sosyal medyanın hayatımızda daha da yer edindiğinin hepimiz farkındayız, değil mi? Araştırmalarımızı, alışverişimizi sosyal medya üzerinden yapıp, trendleri oradan takip ediyoruz. Bu aksiyonları sosyal medya dolayısıyla sürekli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz. Hepimiz kullanımının her gün arttığı çeşitli sosyal medya mecralarında duygu ve düşüncelerimizi paylaşıyor, çeşitli görseller paylaşıyor ya da iletişim kuruyoruz. Peki işletmeler için durum nasıl?

Sosyal medya artık bireylerden topluma, etkili bir iletişim ve etkileşim ağı kurmanızı sağlayan bir dijital pazarlama aracıdır diyebiliriz. Sosyal medya ile marka kimliğinizi yaratabilir, daha geniş hedef kitlesi edinebilir ve yeni fırsatlar yakalayabilir, hedef kitlenin markanız ile etkileşime geçmesini sağlayarak satışlarınızı arttırabilirsiniz.

İşletmeler de ürün ya da hizmetlerini hedef kitlelerine iletmek için sosyal ağları bir pazarlama aracı olarak kullanabilirler. İşletmeler, Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn başta olmak üzere, bu sosyal mecralarda yarattıkları etkin sosyal medya profilleri aracılığıyla hedef kitlelerine yönelik iletişim, satış, reklam ve pazarlama olanaklarını yaratan faaliyetlerde bulunabilirler. Sosyal medyayı iş amaçlı kullanan kişi ya da kurumların amacı da bu noktada etkileşimdir, etkileşimi arttırarak daha fazla kitleye ulaşabilmektir.

Peki sizin daha fazla kitleye ulaşmanızı sağlayacak olan sosyal medya etkileşimlerini arttırmanın yolu nedir?Gelin birlikte inceleyelim.

Sosyal Medyada Etkileşim Etkileşimi Arttırmak

Etkileşim, sosyal medya performansınızı etkileyen önemli bir ölçümdür. Etkileşim size, markanız ile hedef kitleniz arasındaki bağlantıyı gösterir. Sosyal medya etkileşimi, iki yönlü bir bağlantıdır. Aynı zamanda uzun vadeli bir ilişkidir.

Etkileşim tek bir gösterge değildir. Sosyal medya platformlarındaki beğeni, yorum, paylaşım, görülme sayısı, tıklama, takip ve mesaj gibi birçok metriği kapsamaktadır. Her sosyal medya platformuna göre de farklı metrikler önemli olabilmektedir. Örneğin Facebook’ta yorum sayısı, Twitter’da retweet gibi. Bu metrikler sosyal medyada yaptığınız bir kampanyanın ya da paylaşımın etkinliğini ölçmek, potansiyel müşteri edinmek ve satış oluşturmak gibi hedeflere ulaşmanız için çok önemlidir.

Sosyal medyada yaptığınız paylaşımın yüksek olması önemlidir. Çünkü bu paylaşımınızın birçok kullanıcıya ulaştığı anlamına gelmektedir. Zaten bizim istediğimizde buydu değil mi?

Sosyal medyada hedef kitlenizin sizin görmesini sağlamak, etkileşimi arttırmak için kaliteli içerikler üretip, sunmalısınız. Gelin şimdi bunun yanı sıra sosyal medyada etkileşimi arttırmanın yolları neler, nelere dikkat etmeliyiz birlikte bakalım.

Sosyal medya dönüşüm oranları
Sosyal Medyada Etkileşim Arttırmanın Yolları

Sosyal Medya Etkileşimlerini Artırmanın Yolları Nelerdir?

Bill Gates’in ‘’İçerik Kraldır’’ sözünü hatırlarsınız değil mi? Sosyal medyada da etkileşim kraldır. Peki neden?
Sosyal medya platformları da arama motorları gibi çalışmaktadır. Etkileşimi yüksek olan gönderileri üst sıralarda çıkarır. Dolayısıyla etkileşim görünürlüğünüzü arttırırken diğer yandan da marka bilinirliğinize katkıda bulunacak bir etkendir.

Şimdi sosyal medyada etkileşimi arttırmak için neler yapabileceğinize gelin yakından bakalım.

1- İşe hedef kitlenizi tanıyarak başlayın.

Hedef kitlenin dikkatini çekmek için öncelikle onların neyi sevdiklerini, ihtiyaç ve arzularını, ilgi alanlarını ve merak ettikleri şeyleri öğrenin. Görsel, yazılı ya da video içerik, hangisini daha çok tükettiklerini öğrenin. Tüm bunları öğrenmek için anketler ve soru-cevap yöntemi ile araştırma yapmaya başlayabilirsiniz.

2- Hitap edeceğiniz dili belirleyin.

Markalar tarafından iş odaklı kullanılsa da sosyal medya platformları adı üstünde sosyal ortamlardır. İnsanlar gündemi takip etmek, eğlenmek ve öğrenmek için sosyal medyayı kullanırlar. Bu yüzden gönderilerinizi oluştururken samimi olmak, gönderilerinizde mizah kullanmak hedef kitlenizin paylaşımlarınızı keyifli bulmasını sağlar ve dolayısıyla etkileşiminiz artar.

3- Markanızın hikayesini yansıtın.

Marka bilinirliğine de fayda sağlayacak olan marka hikayeniz, hedef kitleniz ile aranızda bağ kurmanızı sağlar. Markanızın çıkış noktasını, hedeflerini anlatan hikayenizi samimi bir şekilde anlatmanız sizin için faydalı olacaktır.

4- Sık kullanılan sosyal medya platformlarında yer alın.

Artık birçok marka sosyal medyada aktif bir şekilde yer alıyor. Çünkü hedef kitlelerine kolayca ulaşıp, onlarla iletişim kurabiliyorlar. Bu avantajlı bir şey ancak burada atlamamanız gereken nokta, doğru sosyal medya platformunda bulunmanız. Tabii bu da hedef kitlenizin en çok hangi platformu kullandığına bağlıdır. Unutmayın, onlar nereye siz oraya.

5- Hangi sosyal medya platformunu kullanırsanız kullanın, takipçilerinize faydalı içerikler sunun.

Sizi takip eden kişiler ve hedef kitleniz için bilgi veren, eğlendiren, okuru sıkmayacak uzunlukta içerikler paylaşmalısınız. Yanı sıra kullandığınız sosyal medya platformuna göre içerik paylaşmak da oldukça önemlidir. Mesela Facebook’ta eğlendirerek bilgi verdiğiniz bir içerik, Linkedin de paylaşmanız için uygun olmayacaktır. Ayrıca her platformda farklı içerik paylaşmak hedef kitlenizin ilgisini de ayakta tutacaktır.

sosyal medyada hashtag kullanımı

6- Hashtag kullanın.

Hashtag kullanımı, marka görünürlüğünü için etkili yollardan biridir. Ancak kullanılan hashtaglerin, marka kimliğiniz ile uyumlu, gönderiyle alakalı, arama potansiyeli olan, etkili ve doğru hashtagler olması önemlidir.

7- Paylaşımlarınızda özgün görsel, videolar ve infografikler kullanın.

Görseller, videolar ve infografikler içeriklerin etkileşimini arttırmada büyük rol oynarlar. Bu yüzden içeriklerini yapabildiğiniz kadar görseller ile süslemelisiniz. Kullanıcıyı çok fazla yazı olan içeriklerle baş başa bırakmayın. Görsel olmayan içerikler kullanıcıyı sıkar ve etkileşimi düşürür. Kullandığınız görsel kalitesinin de yüksek olmasına özen gösterin.

Etkileşim arttırmak için canlı yayın gerçekleştirmek de faydalı taktikler arasındadır. Bunu yaparak takipçileriniz ve hedef kitleniz ile samimi ve şeffaf bir şekilde anlık iletişim kurabilirsiniz. Bu sayede takipçiler ve hedef kitleniz markanızı daha iyi tanırlar ve size güvenleri artar.

8- Paylaşımlarınızın zaman yönetimini doğru yapın.

Dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de paylaşımın yapılacağı doğru zamandır. Yapacağınız paylaşımın zamanlamasını hedef kitlenizin davranışlarına göre belirlemeniz, başarıyı yakalamanızı sağlayacaktır. Her platformda yapacağınız paylaşım için ayrı zaman yönetimi yapmalısınız. Bu sayede farklı zamanlarda, farklı hedef kitleler yakalama şansınızı arttırmış olursunuz.

Paylaşım zamanı kadar paylaşım sıklığı da önemli bir konudur. Paylaşım sıklığı her platformda farklılık göstermekle birlikte ortak noktaları kullanıcıyı sıkmamaktır. Facebook’ta günde 2, Twitter’da 10-12 ve İnstagram’da ise günde 2 içerik ideal kabul edilmektedir. Çok sık içerik paylaştığınız takdirde takipçilerinizi sıkabilir, markanıza karşı olumsuz tutum sergilemelerine neden olabilirsiniz.

Sosyal medyada etkileşim oranları

9- Kitlenizi etkileşimde bulunması için teşvik edin, onları harekete geçirin.

İçerik paylaşımlarınızdan sonra, ya da içeriklerinizin sonunda, “beğendiyseniz çift tıklayın”, ‘’bizi takip etmeyi unutmayın’’ gibi harekete geçirici call to action cümleleri kullanın. Takipçilerinize bunun gibi mesajlar vermek etkileşime geçmelerini kolaylaştıracaktır.

Aynı zamanda kullanıcıları devamlı canlı tutmak da önemlidir. Yarışmalar, oyunlar düzenleyin ve kullanıcılarla iletişimde kalın. Mesela yaratıcı bir hashtag ile kullanıcıların sizinle fotoğraflarını paylaşmalarını isteyebilirsin ya da bir çekiliş yapıp hizmet verdiğiniz ürüne göre hediyeler gönderebilirsiniz. Sempati kazanabileceğiniz bilgi yarışmaları, cümle tamamlama testleri ve kampanyalarda size fayda sağlayabilir.

10- Kullanıcıların yorumlarına ve paylaştıkları içeriklere profilinizde mutlaka yer verin.

Kullanıcı yorumları sunduğunuz hizmet ya da ürünü tanıtmanın en iyi yollarından birisidir. Çünkü tüketiciler, kendileri gibi tüketicilerin düşüncelerinden oldukça etkilenirler. Dolayısıyla bunlara profilinizde yer vererek sosyal kanıt oluşturmuş, tüketicilerin satın alma kararını olumlu etkilemiş olursunuz. Tüketicilere ürünle ilgili gerçek geri bildirimler sağlayarak da markanıza olan güveni arttırmış olursunuz.

Özetle sosyal medya, büyük kitlelere ulaşmakta büyük rol alan bir araçtır. Sosyal medya ile pazarlama alanı genişletilebilir ve müşteri odaklı, güven üzerine kurulu bir temel inşaa edilebilir. Bu yüzden sosyal medya kullanımını önemsemeli, sosyal medya etkileşim oranlarınızı daima arttırmaya yönelik çalışmalarınızı sürdürmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu