SEO

Meta Etiketler : Meta Title ve Meta Description

Meta Etiket Nedir?

Web siteniz hakkında arama motorlarına, sitenizi tarayan botlara bilgi veren, head etiketleri arasında bulunan kod yapısına meta etiket (meta tag) denir. Arama motorlarına web sitesinin en önemli bölümlerinin nerede bulunduğunu ya da hangi bölümleri göz ardı ettiğinizi meta etiketler ile belirtirsiniz.Meta etiketler her site için özel olarak uyarlanır. Web sitenize ekleyebileceğiniz bir çok etiket vardır, burada önemli olan sizin için uygun ve gerekli olan etiketleri belirleyip sitenize eklemenizdir. Bu sayede web sitenizin arama motorları için uygun yapıda olmasını sağlarsınız. Web sitenize giren kullanıcıların göremediği bu HTML kodlar siteniz ve SEO çalışmalarınız için çok önemlidir.

Kullanabileceğiz bir çok meta etiket vardır ancak biz bu yazımızda meta açıklama (meta description) ve meta başlık (meta title) etiketlerinden bahsedeceğiz. İçerik üretiminde göz ardı edilebilen bu etiketler, içeriğinizin SERP’te ön plana çıkmasını sağlar bu yüzden oldukça önemlidir. Şimdi bu iki meta etiketin nasıl kullanıldığına bakalım.

Meta Başlık (Meta Title) Etiketi

En çok dikkat edilmesi gereken site içi faktörlerin başında gelen meta title, HTML kodundaki ilk ögedir ve sayfanın ya da içeriğin başlığını belirtir. Arama motorları bir sayfanın konusunu anlamak ve sayfayı SERP’te görüntüleyebilmek için başlık etiketini kullanırlar. Aynı zamanda SERP’te görünen başlığa bakarak sayfaya tıklamaya karar verirler. Meta title aynı zamanda tarayıcılar tarafından da kullanılmaktadır. Açtığınız her sekmede görünen başlık, o linkin meta title kısmını ifade etmektedir. Sayfayı sosyal ağlarda da paylaştığınızda sayfanın başlık etiketi görüntülenecektir.

SERP'te meta title görünümü
Meta title görünümü

Meta title uzunluğunu genellikle 50, maksimum 60 karakter uzunluğunda tutarsanız başlığın tamamının SERP’te görünmesini sağlarsınız.

Meta title etiketi, başlığa eklenir ve kullanımı aşağıdaki gibidir.

<title> SEO nedir? Nasıl Yapılır? </ title>

Meta Title Etiketini Oluştururken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Meta Title Etiketini Çok Uzun Tutmayın : Başlığı çok uzun tutarsanız, arama motorları başlığın bir kısmını keser ve kalan kısmını ‘’ … ‘’ ile gösterir. Bu da istenilen bir durum değildir.

Başlığı Anahtar Kelimelere Boğmayın : Anahtar kelime kullanımı SEO açısından çok önemlidir. Ancak anahtar kelimeyi sayfa içeriğinde ve başlıkta, çok sık kullanmanız arama motoru algoritmaları tarafından doğal gözükmez. Bu da ceza almanıza neden olabilir. Başlık için önemli gördüğünüz kelime ve kelime gruplarını belirleyip, bunları çeşitlendirerek kullanmanızı tavsiye ederiz.

Hedef Kitlenizi Unutmayın : Başlık birçok faktör için çok önemli olsa da başlığın belirlenmesinde öncelikli hedef, sayfayı ilgi çekici bulacak doğru hedef kitleyi belirlemek olmalıdır. Dolayısıyla başlığınızı, markanızı en iyi şekilde yansıtacak ve hedef kitlenize yönelik şekilde seçmelisiniz.

Meta Açıklama (Meta Description) Etiketi

Meta description, bir sayfada yer alan içeriğin kısaca tanımlandığı, HTML kodunda yer alan, arama motoru sonuç sayfasında başlık etiketinin altında görüntülenen bir etikettir. Meta description, sayfanın içeriğini ana hatlarıyla belirtir ve kullanıcıya sorgusunun sayfayla eşleşip eşleşmediğini gösterir. Bununla birlikte arama motorlarının sayfanızı daha iyi anlamasını ve dizine eklemesini de sağlar. Meta description da, meta title gibi sayfanın SEO açısından güçlü olması ve sıralamalarda üst sıralarda listelenebilmesi için oldukça önemli bir unsurdur.

SERP'te Meta description
Meta description görünümü

Meta description “head” bölümünün altında yer alır. Eğer WordPress gibi platformlardan birini kullanıyorsanız, meta title ve meta description etiketlerini kullanmanız çok kolaydır. Yapmanız gereken programa SEO eklentisi kurup, title ve meta description alanlarını doldurmaktır. Eğer program kullanmıyorsanız meta description kullanımı aşağıdaki gibidir.

Header alanına; <meta name=”description” content=”açıklama metni.”>

Meta Description Yazarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Meta Description Etiketinin Uzunluğuna Dikkat Edin : Tıpkı meta title gibi bu etikette de karakter sınırı vardır. Meta description uzunluğu, 130 ile 160 karakter aralığında olmalıdır. Daha uzun bir açıklama yazarsanız SERP’te açıklamanızın kesilir ve geri kalan kısmı ‘’ … ‘’ ile gösterilir.

Call to Action (Eylem Çağrısı) İfadelerine Yer Verin : Açıklamanızın sonunda kullanıcıları sayfaya tıklayarak bir eylem yapmaya yöneltmeli, onları harekete geçirecek ifadeler eklemelisiniz. Özellikle e-ticaret siteleri, kategori ve ürün açıklamalarında CTA kullanımına sık sık yer vermelidir.

Aynı Meta Description Etiketlerini Kullanmayın : Sitenizde bulunan farklı sayfalar için aynı meta descriptionları kullanmak, arama motoru algoritmaları tarafından kötü algılanan bir unsurdur.

Anahtar kelimelerinizi unutmayın : Meta descriptionda da anahtar kelimenin önemi büyüktür. Sayfa içeriği ile ilgili olan anahtar kelimeleri, açıklama metninde mutlaka kullanmalısınız.

Meta description ve meta title nedir, neden önemlidir, bu etikleri oluştururken nelere dikkat etmeniz gerekir artık biliyorsunuz. Şimdi sıra sizde. Artık vakit kaybetmeden web sitenizi, sayfalarınızı güncellemeye başlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu