Dijital Pazarlama

Marka Bilinirliği Nedir? Marka Bilinirliğini Arttırmanın Yolları

Marka Bilinirliği Nedir?

Günden güne büyüyen bu çevrimiçi dünyada her gün başka bir marka doğuyor. Dolayısıyla çevrimiçi kullanıcıların ürün ve hizmetlerinizi görmesi, haklarında daha fazla bilgi edinip markanıza güvenmesi önemli hale geliyor. Bu konuda ise bize marka bilinirliği yardımcı oluyor.

Marka bilinirliği, her büyüklükteki markanın ürün ve hizmetlerinin tanınmasını sağlama sürecidir. Markanızın ürün ya da hizmetlerinin kullanıcıların akıllarında iz bırakmalarını sağlayan çalışmaların tümü kapsar. Marka bilinirliği, potansiyel müşterilerinizin herhangi bir alışverişte sizin markanızı tercih etmelerini sağlayan tetikleyici bir unsurdur. Ancak iyi bir marka bilinirliğine sahip olsanız da bu, insanların her zaman markanızın ürünlerini satın alacağı anlamına gelmemektedir.

Hedef kitlenizin aklında kalacak herhangi bir çalışma yapmadığınız, akıllarında yer etmediğiniz sürece, bulunduğunuz sektörde markanızı ileriye taşımanız ve büyümeniz oldukça zor olacaktır. Marka bilinirliğini arttırmak, markanızın diğer markaların arasından sıyrılarak daha fazla insana ulaşmasında oldukça etkilidir. Dolayısıyla marka bilinirliğine önem vermeli, bilinirlik çalışmaları için akılcı bir strateji geliştirmeniz size fayda sağlayacaktır.

Marka bilinirliği oluşturmak için uygulayabileceğiniz birçok metod vardır. Bu yazımızda da kullanabileceğiniz bazı metodları listeledik.

Marka Bilinirliğinin Yüksek Olmasının Avantajları

  • Potansiyel müşterilerinizin aklında olumlu bir algı oluşturur.

Marka bilinirliği, yönlendirmeler, sosyal medya, reklamlar, haberler vb. kanallar üzerinden yayılır. Diyelim ki bir arkadaşınız bir çin restoranına gitti ve oldukça memnun kaldı. Ertesi gün de size memnuniyetinden bahsedip, mutlaka gidip denemeniz gerektiğini söyledi. Siz o çin restoranına gitmeseniz dahi, etrafınızdaki kişilere olumlu bir şekilde tavsiye etme eğiliminde olacaksınızdır.

  • Marka bilinirliği, potansiyel müşterilerin size olan güvenini besler.

Potansiyel müşterileriniz, daha önce markanızla iletişime girmiş olan kişilerin olumlu deneyimlerini gördüklerinde, sizinle bir bağ kurmamış olsalar bile size olan güvenleri olumlu etkilenir. Mesela markanızı meşhur bir yüz ile eşleştirdiğinizde tüketiciler markanıza daha kolay güvenebilir.

  • Marka bilinirliğini ne kadar fazla olursa markanız o kadar değerli hale gelir.

Bu önemli bir avantajdır çünkü marka adınızın değerli olması nedeniyle daha fazla sosyal etki yaratabilirsiniz. Marka bilinirliğini oluşturarak, marka ile olumlu deneyimler elde ederek marka değerinizi arttırmanız mümkündür.

  • Marka bilinirliği arttıkça elde ettiğiniz gelirde ona bağlı olarak artacaktır.
  • Marka bilinirliği, yeni pazarları ve fırsatları da beraberinde getirir.

Marka Bilinirliği Nasıl Oluşturulur?

Çevrimiçi kullanıcılar markanızın logosunu, adını birkaç defa gördükten sonra markanızı tanımaya başlarlar. Sizde bunu sağlamak için bir strateji oluşturmalı, marka varlığınızı tanıtmalı ve potansiyel müşterilerinizin güvenini kazanmalısınız.

Marka bilinirliği çalışmalarınıza yeni başlıyorsanız öncelikle hedef pazarı iyi tanımalısınız. Pazardaki herkesi hedeflemeniz mümkün değildir. Pazarda belli bir kitleye ne kadar odaklanırsanız başarıya ulaşmanız o kadar kolay olur.

Sonraki adım ise marka bilinirliğinin odak noktası olan marka hatırlatmadır. Sosyal medya üzerinden vereceğiniz reklamlardan, blog içeriklerinize kadar marka hatırlatma yapabileceğiniz birçok yol vardır. Buradaki tek önemli nokta ise hangi pazarlama kanalını kullanmanız gerektiğidir. Bu yolda diğer ünlü markaların sizin markanız hakkında konuşup, yorum yapmasına izin verebilirsiniz. Sosyal medya fenomenleri ve ünlüler bunlara örnek olarak gösterilebilir. Sosyal medya trendleri de iyi bir araç olabilir.

Marka bilinirliğinin avantajları

Sağlam bir marka bilinirliği temeli oluşturmak için kullanabileceğiniz diğer yolları da sizin için sıraladık.

  • Marka hikayenizi insanlarla paylaşın.

Marka hikayenizi insanlarla paylaşmak çok önemlidir. Çünkü bu markanızı kişiselleştirir ve hedef kitleniz ile bağ kurmanızı sağlar. Marka hikayenizde kuruluş sürecinden, ilk hangi ürün ya da hizmetle başlayıp şu an nerelere geldiğinize kadar birçok bilgiyi kitleniz ile paylaşabilirsiniz. Hikayenizi paylaşmak, oldukça güçlü bir pazarlama tekniğidir. Bunu mutlaka kullanmalısınız.

  • Sosyal medya paylaşımlarınızı düzenli bir şekilde yapın.

Günümüz çevrimiçi dünyasında sosyal medyada yer almak önemlidir. Mevcut takipçi kitlenize, markanızın güvenilir olduğunu göstermek için kaliteli ve düzenli sosyal medya paylaşımları yapmalısınız. Bu takipçileriniz tarafından kalite seviyesinin yüksek algılanmasını sağlayacaktır. Bu da akılda kalıcılığı yükselten bir etkendir. Sosyal medyada bu şekilde aktif olmadığınızda markanızın faaliyette olup olmadığına ilişkin bir güvensizliğin ortaya çıkması söz konusu olabilir.

Paylaşımların yanı sıra kullanıcıların yaptığı dönüşlere de cevap vermeli, soruları yanıtlamalısınız. Bunun yanı sıra canlı yayın başlatma da en uygun maliyetli yöntemlerden birisidir. Hashtag kullanımı da yeni kullanıcı edinmede faydalı olabilecek araçlardan birisidir. Kullanıcıların ürünleri, markayı daha fazlasını keşfetmelerine yardımcı olmaktadır.

Sosyal medya kanallarında kullanacağınız görseller, tonlamalar, renkler de marka bilinirliğine katkı sağlayan faktörlerdendir. Kullanılan görsellerin özgün olması ve kaliteleri oldukça önemlidir. Olduğunca ürün ya da hizmetiniz ile ilgili görsellere hesabınızda yer vermeniz gerekir.

  • İnfluencer Marketing

Günümüzde oldukça rağbet gören influencer marketing de size marka bilinirliği konusunda destek olabilir. Bir influencer, geniş kitleler tarafından rol model olarak kabul edilen ünlü bir sanatçı, bir youtuber ya da örneğin ekonomi konusunda sıkı takip edilen bir blog yazarı olabilir.

İnfluencer pazarlamadan istediğiniz verimi alabilmek için bağlı olduğunuz sektörü ilgilendiren, hedef kitlenizin ya da potansiyel müşterilerinize hitap eden kişileri bularak marka tanıtımınızı yapmak için işbirliği yapmalısınız.

  • Kampanya ve etkinlikler düzenleyin.

Marka bilinirliğini hızlıca arttırmak isteyenlerin kullandığı yöntemler arasında kampanyalar, etkinlikler ve indirimler de yer almaktadır. Örneğin sosyal medya üzerinden yaptığınız bir çekilişe koyduğunuz sayfayı takip etme katılım şartı bu çalışmaya örnektir. İşe yarayan bir yöntem olmasının yanı sıra çok da sık yapılmaması gereken bir çalışmadır.

  • Dijital reklam verdiğiniz kanalları arttırın.

Marka bilinirliğini arttırma amacınız varsa sadece Facebook’ta ya da Google Ads üzerinden verdiğiniz reklamlar yeterli olmayabilir. Farklı platformlar üzerinden de reklam vermelisiniz. Bu sayede daha fazla kişiye ulaşma ihtimalini artacaktır. Örneğin Google Ads platformu ile ürün tanıtım reklamı yapıyorsanız bununla birlikte sosyal medya paylaşımlarınızı da öne çıkarıp reklamlar vererek daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Reklam verdiğiniz kanalların, sizin için uygun kanal olup olmadığı da önemli bir konudur.

  • Yeniden Pazarlama(Remarketing) yapın.

Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizden ayrıldıktan sonra ziyaret ettikleri başka sitelerde yine sizin reklamınızı görmelerini sağlamak, kullanıcıların markanızı öğrenmesini sağlamada iyi bir yol olabilir. Kullanıcıların sürekli olarak sizin reklamlarınızı görmesi, akılda kalıcılık açısından oldukça önemlidir.

  • İçerik pazarlamasına özen gösterin.

Web siteniz için uygulayacağız, düzenli içerik üretim stratejisi, marka bilinirliğinizi arttırma da size ciddi anlamda fayda sağlayacak bir çalışmadır. Çünkü düzenli ve kaliteli içerik üretimi internetteki varlığınızı güçlendirerek görünürlüğünüzü daha da arttırmanızı sağlar. Bu yüzden web sitenizde mutlaka düzenli içerik ürettiğiniz bir blog sayfası olmalıdır. Hedef kitlenize ve potansiyel müşterilerinize yönelik, onların sorularını yanıtladığınız, sorunlarını çözdüğünüz, ürün, hizmet, sektör ve deneyimlerinizle ilgili içerikler oluşturmanın önemi büyüktür.

  • Sosyal sorumluluk projeleri yürütün ya da projelere destek verin.

Marka imajınızı yansıtan, size uygun sosyal sorumluluk projeleri yürütmeniz, ya hali hazırda bulunan projelere katılmanız marka bilinirliğinizi oldukça etkileyen unsurlardan biridir. Bu sayede markanızı, markanızın değerlerini ve sektörünüzü hedef kitlenize ve daha fazlasına anlatma fırsatı yakalamış olursunuz.

Özetlemek gerekirse marka bilinirliği oluşturmak uzun ve yorucu bir süreç gibi görünse de olumsuz düşüncelere kapılmamalısınız. Marka bilinirliği tek seferde, tek bir strateji ile gerçekleştirilebilecek bir çalışma değildir. Sizin için hangi stratejinin etkili olduğunu tespit etmek için sürekli yeni stratejiler denemeli ve markanız için ideal stratejiyi belirlemelisiniz. Ne olursa olsun bu yol pes etmemelisiniz. Çünkü marka bilinirliği oluşturmak markanız için çok önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu